Žensko zdravlje - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Edina Berberović

Postoji bakterija koju žene mrze, a najčešći je uzročnik urinarnih infekcija

Iako je E. coli stanovnica našeg probavnog trakta gotovo od prvog dana života te pridonosi normalnoj funkciji crijeva, istovremeno je daleko najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava po kojima je i stekla "slavu"

E. coli je najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava

Ova štapićasta, gram-negativna bakterija iz koliformne skupine primarno nepatogenih bakterija naseljava se samo nekoliko dana nakon rođenja u donji probavni trakt, a stiže u organizam putem hrane ili kontakta. Drugim riječima, ova je bakterija sastavni i neizostavni dio naše crijevne flore.

E. coli pridonosi normalnoj funkciji crijeva, sintezi vitamina K, metabolizmu te sprečava razvoj štetnih bakterija.No istovremeno, E. coli je daleko najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava, po čemu i jest došla na zao glas. Uropatogena E. coli smatra se odgovornom za čak 90 % infekcija urinarnog trakta.

Bakterije mogu doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava kroz mokraćovode koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura. U tom se slučaju može razviti upala bubrega

U većini slučajeva, bakterija iz stolice inficira mokraćnu cijev (uretru) te dolazi do mokraćnog mjehura gdje uzrokuje upalu, odnosno cistis. Bakterije mogu doći i do gornjeg dijela mokraćnog sustava kroz mokraćovode (uretere) koji iz bubrega odvode urin do mokraćnog mjehura. U tom se slučaju može razviti upala bubrega, poznata kao pijelonefritis.

Kod muškaraca je poznata i povezanost E. coli s upalom prostate, no infekcije se ipak najčešće javljaju kod žena zbog njihove anatomske građe − mokraćna cijev kod žena je kraća pa je olakšan prolaz mikroorganizama do samog mokraćnog mjehura, a i otvor mokraćne cijevi relativno je blizu debelom crijevu (anusu).

Trudnice na udaru

Svaka druga žena suočava se s infekcijom barem jednom u životu, a mogućnost učestalog ponavljanja infekcije kod žena je vrlo izražena. Pritom su urinarne infekcije češće u trudnoći, pojavljuju se u otprilike jedne od 10 trudnica, a rizik je najveći između 6. i 24. tjedna trudnoće. U organizmu trudnica zbivaju se razne promjene, među ostalim i promjene mokraćnog sustava. Viša razina hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda pa se oni produžuju. Također, i povećana maternica može pritiskati mjehur i mokraćovode na različitim mjestima te tako otežavati protok urina.

Sve te promjene pogoduju razvoju infekcije jer što dulje treba urinu da prođe kroz te cjevčice u mjehur, to je veća šansa da se bakterije nakupe i pričvrste uz sluznicu. Također, kod trudnica postoji veći rizik da će se upala proširiti na bubrege. Upravo se zato urin trudnice testira tijekom svakog pregleda, bez obzira na to postoje li simptomi infekcije.

Treba spomenuti i bakteriju Staphylococcus saprophyticus koja je druga najčešća uzročnica upala u žena (5–10 %)

Ako je prvi test negativan, šansa da se razvije urinarna infekcija u kasnijoj trudnoći je mala. Ali, ako trudnica ima bakterije u urinu, bit će liječena antibioticima. Treba znati da takve neliječene infekcije za 30 % povećavaju rizik infekcije bubrega u trudnoći.

U 90 % slučajeva infekciju urinarnog trakta uzrokuje bakterija Escherichia coli, koja normalno živi u debelom crijevu. Treba spomenuti i bakteriju Staphylococcus saprophyticus koja je druga najčešća uzročnica upala u žena (5–10 %).

Probiotici – čuvari intimnog zdravlja

Kod zdravih žena vagina je nastanjena probioticima laktobacilima, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost okoline (nizak pH), što je za ostale bakterije nepovoljno. Laktobacili proizvode vodikov peroksid koji pospješuje eliminaciju bakterija te smanjuje sposobnost prianjanja E. coli uz sluznicu. No, kad se broj laktobacila smanji, povisuje se pH, a time raste i opasnost od infekcije.

Najčešće infekcije

Ipak, do infekcije ne dolazi svaki put kad bakterije dospiju u mjehur jer se prilikom normalnog uriniranja mnoge bakterije iz njega isperu. Promjene u količini ili vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu glavni su faktori koji smanjuju otpornost na infekciju.

Cistitis je najčešća bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Nastaje kad se donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama te se razvije upala. Preko 90 % slučajeva cistitisa uzrokovano je bakterijom E. coli. Početak bolesti je obično nagao, a simptomi cistitisa mogu varirati od lagano iritirajućih do jako bolnih, a najčešći su: učestalo mokrenje, neugoda, pečenje i osjećaj pritiska prilikom mokrenja, bolno mokrenje malih količina urina, česta, nekontrolirana i neodgodiva potreba za mokrenjem, potreba za mokrenjem noću, promijenjena boja urina (zamućenost), ponekad krv u urinu, neugodan ili jak miris urina, pritisak u zdjelici i bol nisko u leđima ili donjem dijelu trbuha (iznad pubične kosti), potreba za mokrenjem, čak i kad je jako malo urina u mjehuru ili ubrzo nakon mokrenja, umor, malaksalost, bolni spolni odnosi, povišena temperatura.

>>Brusnica ima antibakterijski, antiseptički, protuuplani i diuretički učinak. Ona u mokraćnom mjehuru sprečava prianjanje E. Coli za epitelne stanice stijenke mokraćnog mjehura.<<

Pijelonefritis najčešće je posljedica infekcije urinarnog trakta, odnosno cistitisa. Riječ je o infekciji gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu. Na proširenje infekcije na bubrege upućuju simptomi kao što su bolovi u donjem dijelu leđa ili sa strane ispod rebara, povremen i jak bol u trbuhu, povišena temperatura (iznad 38 °C) koja traje dulje od dva dana, zimica s drhtavicom, topla koža, zažarenost ili crvenilo kože, vlažna koža, izraženo znojenje, povraćanje, mučnina, malaksalost, bolno mokrenje, učestalije mokrenje, potreba za mokrenjem noću, zamućen urin ili urin nenormalne boje, krv u urinu, neugodan ili jak miris urina. Upala bubrega najčešća je ozbiljna medicinska komplikacija u trudnoći koja može uzrokovati preuranjeni porođaj i druge probleme kao što je trajno oštećenje bubrega, pa se stoga i mora odmah liječiti.

Prevencija

Da bi se izbjegle komplikacije uroinfekcija uzrokovane E. coli u trudnoći, potrebno je redovito kontrolirati urinokulturu te u slučaju pozitivnog nalaza uzimati antibiotik prema preporuci liječnika.

Nakon liječenja pretragu treba ponoviti. Razvije li se upala bubrega, trudnicu treba smjestiti u bolnicu zbog već spomenutog povećanog rizika nastanka prijevremenog porođaja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button