Žensko zdravlje - 27. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Suhoća rodnice moguća je i prije menopauze

Stručnog naziva vulvovaginalna atrofija, odnosno genitourinarni sindrom, suhoća rodnice može se javiti u bilo kojoj dobi te značajno utjecati na kvalitetu života žena, a može i narušiti intimne odnose s partnerom

suhoća rodnice-vulvovaginalna atrofija-genitourinarni sindrom

Suhoća rodnice bolno je stanje koje utječe na kvalitetu života žena u menopauzi, no može se javiti i u mlađoj životnoj dobi. Iako se često bol i neugoda zbog suhoće rodnice spominju u okviru seksualnih odnosa, boljeti može i tijekom sjedenja, vježbanja ili pak mokrenja.

Prehrana za intimno i reproduktivno zdravlje žene uz primjer jelovnika

Za početak, bitno je prisjetiti se osnovnih anatomskih pojmova, kako bismo znali gdje se suhoća javlja. Vanjski ženski spolni organ je stidnica (vulva) koju čine kožni nabori velike i male usne, a rodnica pripada unutarnjim spolnim organima smještenima u zdjelici. Rodnica (vagina) je cjevasti mišićni organ obložen sluznicom bogatom žlijezdama. Suhoća njezine sluznice neminovno će dovesti i do suhoće vulve.

Stručnog naziva vulvovaginalna atrofija, odnosno genitourinarni sindrom, suhoća rodnice može se javiti u bilo kojoj dobi. Otprilike 17% žena u dobi od 18 do 50 godina ima teškoće sa suhoćom rodnice tijekom intimnih odnosa, a kod više od 50% žena javlja se nakon menopauze, kad opada razina estrogena koji pomaže održati sluznicu vlažnom i zdravom.

Za suhoću rodnice dostupni su mnogi sigurni i učinkoviti tretmani.

Mogući uzroci suhoće rodnice

Iako je u mnogim slučajevima suhoća rodnice povezana s prirodnim smanjenjem razine estrogena zbog čega koža i tkiva vulve i vagine postaju suhe, tanje i manje elastične, mogućih uzroka ima više:

 • porod i dojenje,
 • kontracepcijske pilule ili bilo koji oblik hormonske kontracepcije,
 • liječenje raka, uključujući kemoterapiju i hormonsku terapiju,
 • dijabetes,
 • neki lijekovi, uključujući lijekove koji mijenjaju hormonsku ravnotežu tijela, određeni antidepresivi i antihistaminici,
 • uklanjanje jajnika (ooforektomija),
 • Sjögrenov sindrom (SS), razmjerno česta autoimuna bolest veziva koja može uzrokovati suhoću cijelog tijela,
 • manjak seksualnog uzbuđenja,
 • korištenje mirisnih ili parfimiranih sapuna, sprejeva i sredstava za higijenu intimnog područja.

Simptomi suhoće rodnice

Suhoća rodnice obično je najočitija u trenutku penetracije tijekom intimnog odnosa kada trenje uzrokuje bol i nelagodu. No, osim bola tijekom intimnih odnosa, suhoća rodnice može se očitovati i drugim simptomima, kao što su:

 • pečenje i svrbež,
 • krvarenje nakon spolnog odnosa zbog ozljede tkiva stijenke vagine,
 • bolnost vulve,
 • rekurentne (ponavljajuće) infekcije mokraćnog sustava ili gljivične infekcije,
 • češća potreba za mokrenjem,
 • gubitak seksualne želje.

Nedovoljna vlažnost rodnice dovodi do manje vlažnosti u području vulve, što znači da možete osjetiti suhoću ili iritaciju kad oblačite donje rublje ili tijekom uobičajenih aktivnosti poput hodanja ili sjedenja.

Brojne mogućnosti liječenja

Dijagnozu suhoće rodnice postavlja ginekolog temeljem uzimanja anamneze i fizičkog pregleda. Dostupni su brojni tretmani za suhoću rodnice te za bolnost spolovila ili bol duboko u zdjelici tijekom snošaja (dispareunija) povezane sa suhoćom. Osim hormonalne terapije koju isključivo propisuje liječnik, dostupni su na tržištu i bezreceptni proizvodi poput vaginalnih gelova, hidratantnih krema, odnosno lubrikanata i ovlaživača u raznim oblicima.

Postavlja se pitanje i prirodnih mogućnosti samopomoći, o čemu su pisali i stručnjaci Cleveland klinike. Na pitanje postoji li hrana koja potiče vlaženje rodnice, ističu da nema mnogo istraživanja o nekim specifičnim namirnicama koje biste trebali jesti s ciljem boljeg vlaženja. No pijenje dovoljnih količina vode pomaže općenito vašem tijelu da zadrži vlagu.

Nadalje, pišu da prirodna ulja poput ulja od sjemenki grožđa, maslinovog, biljnog, suncokretovog ili kokosovog ulja mogu biti siguran kućni lijek za suhoću vagine. Ova ulja treba koristiti kao vanjski lubrikant prije odnosa. Međutim, važno je znati da ulja, kao i lubrikanti na bazi ulja, mogu oštetiti kondome te dovesti do njihova pucanja. Stoga u tom slučaju koristite samo lubrikante na bazi vode.

Za poticanje vlažnosti neki zdravstveni stručnjaci preporučuju i redovitu seksualnu stimulaciju, kao i produljenje trajanja predigre prije odnosa. Vaginalna vlažnost povezana je s uzbuđenjem, stoga se ne ustručavajte s partnerom pronaći načine koji će ga povećati.

vaginalni iscjedak

Kakav je normalan vaginalni iscjedak, a kada se javiti ginekologu 

Vaginalni iscjedak ima važnu zaštitnu ulogu kada je riječ o ženskom zdravlju. No promjene njegovih karakteristika pozivaju na oprez

SAZNAJTE VIŠE

Trebam li se javiti liječniku?

Suhoća rodnice obično ne ukazuje na postojanje ozbiljne zdravstvene tegobe, no može značajno utjecati na razinu kvalitete života. Iako biste mogli zbog neugode izbjegavati razgovor s vašim ginekologom, mislite o tome da postoje mnogi načini pomoći, a on vam može pomoći odabrati onaj najbolji za vas.

Svakako mu se javite ako se, uz suhoću rodnice, javlja i teže vaginalno krvarenje, ako suhoća ometa vaše dnevne aktivnosti ili pak značajno utječe na vaš seksualni život ili odnos s partnerom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button