Obiteljsko zdravlje - 7. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kandida: mali podstanar u tijelu koji može izazvati velike probleme

Gljivica kandida je normalni stanovnik površine našeg tijela i sluznica probavnog sustava, ali u određenim okolnostima prestaje lijepi suživot i nastaju problemi

gljivica kandida-kandidijaza

Kandida se je spominjala još u vrijeme starih Grka. Hipokrat je opisao oralnu kandidijazu još 400 godina prije Krista. O kandidi se počinje ponovno pisati krajem 17. stoljeća, a definitivna potvrda kandide kao uzročnika određenih bolesti, dogodila se je krajem 19. stoljeća. 

Candida albicans je samo dio obitelji kandide. Smatra se da ih ima oko 150 vrsta te se spominje niz drugih kao što su C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis i C. krusei… Ukupno je oko 20 vrsta koje mogu izazvati infekciju u ljudskom organizmu.

Kandida izaziva relativno bezazlene infekcije usne šupljine i površine kože, no može dovesti i do teške infekcije za koju su potrebni invazivni antibiotici, a koja ponekad može imati fatalan ishod. Međutim, sustavne infekcije ne nastaju kod zdravih ljudi, već onih koji su imunokompromitirani (osobe koje imaju druge bakterijske i virusne infekcije, HIV te koji primaju citostatsku terapiju).

Kandida: Kako živjeti u ravnoteži s gljivicama

Oralna kandidijaza – soor

Najčešći oblik infekcije kandidom kod svih dobnih skupina je oralna kandidijaza – soor. Oralni soor uzrokuje kremasto bijele promjene, obično na jeziku ili na unutarnjoj strani obraza. Ponekad se oralni soor može proširiti na nepce, desni, krajnike ili na stražnji dio grla.

Iako oralni soor može pogoditi bilo koga, vjerojatnije je da će se pojaviti kod beba i starijih osoba zbog smanjenog imuniteta. Ako se javlja kod odraslih mlađih osoba, obično se javlja kod onih koje imaju druge teže infekcije, smanjen imunitet zbog kemoterapije ili dijabetes.

Oralni soor je manji problem ako ste zdravi, ali ako imate oslabljen imunosni sustav, simptomi mogu biti ozbiljniji i teže ih je kontrolirati.

Oralna kandidijaza se, također, može javiti kod osoba koje se liječe zbog bronhalne astme „pumpicama“ s kortikosteroidima. Mogućnost ove nuspojave nije razlog za prestanak uzimanja lijekova.

 • Isperite usta nakon uzimanja inhalacijskih kortikosteroida.
 • Perite zube najmanje dva puta dnevno i čistite međuprostore zubnim koncem ili intradentalnim četkicama svakodnevno ili onoliko često koliko vam je preporučio stomatolog.
 • Provjerite svoje zubne proteze. Uklonite protezu noću. Pobrinite se da proteza dobro pristaje i ne izaziva iritaciju. Svakodnevno čistite proteze te pitajte svog stomatologa koji je najbolji način čišćenja.
 • Redovito posjećujte svog stomatologa, osobito ako imate dijabetes ili nosite proteze. Pitajte svog stomatologa koliko često trebate ići na pregled.
 • Pazite što jedete i pokušajte ograničiti količinu hrane koja sadrži šećer jer on može potaknuti rast kandide.
 • Održavajte dobru kontrolu šećera u krvi ako imate dijabetes. Dobro kontrolirani šećer u krvi može smanjiti količinu šećera u vašoj slini, obeshrabrujući rast kandide.
 • Liječite vaginalnu gljivičnu infekciju što je prije moguće.
 • Liječite suha usta. Pitajte svog liječnika o načinima izbjegavanja ili liječenja suhih usta.

Oralna kandidijaza liječi se gelovima koji se mogu dobiti na teret HZZO-a.

Gljivična infekcije kože

Kandida izaziva i infekcije kože. Područja koja su topla, vlažna ili znojna, pružaju dobro okruženje za razvoj gljivica ili, što bi moj profesor dermatovenerologije rekao, „gljivice vole vlažna i tamna mjesta“. Primjeri takvih područja uključuju pazuhe, prepone, kožu između prstiju na rukama i nogama, kutove usana i područje ispod grudi.

Postoje i čimbenici rizika kao što su:

 • nošenje uskog ili sintetičkog donjeg rublja,
 • loša higijena ili rijetko mijenjanje donjeg rublja, uključujući rijetko mijenjanje pelena za dojenčad,
 • uzimanje antibiotika ili kortikosteroidnih lijekova,
 • dijabetes,
 • oslabljeni imunosni sustav.

Najčešći simptom infekcije kože kandidom je crveni osip koji se stvara na zahvaćenom području. U nekim slučajevima mogu nastati i mjehurići. Koža također može postati zadebljana ili proizvoditi bijelu tvar koja izgleda poput skute. Liječenje se provodi kremama za sprečavanje rasta gljivica. Kod jačeg svrbeža mogu se dati kortikosteroidne masti, a kod težih infekcija i tablete sustavnog djelovanja.

Vaginalna kandidijaza

Kod žena je vrlo česta vaginalna infekcija izazvana kandidom. Naime, smatra se da do 80% žena u svojoj vagini ima candidu albicans ili neku drugu vrstu kandide.

Vaginalna gljivična infekcija uzrokuje iritaciju, iscjedak te intenzivan svrbež vagine i vulve — tkiva na vaginalnom otvoru. Također, nazvana vaginalna kandidijaza, vaginalna gljivična infekcija pogađa od 3 od 4 žene u nekom trenutku njihova života, a mnoge žene dožive najmanje dvije epizode. Vaginalna gljivična infekcija ne smatra se spolno prenosivom infekcijom, no rizik infekcije je povećan u vrijeme prve redovite spolne aktivnosti.

Također, postoje neki dokazi da infekcije mogu biti povezane s kontaktom usta s genitalijama (oralno-genitalni seks). Lijekovi mogu učinkovito liječiti vaginalne gljivične infekcije. Imate li učestale gljivične infekcije – četiri ili više u jednoj godini – možda će vam trebati duži tretman i plan održavanja. Vaginalna kadidijaza češće se javlja kod žena koje uzimaju antibiotike, u trudnoći, kod imunokompromitiranih žena te u žena s dijabetesom.

Kako biste smanjili rizik od vaginalnih gljivičnih infekcija, nosite pamučno donje rublje koje vam nije pretijesno. Da bi se izbjegla infekcija potrebno je izbjegavati:

 • uske najlonke,
 • ispiranje rodnice koje uklanja neke od normalnih bakterija u vagini koje vas štite od infekcija,
 • mirisne proizvode za žene, uključujući pjenušavu kupku, uloške i tampone,
 • vruće i vrlo vruće kupke,
 • nepotrebnu uporabu antibiotika, primjerice kod prehlade ili drugih virusnih infekcija,
 • dugotrajan boravak u mokroj odjeći poput kupaćih kostima i odjeće za vježbanje.

Gljivična infekcija kandidom kod muškaraca

Muškarci mogu, iako dosta rjeđe, imati gljivičnu infekciju spolnog organa zvanu balanitis. Kandida balanitis može pogoditi muškarce bilo koje dobi. Dječaci mlađi od 4 godine i neobrezani muškarci imaju veće šanse za nastanak balanitisa.

Znakovi i simptomi balanitisa mogu uključivati:

 • vlažna koža na penisu, vjerojatno s područjima guste, bijele tvari koja se skuplja u kožnim naborima,
 • područja sjajne, bijele kože na penisu,
 • crvenilo, svrbež ili osjećaj pečenja na penisu.
Candida albicans gljivicna infekcija

Novi lijek za liječenje vulvovaginalne kandidijaze

Gljivična infekcija koju uzrokuje Candida albicans učestala je u žena. Novi antimikotik, otesekonazol, namijenjen je tvrdokornim infekcijama.

SAZNAJTE VIŠE

Veća vjerojatnost za nastanak balanitisa se događa kod muškaraca:

 • koji nisu obrezani,
 • koriste antibiotike tijekom duljeg razdoblja,
 • imaju dijabetes,
 • imaju oslabljen imunosni sustav, kao što je HIV,
 • imaju prekomjernu težinu,
 • kod loših higijenskih navika.

Liječenje balanitisa je lokalna uporaba krema protiv gljivica.

Po pitanju ostalih dijelova tijela, muškarci najčešće imaju infekciju kandidom u području prepona i pazuha.

Zaključno

Candida albicans je uglavnom dobar podstanar ako vodimo računa o našoj higijeni i mislimo o mogućem nastanku infekcije u slučaju pridruženih bolesti. U većini slučajeva liječi se lokalnom primjenom krema ili gelova, a kod težih sustavnih infekcija liječenje se provodi u bolnici sa sistemskim antibioticima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button