Žensko zdravlje - 18. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Lejla Kažinić Kreho

Nemojte da vam opet pobjegne! 5 načina da prehranom ublažite inkontinenciju

Inkontinencija je stanje, a ne bolest, no ženama predstavlja iznimnu neugodu. Odgovarajuća prehrana može pomoći u poboljšanju simptoma

Suprotno mišljenju mnogih, pijenje manje količine vode neće prevenirati inkontinenciju nego je može i pogoršati.

Poruke koje se putem živaca prenose od mozga do mokraćnog mjehura i pelvičnih mišića signaliziraju nam kada trebamo na toalet. Kada smo urinirali, mišić mokraćnog mjehura se kontrahira, kao i mišići pelvisa. No kada se dogodi da iz nekog razloga oslabi ili se ošteti neki od tih mišića, pojačava se pritisak tekućine koji se ne može izdržati, što rezultira uriniranjem iako to niste htjeli. Neugodno vam je? Nema razloga za to jer je inkontinencija, odnosno uriniranje protiv volje, dosta čest problem te se čak vjeruje da se danas proda više uložaka za inkontinenciju nego za mjesečnicu. Znate li da samo u Engleskoj statistički ovo stanje ima oko četiri milijuna žena, gotovo kao ukupno stanovništvo Hrvatske, a uz to čak trećina njih prve simptome osjeti prije 30. godine?

Mnogo žena pati od inkontinencije, ali je to još uvijek tabu tema

Iako toliko mnogo žena u svijetu ima problem s inkontinencijom, moramo priznati da je to i dalje tabu tema te je mnogim ženama neugodno o tome otvoreno govoriti, pa i potražiti stručnu pomoć. Zanimljiva je izjavu Jeanette Haslam, jedne od vodećih engleskih fizioterapeuta koja je specijalizirala žensku inkontinenciju, da će žene otvorenije govoriti o karcinomu koji ih životno može ugroziti nego o inkontinenciji koja će ugroziti samo njihov lifestyle. Što o inkontinenciji kaže moderna nutricionistička znanost? Mnogo? Ne baš kao za druga stanja, ali dovoljno da biste promijenili način prehrane i osjetili poboljšanje. Koraci koje trebate učiniti su jednostavni pa vam pri nekima neće ni trebati stručna pomoć nego ih odmah možete početi primjenjivati.

>>Ne sramite se inkontinencije i podijelite brigu s liječnikom jer rješenje postoji… Kliknite i otkrijte koje je…<<

Što možemo učiniti?

Kontrolirajte tjelesnu težinu – povećana tjelesna težina kod mnogih žena često je uzročnik inkontinencije jer dodatna težina pojačava pritisak na mokraćni mjehur. Imate li višak kilograma, pokušajte ih se riješiti. Važno je smanjiti unos hrane, a povećati tjelovježbu. Najbolje bi bilo da, prateći vlastite karakteristike, kreirate redukcijski jelovnik. Smanjenje tjelesne težine poboljšat će stanje.

>>Često se ističe kako je inkontinencija najveći problem u starijoj životnoj dobi, no ne smije se zaboraviti da može uzrokovati probleme i mladim ženama… Kliknite i uvjerite se da niste sami…<<

Birajte hranu niskoga glikemijskog indeksa (GI) – nastojte jesti što više namirnica niskog GI jer ne samo da će vam s vremenom pomoći u smanjenju tjelesne težine koja se takvom prehranom ne bi trebala vratiti, nego i u tretmanu opstipacije (zatvora) jer su namirnice niskoga GI većinom bogate biljnim vlaknima. Česti zatvori uzrokuju oticanje debelog crijeva, a time i pritisak na mokraćni mjehur, što će dovesti do inkontinencije. Prehrana namirnicama s niskim GI iznimno je važna jer reguliranjem, odnosno održavanjem stabilne razine šećera u krvi nismo uznemireni pa je zajedno s unosom kvalitetnih bjelančevina ova kombinacija prva na listi antistresnih pomagača. A znaci stresa su česti kod osoba koje imaju inkontinenciju. Jedite namirnice koje opuštaju poput celera, plave ribe, smeđe riže, banana, avokada, badema, sezamovih i suncokretovih sjemenki, zelenog lisnatog povrća, morskih algi i šparoga, a izbjegavajte one koje vas uznemiruju poput kave, tamnih čajeva, gaziranih napitaka sa šećerom te onih s umjetnim sladilima, preslane i preljute hrane, crvenog mesa i previše alkohola. Odviknite se od pušenja, u čemu vam može pomoći i prehrana bogata kvalitetnim bjelančevinama u kombinaciji s namirnicama niskog GI.

Primijenite eliminacijsku dijetu – eliminacijska dijeta učinkovit je način tretiranja alergija, kao i intolerancije na hranu te najčešće traje mjesec, tri ili šest mjeseci, no kod inkontinencije može trajati i znatno kraće da biste osjetili pozitivne promjene. One se mogu očitovati već nakon dva do deset dana. U tom razdoblju bi trebalo izbjegavati:

  • rajčicu i sve proizvode koji je sadrže
  • alkohol i sve napitke koji ga sadrže
  • začinjenu ljutu hranu
  • čokoladu
  • šećer i sve što ga sadrži, kao i umjetna sladila (prirodni zaslađivači su u redu)
  • mlijeko i mliječne proizvode
  • gazirane napitke
  • kvasac te proizvode s kvascem
  • kavu i kofeinske napitke
  • citrusno voće i sok od borovnice jer je acidan. No sok od brusnice, iako acidan, preporučuje se, i to nekoliko čaša na dan radi prevencije eventualne urinarne infekcije.

Pijte dovoljno vodesuprotno mišljenju mnogih, pijenje manje količine vode neće prevenirati inkontinenciju nego je može i pogoršati. Naime, manji unos tekućine uzrokuje koncentriraniji urin pa se i sluznica mokraćnog mjehura dodatno iritira, a simptomi inkontinencije se pogoršaju. Stoga pijte preporučene količine vode od 1,5 do 2 l na dan. Preporučuje se jedino da dva do tri sata prije spavanja prestanete piti vodu, što je osobito važno za osobe koje imaju problem s uriniranjem tijekom noći.

Mislite na hormonalnu ravnotežu –normalna razina estrogena održava čvrstim i mišić sfinktera u bazi mokraćnog mjehura, no u menopauzi razina estrogena opada, pa tako slabi i mišić, a rezultat je inkontinencija. Nutricijska terapija uključuje jedenje namirnica pomalo, a često te oprez s redukcijskim programima jer je potrebno održavati stabilnim razine šećera u krvi. Preporučuje se redovito jesti i, što je važno, unositi složene ugljikohidrate niskog GI pa budite oprezni s visokoproteinskim dijetama. Jedite mahunarke kao što su leća, slanutak, aduki, crveni i bijeli grah, povrće, basmati rižu, zob, ječam, tjesteninu, a minimizirajte unos rafiniranih proizvoda poput biskvita, kupovnih slastica s dosta šećera, proizvoda od bijeloga brašna, masnih lisnatih tijesta, gaziranih slatkih pića, proizvoda s umjetnim sladilima. Jedite namirnice koje u sebi sadrže prirodne estrogene poput soje i njezinih proizvoda kako biste pojačali preostali cirkulirajući estrogen.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button