Riječ farmaceuta - 20. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Protiv urinarnih infekcija: Novi dokazi o učinkovitosti D-manoze

Kliničke studije potvrdile su učinkovitost D-manoze, posebno u liječenju urinarnih infekcija kod žena. Preporučuje se da se kod lakših urinarnih infekcija D-manoza koristi samostalno, čime se izbjegava prečesta primjena antibiotika i mogućih nuspojava

D-manoza, urinarne infekcije

Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća u terapiju urinarnih infekcija izazvanih Escherichijom coli uvedena je D-manoza, no dugo nije potvrđena njezina prava učinkovitost.

D-manoza pripada skupini jednostavnih šećera i po kemijskom je sastavu slična glukozi, točnije njezin je izomer. Dobiva se iz prirodnih sokova brokule i mahunarki te brusnice, naranče, breskve, borovnice i kruške. Za razliku od glukoze, u organizmu se ne pretvara u glikogen i ne može se pohraniti, nego se vrlo brzo izlučuje putem urinarnog trakta pa je stoga mogu koristiti i dijabetičari uz kontrolu šećera u krvi.

Iako je D-manoza u primjeni već 30-ak godina, tek su posljednjih desetak godina objavljene studije koje potvrđuju njezinu učinkovitost. Tradicionalno, urinarne infekcije se liječe urinarnim antisepticima i antibioticima

Infekcije mokraćnog sustava češće su kod žena

E. coli je bakterija koja je dio normalne aerobne mikrobne flore čovjekova tijela. Nalazimo je u probavnom traktu gdje sudjeluje u razgradnji hrane i ne izaziva nikakve smetnje. No dođe li u tkiva izvan probavnog trakta, postaje patogena, odnosno uzrokuje bolest, najčešće u mokraćnom sustavu gdje se smatra da je odgovorna za oko 90% urinarnih infekcija. E. coli na površini ima hvataljke (fimbrije) kojima se pričvršćuje na stijenku sluznice mokraćnih puteva te izaziva često dugotrajne i ponavljajuće upale, posebno kod osoba narušenog imunosnog statusa, male djece, starijih i kroničnih bolesnika. Infekcije mokraćnog sustava češće su kod žena nego kod muškaraca jer je kod žena mokraćna cijev kratka, ravna i široka zbog čega je olakšan prolaz bakterija do mokraćnog mjehura.

Otvor ženske mokraćne cijevi je u blizini rodnice i debelog crijeva pa je i izložen većem broju mikroorganizama, posebno Escherichiji. Iz istog razloga češće obolijevaju djevojčice. Kod žena je tako češća upala mokraćnog mjehura (cistitis), a kod muškaraca upala mokraćne cijevi (uretritis). Ako se te upale ne liječe, mogu se zakomplicirati, pri čemu se upala širi do bubrega te nastaje pijelonefritis ili vrlo teška infekcija urosepsa. Kod muškaraca može doći i do upale prostate (prostatitis), upale pasjemenika (epididimitis) te upale sjemenika (orhitis), a kod žena upale rodnice (vaginitis). Simptomi infekcije E. coli su osjećaj peckanja i bola pri mokrenju, učestalo mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha, grčevi, bolovi u području bubrega (ako se upala proširila), povišena tjelesna temperatura i krv u urinu.

>>Iako je E. coli stanovnica našeg probavnog trakta gotovo od prvog dana života te pridonosi normalnoj funkciji crijeva, istovremeno je daleko najčešća uzročnica upala mokraćnog sustava po kojima je i stekla “slavu”.<<

Iako je D-manoza u primjeni već 30-ak godina, tek su posljednjih desetak godina objavljene studije koje potvrđuju njezinu učinkovitost. Tradicionalno, urinarne infekcije se liječe urinarnim antisepticima i antibioticima prema kliničkim smjernicama. Rezistencija mikroorganizama posebno je česta upravo kod uzročnika urinarnih infekcija te se one nerijetko dugotrajno liječe i ponavljaju se pa su provedeni klinički pokusi s D-manozom. Pojednostavljeno, D-manoza djeluje tako da se veže, odnosno lijepi za trepetljike E. coli, čime sprečava njezino pričvršćivanje na stijenku sluznice i olakšava uklanjanje iz mokraćnog trakta. Jedna od prvih studija uspoređivala je dvije grupe pacijentica s ponavljajućom urinarnom infekcijom. Prva je grupa dobivala lijek sulfametoksazol s trimetoprimom koji se koristi u liječenju urinarnih infekcija kod žena, a druga je grupa dobivala samo D-manozu. Studija je pokazala da su pacijentice koje su dobivale lijek znatno brže izliječene, no izlječenje je nastupilo i u skupini koja je primala samo D-manozu, što je potaknulo znanstvenike na daljnje istraživanje.

Kod lakših urinarnih infekcija D-manozu treba samostalno koristiti

Nekoliko studija koje su objavljene u znanstvenim časopisima 2018. godine potvrdilo je uspješnost D-manoze u liječenju infekcija izazvanih Escherichijom, posebno kod žena, te su donesene preporuke da se primjenjuje istodobno s antibioticima, čime se znatno poboljšavaju uspješnost i brzina izlječenja težih infekcija. Dapače, preporučuje se da se kod lakših urinarnih infekcija D-manoza samostalno koristi, čime se izbjegava prečesta primjena antibiotika i mogućih nuspojava poput narušavanja prirodne mikroflore crijeva i vagine. Osim toga, D-manoza se posebno preporučuje u nastavku liječenja radi sprečavanja ponavljajućih infekcija, što dovodi do znatne uspješnosti cjelokupnog postupka liječenja.

Važno je naglasiti da, osim što je D-manoza učinkovita, dosad nisu zabilježene nikakve nuspojave, a istodobno je i lako dostupna te relativno jeftina. Smatra se da je u preporučenim dozama mogu uzimati i trudnice i djeca, kao i kronični bolesnici. U terapiji postojeće urinarne infekcije ili u prevenciji rekurentne infekcije primjenjuje se u dozi od 1,5 do 3 grama na dan, a može se naći u obliku kapsula ili praha koji se otapa u vodi. Mnogi proizvodi koji sadrže D-manozu sadrže i dodatke poput brusnice, probiotika ili nekog imuno stimulansa koji dodatno potpomažu njezin učinak. Upotrebljava se i kao lijek u liječenju specifičnog prirođenoga genetskog poremećaja metabolizma, glikolizacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button