Zdrava prehrana - 7. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Protiv nje, E. coli gotovo uopće nema šanse!

Brusnica se već stoljećima koristi u narodnoj medicini za liječenje upala mokraćnih putova, a predmet je i suvremenih istraživanja

I prostata voli brusnicu

Brusnica spada u bobičasto voće koje je danas sve popularnije i u prehrani i u medicini. Od lišća i plodova prave se čajevi, a od svježih bobica sok i razni prehrambeni proizvodi.

Razlikujemo dvije vrste biljke brusnica, europska brusnica (Vaccinum vitis-idaea) i američka brusnica (Vaccinum Macrocarpon – Cranberry). Američka brusnica je grmolika biljka koja potječe iz Sjeverne Amerike. Plod brusnice su crvene zaobljene bobice koje se mogu konzumirati. Plodovi se mogu jesti i sirovi, ali je češća primjena u obliku soka. Plodovi američke brusnice su puno krupniji od onih europske brusnice, a sazrijevaju u jesen. Još su starosjedioci Amerike znali za ljekovito svojstvo brusnice koju su koristili za upalu mokraćnog mjehura. Europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea) je niski grm, vrlo slična američkoj brusnici. Razlike postoje u načinu uzgoja biljke i vanjskom izgledu biljke i ploda.

Još su starosjedioci Amerike znali za ljekovito svojstvo brusnice koju su koristili za upalu mokraćnog mjehura

Upotreba i djelovanje

Brusnica ima antibakterijski, antiseptički, protuuplani i diuretički učinak. Ona u mokraćnom mjehuru sprečava prianjanje E. Coli za epitelne stanice stijenke mokraćnog mjehura. Kliničke studije dokazuju da je sok brusnice sprečavao prianjanje više od 75% bakterija za stijenke mjehura. Osim E. Coli, brusnica može samnjiti i prianjanje drugih patogena koji se često nalaze u mokraćnom traktu. Preporuka je da se preparati brusnice uzimaju uz terapiju antibiotika i nakon završetka terapije. Zbog udjela flavonoida u brusnici, ona ima i antioksidacijsko djelovanje, štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala i oksidacijskih oštećenja.

Novije studije postavljaju mogućnost djelovanja soka brusnice i u probavnom traktu. Ima djelovanje na Helicobacter pylori, te kao takva pomaže u liječenju čira na želucu. Brusnica ima djelovanje i u usnoj šupljini, gdje smanjuje rizik bolesti zubi i zubnog mesa. Ona inhibira rast bakterija u ustima koje uzrokuju zubne naslage. Smatra se da sprečava bakterije da se zadržavaju na zubima. Ako se koriste sokovi, preporuka je da se konzumiraju nezaslađeni i visoko koncentrirani sokovi brusnice.

>>Može se konzumirati kao svježi plod, u sušenom obliku, kao sok ili u dodacima prehrani, a svoju učinkovitost postiže kroz obranu organizma od mikroorganizama kao što je Escherichia coli<<

Dodatak prehrani, sok ili čaj

Jedna kapsula od 450 mg odgovara 2.880 ml čistog soka brusnice. Preparati brusnice se ne smiju koristiti zajedno s čajem medvjetke (Uva-ursi), koja se često koristi za liječenje urinarnih problema.

Brusnica se može koristiti i kao lijek protiv gripe jer sadrži veliku količinu vitamina C

Sok i čaj brusnice može se primjenjivati i kod djece i kod starijih osoba. U obliku čaja možete dobiti čisti plod brusnice ili list brusnice, a ponekad možete dobiti i mješavinu lista i ploda. Brusnica se može koristiti i kao lijek protiv gripe jer sadrži veliku količinu vitamina C. Može se koristiti i kod povećane prostate pa se muškarcima koji imaju takav problem, preporučuje konzumirati čaj od brusnice.

Nuspojave

Konzumacija plodova brusnice ili njezina soka nema nikakvih neželjenih djelovanja. Veća količina soka brusnice se ne preporučuje osobama koje imaju predispoziciju za razvoj kamenca. Isto tako ako se korsiti u velikim količinama, može izazvati proljev. Oprez je potreban kod trudnica i dojilja. Konzumacija čaja se ne preporučuje, dok je sok pogodan za primjenu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button