Riječ farmaceuta - 26. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Kardarin: upozorenje za aktivne i rekreativne sportaše

Prošli tjedan je HZJZ na svojim mrežnim stranicama objavio upozorenje za rekreativne i aktivne sportaše o opasnostima uzimanja proizvoda koji sadrže kardarin

kardarin doping sport sportaši nedozvoljena sredstva HZJZ upozorenje

Nije neobično da aktivni, ali i rekreativni sportaši uzimaju različite dodatke prehrani namijenjene poboljšanju njihove fizičke izvedbe: snage, eksplozivnosti ili brzine. Dodacima prehrani žele promijeniti i svoj tjelesni izgled, najčešće smanjenje masnih naslaga i povećanje mišićne mase. U tu svrhu se koriste dozvoljeni dodaci prehrani čiju primjenu u Republici Hrvatskoj odobrava Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno Ministarstvo zdravstva. Ponekad se mogu koristiti i neki lijekovi, no njih isključivo propisuje sportski liječnik, a uzimanje je pod strogom liječničkom kontrolom, uglavnom za aktivne sportaše. No, vrlo često pojedinci uzimaju i nedozvoljena sredstva, koja pripadaju dopingu.

Oprezno s krivotvorinama: Najčešći farmaceutski zločini na internetu

Što je doping?

Prema službenim stavovima, doping je prisutnost zabranjene tvari u organizmu, korištenje zabranjenih tvari ili metoda, odbijanje davanja uzorka za testiranje, propuštanje testiranja, krivotvorenje uzorka za testiranje, ali i samo posjedovanje i davanje zabranjenih tvari sportašima. Dakle, doping predstavlja poboljšanje uspješnosti sportaša unosom kemijskih tvari u organizam, odnosno predstavlja varanje. No, osim varanja, unos dopinških sredstava može imati pogubne posljedice po organizam. Zbog toga niti ne vrijedi isprika sportaša „da nije znao…“, već mora odgovorno preuzeti brigu o svojem zdravlju, pazeći što unosi u svoj organizam, uključujući i dodatke prehrani.

Listu zabranjenih supstancija određuje tim stručnjaka: liječnika, farmakologa, farmaceuta i sportskih stručnjaka. U Hrvatskoj je za kontrolu dopinga zadužena Služba za toksitologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkako je 2018. godine ukinut Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping. Zadatak joj je da prati i koordinira akcije u borbi protiv dopinga u sportu, provodi dopinšku kontrolu hrvatskih sportaša te provodi edukaciju. Ova edukacija se sustavno provodi posebno prema mladim sportašima, kako profesionalcima, tako i prema amaterima, jer mlade je ljude važno podučiti mogućim opasnostima dopinga.

Pala je kruna „kralju“

Prošli tjedan je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavio upozorenje za rekreativne i aktivne sportaše o opasnostima uzimanja proizvoda koji sadrže kardarin, a koji se na tržištu nalazi i pod nazivima: GW1516, GW051516 ili Endurobol.

Neopravdano se reklamira kao učinkovito sredstvo za povećanje sagorijevanja masti, poboljšanje fizičke izvedbe i kao “kralj dodataka prehrani za izdržljivost”. Proizvod se reklamira na mnogim mrežnim stranicama za bodibildere te se ilegalno može nabaviti i u pojedinim trgovinama, kao i preko interneta. No, kardarin se nalazi na popisu zabranjenih tvari jer je prilično opasan za organizam. Kako navodi HZJZ, karadrin je prvotno istraživan kao potencijalni lijek za liječenje metaboličkih bolesti: pretilosti, šećerne bolesti i dislipidemije, no njegovo istraživanje je prekinuto već u fazi ispitivanja na laboratorijskim životinjama zbog povećane pojave tumora na različitim organima.

Zbog opravdane sumnje u štetne učinke, kardarin se nikad i nije ispitivao na ljudima, stoga se nikako ne bi smio koristiti. Djeluje preko receptora za aktivaciju peroksisoma delta (PPARδ), koji je uključen u metabolički put kojim se povećava iskorištavanje energije izgaranjem masti, izgradnja mišića i smanjuje sadržaj lipida u krvi. Prirodni put za sigurnu aktivaciju PPARδ je razumno izvođenje vježbi izdržljivosti i izlaganje suncu.

Oprezno s dodacima prehrani

Kardarin nije jedini štetni proizvod koji se koristi u svrhu postizanja željenog ishoda vježbe, odnosno fizičke izvedbe, i nije jedini koji se može ilegalno nabaviti. Nažalost, pojačan skepticizam prema znanosti, ignoriranje zdravstvenih savjeta stručnjaka i nerealna očekivanja potiču sportaše, ali i rekreativce, a posebno one mlade, da posegnu za nedozvoljenim sredstvima.

Proteini su bitni za sportaše, ali i za one koji puno sjede

Sport i rekreacija: Kome su doista potrebni proteini, kreatin i glutamin?

Proteini, kreatin i glutamin neki su od pojmova koji se često spominju kada se govori o vrhunskom sportu, fitnessu,...

SAZNAJTE VIŠE

Također, često se koriste i dozvoljena sredstva, odobreni dodaci prehrani, no u dozama koje su znatno više od preporučenih ili u kombinacijama koje nisu preporučene. Pri tome se zanemaruju zdravstveni rizici koji pak mogu dovesti do nepovratnog oštećenja organizma uzrokujući nastanak različitih bolesti.

U Hrvatskoj ima mnogo vrhunskih sportskih stručnjaka, nutricionista, liječnika i ljekarnika koji se bave sportskom medicinom stoga se savjetujte prije uzimanja bilo kojeg odobrenog dodatka prehrani, a one neodobrene, ilegalne, nemojte nikad i ni u kojem slučaju uzimati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button