Zdrava prehrana - 18. prosinca 2023.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Kratka šetnja Nizozemskom kuhinjom

Ova moderna europska zemlja na neki je način vrlo moderna i po pitanju hrane; tradicionalnih jela nema puno, no ogroman je izbor jela s različitih strana svijeta te vegetarijanskih i veganskih opcija

nizozemska kuhinja

Od mladosti mi je prva asocijacija na Nizozemsku bio Amsterdam, i samo Amsterdam, i baš nikakvog uvida u njihovu povijest, kulturu i gastronomiju nisam imala. Iako posjet Amsterdamu može dati puno uvida u prvo dvoje, budući da je riječ o gradu prošaranom poviješću i umjetnošću, kako na ulicama tako i u brojnim muzejima, za shvatiti kulinarstvo i gastronomiju Nizozemske trebat će malo više posjeta i vremena.

Ova moderna europska zemlja na neki je način vrlo moderna i po pitanju hrane; naime, ovdje nećete pronaći puno tradicionalnih jela, kultura objedovanja je vrlo jednostavna, ali istovremeno je izbor najrazličitijih svjetskih kuhinja te vegetarijanskih i veganskih opcija ogroman, kako u dućanima tako u restoranima.

Dobrobiti fleksitarijanstva: smjernice za pravilnu prehranu

Nizozemska ljubav prema slatkom i masnom

Nizozemci su jednostavni kad je hrana u pitanju i nema mnogo njihovih (baš autohtono nizozemskih) gastronomskih poslastica koje bih mogla izdvojiti. Za doručak će pojesti u pravilu nešto slatko – tost ili kruh s namazom, žitarice s mlijekom, croissant ili slično slatko pecivo. Djeca (i odrasli) će često doručkovati tost s kikiriki maslacem (pindakaas) koji je toliko popularan u Nizozemskoj da je nekolicina brendova razvila cijele palete okusa ovog namaza (s cimetom, kavom, čokoladom, čili papričicom itd.). Još jedna posebnost nizozemskog doručka su tzv. hagel ili hagelslag (vlokken) koje su u našem podneblju poznate samo kao ukras za deserte, prvenstveno torte – čokoladne ili šarene (voćne) mrvice. U Nizozemskoj, pak, ove mrvice možete naći u najrazličitijim okusima i u raznim vrstama čokoladnih i raznim vrstama voćnih, ali i s okusom anisa budući da su se tradicionalno prve hagelslag vlokken proizvodile u tvornici sladića (slatki korijen). Kako god okrenete, Nizozemci vole i jedu puno slatkog.

Druga značajka nizozemske kuhinje je masna hrana. Na meniju ćete tako uvijek naći krokete – poveće, oko osam centimetara duge valjuške od krumpira punjene s mesom, sirom ili povrćem, omotane u krušne mrvice i pržene u dubokom ulju. Mogu se pripremiti i u drugom obliku, kao loptice; u tom slučaju ćete ih na meniju naći pod nazivom bitterballen. Nizozemci krokete jedu kao predjelo za ručak ili za večeru, kao užinu ili tek kao zalogaj uz pivo. Koliko ih vole, shvatit ćete i ako u dućanima zavirite u vitrine i zamrzivače – tamo ih ima gotovih i polugotovih, u najrazličitijim kombinacijama okusa. Za kraj ove masne priče, uz krokete će poslužiti i majonezu.

Ručak jednostavan, a večera obilna

Ručak je pravi primjer nizozemske jednostavnosti. To će najčešće biti juha i sendvič ili salata i sendvič. Na salatnom meniju naći će se različite varijante popularnih salata s francuskim, britanskim ili američkim štihom, poput cezar salate, niçoise salate i tome sličnih.

Sendviči su nerijetko ukusna i hranjiva opcija te ćete ih naći često s pravim komadom sira, ribe ili mesa, bogatim umakom i salatom. Uz ručak, uživat će i u siru, po kojem su svakako poznata nacija, uključujući one najpoznatije – Gouda, Edam i Leyden – koji su svi redom dobili ime po gradu u kojem su se tradicionalno proizvodili.

Ipak, večera je Nizozemcima glavni i najobilniji obrok. Iako je svaki dio Nizozemske poznat po nekom tradicionalnom jelu, u restoranima ćete naići na malo njih. No posebnost je svakako raznolikost etničkih kuhinja koje možete isprobati u Nizozemskoj, kao i činjenica da ćete, unatoč velikoj konzumaciji mesa, ribe i morskih plodova, baš svugdje naći ukusnu i šaroliku vegetarijansku, a često i vegansku opciju.

Keksi u svim oblicima i okusima

Za šećer na kraju – još malo šećera. Meni osobno najzanimljiviji dio nizozemske gastronomije su upravo slastice. I njih bismo mogli opisati kao masne i teške, kao i ostala nizozemska jela, no bez obzira na to, moram priznati da su neke jako ukusne i baš posebne.

povrtno varivo s mesom

Nije svejedno što se kuha: zdrav izbor mesa za varivo

Na prvu mogli biste pomisliti da bi suho ili čisto meso za varivo trebalo birati prema ukusu, no izbor...

SAZNAJTE VIŠE

Na prvom mjestu bih izdvojila stroopwafel, jako, jako tanke kekse koji se sastoje od dva tanka dijela keksa (vafla) spojenih s karamelom. Ovaj keks posebno je ukusan ako ga ostavite ležati na vrhu šalice toplog čaja, čija će para omekšati sam vafl i lagano rastopiti karamelu; upravo takav, topli vafl se priprema na tradicionalni način. Osim stroopwafela tu su i speculaas, široko poznati aromatični hrskavi keksići, ali i tzv. gevulde koeken, u prijevodu „punjeni keksi“ – aromatični prhki keksi punjeni marcipanom, pepernoten itd.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button