Žensko zdravlje - 10. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Ana Jelčić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, i Ana Lukas-Stančin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Kakav je normalan vaginalni iscjedak, a kada se javiti ginekologu 

Vaginalni iscjedak ima važnu zaštitnu ulogu kada je riječ o ženskom zdravlju. No promjene njegovih karakteristika pozivaju na oprez

vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak služi za održavanje vaginalne flore, zaštitu reproduktivnog sustava od infekcije te lubrikaciju (ovlaživanje) sluznice. Obilnost i izgled iscjetka normalno se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa, pod utjecajem hormona te ovisno o dobi žene, ali promjena može biti i znakom hormonskog disbalansa i infekcije.

Čuvajte intimno zdravlje pravilnom prehranom

U nastavku teksta objasnit ćemo kako izgleda normalan vaginalni iscjedak i koje su promjene znak infekcije te donosimo savjete za očuvanje zdravlja rodnice.

Karakteristike normalnog vaginalnog iscjetka

Vaginalni iscjedak, kao što je već rečeno, služi za održavanje vaginalne flore, zaštitu od infekcija te lubrikaciju sluznice. On se sastoji od odljuštenih epitelnih stanica, sluzi, transudata, elektrolita i bakterija. Na količinu, strukturu, miris i izgled samog iscjetka utječu životna dob, faza menstrualnog ciklusa, hormoni, pH rodnice, seksualna aktivnost i dr.

Normalan vaginalni iscjedak je mliječno bijele, prozirne ili svijetlo žute boje i blagog mirisa te nije praćen peckanjem, svrbežom niti bolovima i nelagodom.

Utjecaj hormona na vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak mijenja svoju obilnost i strukturu pod utjecajem spolnih hormona, a posebice estrogena. U prvom dijelu menstrualnog ciklusa, tijekom folikularne faze te prije same ovulacije, pod utjecajem povišene razine estrogena povećava se obilnost iscjetka. On postaje ljepljiv, rastezljiv i proziran ili svijetlo bijeli. Nakon ovulacije, a prije same menstruacije, niža je razina spolnih hormona, pa je i iscjedak oskudniji.

Uslijed hormonske neravnoteže u trudnoći, javlja se obilan bijeli iscjedak, a nakon menopauze, zbog pada razine estrogena, smanjuje se lučenje iscjetka te je česta pojava suhoće rodnice.

Svaki hormonski disbalans, također, može biti praćen promjenom vaginalnog iscjetka.

Znakovi infekcije

Promijenjen vaginalni iscjedak ne mora nužno biti znak ozbiljne patologije. Ponekad ukazuje samo na iritaciju sluznice uslijed primjene agresivnih sapuna i šampona, korištenja sintetičkog rublja, mirisnih higijenskih uložaka i sličnog. Ipak, promjena iscjetka najčešće upućuje na infekciju.

Javite se svome liječniku ako primijetite:

  • Bijeli sirasti iscjedak – karakterističan je za gljivične infekcije uzrokovane Candidom albicans
  • Neugodan miris iscjetka – miris poput ribe najčešće je znak bakterijske vaginoze
  • Žuto-zeleni iscjedak – upućuje na infekciju Trichomonasom vaginalisom

Dodatni savjeti

Rodnica je dio ženskog reproduktivnog sustava, stoga je važno brinuti o njezinom zdravlju. U nastavku donosimo šest savjeta koji će vam u tome pomoći:

  1. Pri tuširanju koristite blaga neutralna sredstva za pranje i običnu vodu te izbjegavajte agresivne sapune koji iritiraju sluznice.
  2. Kako biste se zaštitili od spolno prenosivih infekcija, koristite prezervative (kondome) pri spolnim odnosima.
  3. Koristite probiotike i jedite jogurte za očuvanje vaginalne flore i zdravih bakterija te kako biste spriječili pojavu gljivičnih infekcija.
  4. Smanjite konzumaciju alkohola (alkohol pogoduje razvoju gljivičnih infekcija).
  5. Tijekom menstruacije redovito mijenjajte higijenske uloške i tampone.
  6. Redovito odlazite na ginekološke preglede.
intimna higijena zene prevencija ginekoloskih problema

Što trebate činiti, a što izbjegavati kod higijene intimnog područja

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju da primijetite promjenu u vaginalnom iscjetku ili bilo kakve simptome infekcije, ne ustručavajte se javiti svom liječniku i dogovoriti ginekološki pregled. Iako je razgovor o ovim temama često nelagodan, važno je voditi brigu o spolnom zdravlju te na vrijeme započeti s liječenjem infekcija kako biste spriječili razvoj daljnjih komplikacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button