Dječje zdravlje - 25. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Zlatni savjeti: kako potaknuti zdrave prehrambene navike kod djece

Djetinjstvo je ključno razdoblje za usvajanje dobrih navika, pa tako i onih prehrambenih. S druge strane, važno je zapamtiti da su djeca ogledalo i nas samih, stoga im morate biti dobar primjer

zdrave prehrambene navike kod djece

Postavši svjesni loših prehrambenih navika i epidemije debljine, često se pitamo što učiniti. Istina je da se s problemom loše prehrane i prekomjerne mase možemo uhvatiti u koštac u svakoj životnoj dobi, no jedno je ključno – djetinjstvo je dragocjeno vrijeme za usvajanje dobrih navika. Treba ga iskoristiti te izgraditi temelje kvalitetne prehrane koja je, dugoročno, zalog mentalnom i fizičkom zdravlju svih nas.     

S djecom u kupovinu hrane

Odgajatelji i nastavnici sa žaljenjem kazuju kako je prehrana današnje djece vrlo jednolična te ona više ne prepoznaju niti svakodnevno voće i povrće. A bez poznavanja namirnica nemoguće je djeci približiti kvalitetnu prehranu. Otiđite stoga, već ovog vikenda, zajedno u kupovinu hrane.

U svakom zlu ima nešto dobro: kako rast cijena može potaknuti zdravu prehranu

S malom djecom na tržnici možete tražiti plodove sličnih oblika. U jednoj skupini će se tako naći trešnje, naranče i jabuke, u drugoj celerov korijen i mrkva, a u trećoj listovi blitve, špinata i čimulica (mladi izboji i cvjetovi raštike).

S djecom koja ove godine završavaju prvi razred, porazgovarajte o oblicima i bojama. Povežite rajčicu s kuglom i crvenom bojom, a mrkvu s narančastom piramidom.

Razgovor sa starijom djecom već, bez problema, može uključivati povezanost hrane i zdravlja. Limun vezujemo uz jačanje imuniteta, mrkva je dobra za vid, dok suhe šljive baki i djedu pomažu u redovitosti stolice.

Iako smo pomorska zemlja, mnoga djeca „ribom“ zovu sve; i rakove, i ribe, i školjke i mekušce. Vrijeme ih je naučiti kako je srdela riba, lignja mekušac, a škamp predstavnik rakova.

I zato, ovaj vikend s djecom ili unucima posjetite tržnicu, ribarnicu i pekarnicu. Zajednički trenuci u kupovanju, susret s dragim susjedima i prve trešnje, zasigurno će vam dugo ostati u lijepom sjećanju. 

Kuhanje se uči kroz igru

„Ne jede ništa osim mesa i pečenih krumpira“, često se čuje od roditelja djece loših prehrambenih navika.

„Kada u vrtiću imamo varivo, roditelji dolaze po dijete prije ručka. Prije smo u grupi imali jedan takav slučaj, a sada ih je četiri, pet“, kazuju odgajatelji.

Naravno da je tome tako kada se u obitelji za ručak vrte bolonjez, pohanci i pomfrit te pečeni krumpir i pileća prsa. Blitva, papaline i bob, potpuni su neznanci.

Kako bi djeca s veseljem pojela ono što se kupilo na tržnici ili u ribarnici, dopustite im da vam pomognu u pripremi ručka. Mala djeca neka kleknu na stolicu pred sudoperom i peru povrće. Jasno je da ćete povrće ponovo morati oprati sami i da će posvuda biti prolivene vode, no zaduženja i važnost koju date djeci zasigurno će ih potaknuti da sa žarom probaju ono što se pripremi za ručak.

Za djecu koja su ranije okretala glavu ugledavši zelenu boju, probati čimulice je već velik uspjeh. Nemojte ih siliti s novim namirnicama. Danas neka samo probaju nešto novo, za tjedan dana će pojesti dva zalogaja novog povrća, sljedeći mjesec tri zalogaja. Važno je objedovati u ugodnoj atmosferi. Naoružajte se strpljenjem, budite smireni i nemojte odustati.       

Dobri ili loši, primjer ste svojoj djeci

Uzaludno je djeci pripremati kuhani špinat, krumpir i blitvu ako ih i sami nećete jesti. Iskreno, ne mogu se sjetiti slučaja da je dijete pretilo, a svi drugi u obitelji (roditelji, braća, sestre, djedovi, bake…) nemaju problema s viškom kilograma.

Upravo je zato učenje djece dobrim prehrambenim navikama pozitivno za cijelu obitelj. Redovita konzumacija povrća, ribe, pijenje vode umjesto kola napitaka i sokova nakrcanih šećerom te konzumiranje čistog mesa umjesto hrenovki i kobasica, zasigurno će pomoći unaprjeđenju zdravlja odraslih.

Nalazi li se na vašem stolu u kuhinji zdjela s voćem ili keksi? Znajte da će dijete jesti ono što mu se ponudi. Ono oponaša vas starije.

Za djecu su blagi okusi

Djeca pamte okuse i sigurno će se mrštiti ili plakati budete li inzistirali na varivu s raštikom i suhim mesom intenzivnog okusa. Na jeziku imaju više okusnih pupoljaka nego odrasli zbog čega sve okuse hrane jače i intenzivnije doživljavaju. 

Umjesto „jakog“ variva, povrće skuhajte „na lešo“ i njemu pridružite pečenu teletinu.

Slična ideja je za večeru „na lešo“ skuhati krumpir, grašak, mrkvu i kukuruz. Blago se začine uljem i kombiniraju s jajem na oko ili polutvrdim sirom.   

Prehrana je ogledalo nas samih

Nemojte na tanjur nabacati sve i svašta. Kroz prehranu se uči umjetnost. Djeca će biti oduševljena ako je jelo servirano na zanimljiv način. Jagode, borovnice i kolutići banane se mogu posložiti u obliku zmije, a od prženih papalina se može napraviti sunce.

Štoviše, lijepo je jesti iz tanjura oslikanog dječjim motivima, piti iz čaša s leptirićima i brodovima. Ako je k tome i pribor za jelo u bojama, veselju nema kraja.

I još nešto, učite djecu jesti polako i za stolom. Razgovarajte s njima kako nije potrebno prejedati se, niti je lijepo bacati hranu. Tako najmlađi usvajaju osnove lijepog ponašanja i zahvalnosti za ono što imaju.

Kvalitetna prehrana se uči i igrom

Imate li u kući male kreativce, zasigurno će prihvatiti ideju da od plastelina ili Fimo mase oblikuju povrće i voće.

PROMO
biolevel-kalcij i vitamin d

Kalcij i vitamin D: snažan tandem za rast i razvoj djece

Kalcij je temeljni mineral za zdrave kosti i zube, no ima i druge važne uloge, a za njegovu apsorpciju...

SAZNAJTE VIŠE

Osim toga, djevojčice će uživati hraniti svoje lutke zdravim juhama, dok će dječaci osjećati važnost utovare li se u njihov teretni vlak lubenice i dinje.     

Eto, iskreno se nadam da ste čitajući ovaj tekst dobili vrijedne i korisne ideje kako kvalitetnu prehranu na jednostavan i zanimljiv način približiti najmlađima. Potrudite se jer je briga o zdravlju vaše djece danas, ulaganje u njihovu budućnost.    

Autorica teksta dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja autorica je i ilustratorica edukativnih puzzle “Graško Nestaško”, te slikovnice o prehrani “Naš veseli dan”. Pratiti ju možete na stranici www.prehranasportasa.com

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button