Lijekovi i terapije - 26. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Oprezno s krivotvorinama: Najčešći farmaceutski zločini na internetu

Sve svjetske zdravstvene institucije upozoravaju na opasnost od ilegalnih internetskih ljekarni koje prodaju krivotvorene lijekove

Farmaceutski zločini na internetu

U krivotvorenim lijekovima često se mogu naći vrlo opasne supstancije kao što su usitnjeni građevinski materijal ili razne toksične kemikalije.

Iako je kupovanje putem interneta postalo uobičajeno jer je vrlo praktično i jednostavno te štedi vrijeme i pruža veću dostupnost, pri takvoj kupnji treba biti iznimno oprezan. Naime, kupac pritom daje svoje osobne i financijske podatke, a kvaliteta proizvoda može biti upitna.

Proizvodi za zdravlje, u smislu internetske prodaje, mogu se uvjetno podijeliti u dvije kategorije: u prvoj su lijekovi, bezreceptni i receptni, a u drugoj dodaci prehrani, medicinska pomagala i kozmetički proizvodi. U Hrvatskoj je zabranjena prodaja lijekova putem interneta, no ostali ljekarnički asortiman može se kupiti, što je uputno obaviti jedino preko web dućana neke od ovlaštenih ljekarni iz Hrvatske, čime je osigurano da će biti isporučen proizvod koji ima sve potrebne dozvole, odnosno siguran je za zdravlje. Pritom je osigurana i zaštita svih podataka kupca te je moguć jednostavan osobni kontakt s ljekarnikom kad je potreban.

Pročitajte koji su to osnovni lijekovi koje svaka zemlja treba imati na svojoj listi

U najboljem slučaju ne djeluju

No što je s kupnjom proizvoda iz inozemstva, kad se čini da se mogu nabaviti proizvodi koji nisu dostupni na našem tržištu ili su vani jeftiniji? Ako čak zanemarimo opasnost zloupotrebe osobnih i financijskih podataka, takva se kupnja ne preporučuje jer ne možemo biti sigurni u kvalitetu proizvoda koje unosimo u naš organizam vjerujući u dobrobiti za zdravlje.

Lijekove ne smijemo kupovati putem interneta jer postoji velika opasnost od krivotvorina. Sve svjetske zdravstvene institucije upozoravaju na opasnost od ilegalnih internetskih ljekarni koje prodaju krivotvorene lijekove, skrivajući ih iza imena poznatih lijekova. Oboljeli, posebno kad sami plaćaju svoje lijekove, nasjedaju na oglase, kupuju ih te se dovode u znatan zdravstveni rizik.

U najboljem slučaju, krivotvoreni lijekovi sadrže znatno manju količinu lijeka ili ga uopće ne sadrže i tada će učinak izostati. No u njima se često mogu naći vrlo opasne supstancije kao što su usitnjeni građevinski materijal ili razne toksične kemikalije koje su jeftine u proizvodnji ili su nastale kao otpad te mogu biti ozbiljno opasne. Krivotvoreni lijekovi proizvode se u nelegalnim tvornicama u kojima radi nekvalificirano osoblje u neodgovarajućim tehnološkim i higijenskim uvjetima pa su proizvodi često kontaminirani mikroorganizmima.

Mjere u Hrvatskoj

Sve to dovodi do velike mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja oboljelog, a u ekstremnim slučajevima i do smrti. Prema podacima Interpola, farmaceutski zločin predstavlja proizvodnju, prodaju i distribuciju lažnih i ukradenih lijekova te primjenu lijekova mimo njihova odobrenja, odnosno primjenu u neku drugu svrhu, što je najčešće s opijatima ili steroidima. Moramo biti svjesni da pri kupnji putem interneta zapravo ne vidimo ni proizvod, ni odakle dolazi, ni osobu koja ga prodaje.

Naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode, HALMED, pridružila se svjetskoj borbi protiv krivotvorenih lijekova te se argumentirano upozorenje može pročitati na njihovim mrežnim stranicama. Osim toga, na stranicama Carinske uprave Hrvatske može se naći upozorenje kako u Hrvatsku nije dopušteno uvoziti lijekove naručene putem interneta ili pošte, a zbog sumnje u podrijetlo i kakvoću lijeka s obzirom na to da ga nije provjerio ni odobrio HALMED.

Trudnice i lijekovi

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati bilo koji lijek, a neke u tom...

SAZNAJTE VIŠE

Čudotvorni preparati

Ostali proizvodi poput nekih dodataka prehrani mogu se naručiti i kupiti, no kao i lijekovi, njihova kvaliteta i sigurnost mogu biti upitni. Dodaci prehrani najčešće sadrže vitamine i minerale, enzime ili biljne dijelove te i oni mogu imati određen učinak na zdravlje.

Europska agencija za sigurnost hrane određuje koji su to proizvodi i u kojim dozama su sigurni da bi se prodavali u Europi. No putem interneta kupac može nasjesti na oglase čudotvornih preparata koji nisu dopušteni u Europi i tako ozbiljno naštetiti svom zdravlju. Stoga ne preporučujemo nabavu lijekova ili medicinskih proizvoda putem interneta iz stranih država, a ako postoji nužna potreba za time, svakako se treba konzultirati s liječnikom, ljekarnikom ili HALMED-om.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button