Zdrava prehrana - 23. studenoga 2018.
AUTOR ČLANKA - Dubravka Fazlić, life & nutrition coach, www.dubravkafazlic.com

Kuhanje u sadašnjem trenutku: Uživajte u pripremi obroka s ljubavlju

Mindfulness je pojam koji najčešće možemo čuti u kontekstu psihologije jer predstavlja odličan način za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. No svjesnost ima svojih prednosti i u kuhinji

Mindfulness kuhanje

Svi pripremamo barem jedan obrok ili napitak na dan, što je idealan način da bez osjećaja obaveze prigrlite novi način svjesnog života i polako naučite novu vještinu.

Mislima još na poslu, u posljednjemu mailu ili telefonskom razgovoru ulijećemo u kuhinju i na brzinu počnemo pripremati večeru. Pola sata kasnije shvatimo da je hrana pripremljena, a mi smo cijelo vrijeme u glavi pripremali odgovor na mail, planirali sutrašnji dan ili prebirali po obavezama koje još moramo obaviti.

Zvuči li vam to poznato? Osobno bi mi se to često događalo. Kuhanje nisam doživljavala, a ni jedenje te hrane nije bio užitak nego čisti automatizam, baš poput kuhanja. Jedna se navika lijepila za drugu, kako to već biva s navikama. Sve dok nisam odlučila uvesti praksu mindfulness u kuhinju – odlučila sam svjesno kuhati.

>>Hrana kao lijek: postoje li namirnice koje će smanjiti rizik pojave raka?<<

Mindfulness je pojam koji danas često možemo čuti, a riječ je o umjetnosti življenja u sadašnjem trenutku. Mnoge su organizacije prigrlile mindfulness kao prvi korak prema preuzimanju kontrole nad svojim umom i lošim negativnim mislima. Tako se može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje, ublažiti stres i kronični bol te poboljšati spavanje.

Ideja o primjeni mindfulnessa u svakodnevnom životu jest da zagospodarimo svojim umom umjesto da on gospodari nama. Svi pripremamo barem jedan obrok ili napitak tijekom dana, što je idealan način da bez osjećaja obaveze prigrlite novi način svjesnog života te polako naučite novu vještinu.

Tako sam i sama tih 30 minuta u kuhinji odlučila posvetiti užitku, a ne učinkovitosti, čime sam dobila novu sebe. Poput svake nove vještine, i svjesno kuhanje treba vježbati, iznova ponavljati i prisjećati se što nas motivira da u njemu ustrajemo. Prisjetite se ukusnog obroka koji dijelimo s obitelji, on je produkt svjesnog kuhanja – učinili smo nešto za sebe, ali i za one koje volimo.

Svjesno kuhati znači biti prisutan u trenutku. Svjesno osjećati mirise namirnica, čuti zvukove rezanja i sjeckanja u tom trenutku. Donosimo vam nekoliko savjeta kako to učiniti:

1. Umirite um

Kad uđete  u kuhinju, umjesto da odmah počnete vaditi namirnice iz hladnjaka, privucite stolac i sjednite na trenutak. Dopustite si da se prebacite iz jedne životne uloge u drugu. Zatvorite oči i dišite, usredotočite se na disanje i to ponavljajte dok vam se um ne smiri.

Razmislite o tome što ćete kuhati, imate li recept ili je to neko poznato jelo koje znate skuhati. Zamislite kako je divno rezati papriku i čuti je kako hrska pod nožem ili kako zvuči kada kuha voda za tjesteninu. Nasmiješite se i utonite u ugodnost kuhanja. Ovo je vaše vrijeme pa uživajte. Postavite namjeru, to može biti nešto jednostavno poput „primijetiti“.

2. Osjetite zahvalnost

Razgledajte kuhinju, zatvorite oči te nekoliko puta svjesno udahnite. Osjetite zahvalnost što svakodnevno imate hranu i zahvalite sebi što ste odvojili vrijeme kako biste je pripremili tako da nahrani vaše tijelo i vaš um.

Pripremajte je s ljubavlju za sebe i za druge. Sjetite se da je to najosnovniji čin pažnje i ljubavi prema drugom čovjeku, a vi ste tako sretni što to možete učiniti upravo sada. Na trenutak mislite na to koliko volite stavljati tanjure pune hrane pred ljude koje volite, uključujući i sebe. Uživajte u ovom dijelu dana.

3. Uronite u sadašnjost

Pripremite sve sastojke te ih počnite rezati. Osjetite težinu noža u ruci. Pomirišite papriku, osjetite glatkoću klobuka od gljive pod prstima… Poput baršuna je, zar ne?

Slušajte zvukove koje povrće proizvodi dok ga režete i budite zahvalni na njima. Dok to radite, osjetite svoje tijelo. Oslanjate li se na jednu nogu više nego na drugu? Jesu li vam ramena napeta, čeljust stisnuta? Dišite u dio tijela u kojem osjećate napetost i dopustite si da se stopite sa sadašnjim trenutkom.

4. Opustite se

Vaš um će vrludati – od toga što trebate napraviti za posao do razgovora koji ste vodili ili sutrašnjeg sastanka. Kada to primijetite, lagano i nježno vratite pažnju na svoj dah i disanje. Svakim udahom opustite ramena i slušajte zvukove koje proizvodi vaše kuhanje.

Vi uživate u ovom trenutku i kuhanju. Vi gospodarite svojim umom i nećete mu dopustiti da vas odnese tamo gdje ne trebate biti. Vaše mjesto je ovdje, u ovom trenutku. I svaki put kada primijetite da ste odlutali u prošlost ili u budućnost, duboko udahnite, obratite pozornost na disanje i vratite se u sadašnji trenutak.

5. Uživajte u jedenju

Sjednite za stol i jedite, ali svim svojim osjetilima. Primijetite kako vaše tijelo reagira kada prinosite hranu ustima, žvačite polako, osjetite mirise i okuse hrane dok uzimate zalogaj. Na kojoj strani češće žvačete? 

Eksperimentirajte s otvorenim i zatvorenim očima dok žvačete hranu te uočite kako to utječe na percepciju vašeg okusa. Osjetite zahvalnost prema trenutku i hrani. Pravite male stanke između zalogaja i žvakanja, obratite pozornost na disanje. Prisutni ste u trenutku pa ćete osjetiti puninu okusa i lakše primijetiti da ste se zasitili.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button