Obiteljsko zdravlje - 26. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Frane Herenda, mag. pharm.

Ljetovanje bez urinarnih infekcija je moguće – evo kako

Ne dopustite da vam odmor pokvare urinarne infekcije. Uz nekoliko korisnih savjeta spriječite mogućnost da se E. coli preko ljeta razbukta, pokvari vam godišnji odmor, a možda i cijelu jesen

Ljetovanje bez urinarnih infekcija je moguće - evo kako

Urinarne infekcije najčešće dožive uspon u drugoj polovici ljeta i odmah nakon njega. Dio problema može biti hladnije more, ostanak u vlažnom kupaćem kostimu, a sigurno ne pogoduje ni to što je često riječ o razdoblju pojačanih seksualnih aktivnosti.

Mnogima je to i doba godine u kojoj su povećani fizički napori, primjerice kod sezonskih radnika, pa i onih koji su si priuštili malo više zadovoljstava i neprospavanih noći. Naravno, sve je to uobičajeno te možda povećana sklonost infekciji Escherichijom coli nije razlog zbog kojeg bismo odustali od svega što nas veseli ili, naravno, od čega živimo.

Pa razmotrimo što možemo učiniti da se ona ne razbukta preko ljeta, pokvari nam godišnji odmor, a možda i cijelu jesen.

Postoji bakterija koju žene mrze, a najčešći je uzročnik urinarnih infekcija

E. coli – najčešći uzročnik

E. coli je sve veći problem. Mnoge pacijentice (govorit ću o ženama jer one čine više od 90 posto odraslih pacijenata) bore se s ponavljajućim infekcijama tom bakterijom, često u kombinaciji s poteškoćama s kandidom ili nekim drugim uroinfektom. U većini slučajeva karakterističan je obrazac da se u urinokulturi pokaže da je bakterija osjetljiva na određeni antibiotik. Liječnik ga propiše, pacijentica popije, sve bude dobro mjesec-dva, no pri novom padu imuniteta – evo bakterije opet.

Je li u tom slučaju riječ o novoj infekciji? Možda, ali malo vjerojatno. Otkud onda ta bakterija, zašto je antibiotik nije do kraja uništio? To su legitimna pitanja na koja ću pokušati odgovoriti kako se ne bi „upalo“ u uobičajeni zatvoreni krug antibiotika za E. coli koji nije djelovao do kraja te posljedičnih vaginalnih kandidijaza zbog prekomjernog korištenja antibiotika.

Dakle, ako se javlja u novim infekcijama, velika je vjerojatnost da nismo do kraja uništili našeg nezgodnog stanovnika antibiotikom zbog jedne zanimljivosti koju često previđamo, a to je biofilm. Bakterije imaju sposobnost graditi gel matriks koji nazivamo biofilm, a u kojem prijeđu u stanje „spavanja“. Metabolički su neaktivne pa ih antibiotik ne može uništiti iako kola organizmom tragajući za njima. No kad se pojave dobri uvjeti, kad više nema antibiotika, kad padne imunitet pri povećanim psihofizičkim potrebama – pa nema dovoljno imunosnih stanica koje kontroliraju rast i E. coli, ona počne s hranjenjem i razmnožavanjem.

Imamo nekoliko mogućnosti:

Djelovanje na biofilm

To se često previdi, a naravno, može biti vrlo korisno. Postoji tvar koja razrjeđuje, razgrađuje biofilm, a zove se NAC (N-acetil cistein). Ima ga u obliku bezreceptnih lijekova, ali i dodataka prehrani. Uzimanje, primjerice, tjedan dana može pomoći uklanjanju prirodne zaštite koju su oko sebe organizirale bakterije. Tu supstanciju obično nalazimo u proizvodima za kašalj, što je i logično jer je sluz iz pluća također vrsta biofilma.

Ljeti caruju mokraćne infekcije poput cistitisa te raste rizik od spolno prenosivih bolesti

Zašto je intimno zdravlje žene najviše ugroženo ljeti?

Promjena okoline, ustaljenog načina ponašanja, pad imuniteta i veća prisutnost bakterija mogu dovesti do neugodnih, pa i opasnih mokraćno-spolnih...

SAZNAJTE VIŠE

Djelovanje na uništenje E. coli

Postoje baktericidne biljke, nešto poput prirodnih antibiotika. Najpoznatija je medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi), koju često nalazimo u obliku uvinog čaja. Važno je shvatiti da ta biljka nije biljka prevencije nego liječenja. Ima poprilično visoku učinkovitost, ali nije namijenjena za korištenje dulje od tjedan do desetak dana. Može dovesti do oštećenja, nije namijenjena djeci, trudnicama i dojiljama. To se često zaboravlja i uzima se nekontrolirano. Biljka je to koju bih svakako stavio pod nadzor zdravstvenih radnika.

Djelovanje na prevenciju i održavanje stanja

E. coli ima strukture kojima se hvata za stanice mokraćnog sustava. Postoje biljke i supstancije koje uspješno „kidaju“ te hvataljke pa E. coli izlazi iz organizma mokraćom. Nije loše da prvi mlaz pri mokrenju bude malo „žešći“ kako bismo olakšali taj proces. Biljka koja tome služi jest, primjerice, brusnica, odnosno američka brusnica u obliku svježeg soka ili ekstrakata od svježih biljaka. S obzirom na to da postoji samo nekoliko kvalitetnih ekstrakata na našem tržištu, budite oprezni te potražite savjet stručnjaka. Nikakav sokić iz trgovine ili čaj neće biti od pomoći. Čaj od lista brusnice, a i borovnice djeluje na drugačiji način, sličnije medvjetki.

Drugo je D-manoza. Ona također „cijepa“ hvataljke E. coli. Zato su i dobri u kombinaciji.

Za prevenciju će poslužiti i drugi „urološki“ čajevi poput lista koprive, preslice, no pritom ne zaboravite probiotike i biljke koje djeluju na imunitet.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button