Riječ farmaceuta - 29. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Suhoću usta treba liječiti, a ne zanemarivati

Veliki broj osoba, posebno starije dobi, pate od suhoće usta, no prihvaćaju je kao normalnu pojavu. Suhoća usta bi se svakako trebala olakšavati jer, osim što izaziva nelagodu, može dovesti do raznih komplikacija.

suhoća usta

Suhoća usta vrlo je neugodna tegoba stručnog naziva kserostomija ili hiposalivacija. Opisuje se kao smanjenje količine sline u usnoj šupljini za 50 ili više posto, pa sve do potpunog nedostatka sline.

Slina ima važne funkcije: vlaženjem održava sluznicu usta zdravom, mehanički čisti usta te im održava stalni pH. Vlažna usta omogućavaju nesmetan govor i gutanje. Slina sadrži enzim ptijalin koji uz vlaženje i omekšavanje zalogaja započinje probavu hrane.

Kako zaštititi starije osobe od dehidracije ako odbijaju vodu i ne osjećaju žeđ?

Različiti uzroci suhih usta

Različiti su uzroci nedostatnog lučenja sline. To su:

  • nedostatak ili nepravilan razvoj žlijezda slinovnica i njihove bolesti: začepljenje slinovnica, infekcije slinovnica ili benigni i maligni tumori,
  • druge bolesti, od kojih je najpoznatiji Sjogrenov sindrom, odnosno autoimuna bolest čiji su glavni simptomi suhoća usta i očiju.
  • slabokrvnost ili šećerna bolest,
  • posljedica kemoterapije i kao posljedica zračenja glave i vrata, pri čemu se ozljeđuju žlijezde slinovnice,
  • nuspojava je brojnih lijekova, posebno za liječenje povišenog krvnog tlaka, izlučivanje tekućine (diuretici) i depresiju.
  • pušenje i prirodni proces starenja – suhoća usta nastaje i pri disanju na usta, kao posljedica pušenja, a vrlo je česta kod starijih osoba kao posljedica fiziološkog procesa starenja.

Dijagnosticiranje kserostomije

Stanje se dijagnosticira na temelju opisanih simptoma, a može se mjeriti i količina izlučene sline postupkom koji se zove sijalometrija. Pritom se mjeri količina sline koju osoba ispljune u mjernu posudu u sjedećem položaju tijekom pet minuta.

Zašto suha usta treba liječiti?

Nedostatak sline dovodi do osjećaja gustoće i ljepljivosti sline, otežanog govora i gutanja, promjene okusa te pečenja jezika i nepca.

Osim neugode, važan je uzrok povećanog stvaranja naslaga na zubima što dovodi do bržeg razvoja karijesa, bolesti desni i drugih upala usne šupljine.

Kombinacija suhih usta i ubrzanog propadanja zubi posebno je teška za starije osobe jer u konačnici dovodi do značajnih problema s hranjenjem. To pak uzrokuje pothranjenost, a time i manjak i mikro i makronutrijenata, što ima za posljedicu niz drugih komplikacija.

Liječenje i savjeti za samopomoć

Suhoću usta treba liječiti uklanjanjem uzroka, što je često vrlo teško, posebno ako je posljedica zračenja ili druge bolesti.

Nedostatak sline se može nadomjestiti umjetnom slinom, iako mnogi pacijenti od nje (neopravdano) zaziru. Ona se sastoji od vode, karboksimetilceluloze, propilenglikola, mucina i glicerola te može sadržavati dodatke vitamina A i E. Najčešće je u obliku otopine (spreja za usta), ali moće biti i u obliku gela. Nanosi se u usta nekoliko puta na dan, ovisno o potrebi. 

Pored toga, treba piti veće količine vode, uzimati tekućinu uz jelo, izbjegavati krutu i jače začinjenu hranu, izbjegavati kavu, čaj, alkohol i gazirana pića.

Otopina korijena bijelog sljeza koja je bogata sa sluzi, privremeno olakšava osjećaj suhoće u ustima. Mogu pomoći i žvakaće gume te bomboni bez šećera, jer potiču lučenje sline. Postoje i bomboni s umjetnom slinom za ovlaživanje usta koji se zasad mogu nabaviti samo u inozemstvu.

Posebno je važna pojačana higijena usta i zubi: pranje zubi mekom četkicom nakon svakog obroka, korištenje zubnog konca, gela za zaštitu od karijesa ili otopine za dezinfekciju ili njegu te zaštitu usne šupljine.

PROMO
Gengigel afte krvarenje desni usna supljina

Njega usne šupljine: Što kada imam afte ili mi krvare desni?

Afte se smatraju najčešćom bolesti usne šupljine a krvarenje desni je znak da se u usnoj šupljini razvija gingivitis...

SAZNAJTE VIŠE

Ako se pojave ozljede na sluznici usta, koristi se tekućina ili gel koji stvara zaštitni sloj na sluznici usta, sprječava iritaciju, umanjuje bol i ubrzava oporavak. Najčešće sadrži hijaluronsku kiselinu, a može sadržavati i blagi anestetik ili dekspantenol (provitamin vitamina B5, pantotenske kiseline), koji ubrzava oporavak sluznice.

Tražite savjet liječnika ili ljekarnika

Nažalost, veliki broj osoba, posebno onih starije dobi, pate od suhoće usta, no prihvaćaju je kao normalnu pojavu bez da je liječe. Suhoća usta se svakako treba olakšavati te osobe trebaju zatražiti pomoć ili od stomatologa ili od svojeg liječnika.

Ljekarnici će ih savjetovati u izboru preparata za ovlaživanje usta ili zaštitu zuba i sluznice usta. Pravilnom njegom može se značajno olakšati stanje te odgoditi nastanak drugih neugodnih i bolnih komplikacija.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button