Oralno zdravlje - 16. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znate li ispravno koristiti zubni konac?

Da bi zubi i naše desni ostali zdravi, važno je svakodnevno ulagati trud u oralnu higijenu. Poseban izazov predstavlja čišćenje međuzubnih prostora, pri čemu važna uloga pripada zubnom koncu

kako ispravno koristiti zubni konac

Kada je riječ o oralnoj higijeni, pravi izazov predstavlja čišćenje teško dostupnih mjesta, a to su međuzubni prostori. Ma koliko dobro i ispravno četkali, klasičnim četkicama za zube nije moguće očistiti ukupnu površinu zuba. Stoga se svakako preporučuje u dnevnu rutinu uvrstiti interdentalne četkice i/ili zubni konac. Pritom je prednost zubnog konca ta što ga mogu koristiti čak i one osobe čiji su zubi gusto zbijeni, pa im je gotovo nemoguće u međuzubne prostore ugurati interdentalnu četkicu.

Ne zanemarujte zube, njihovo je zdravlje važno za vašu sreću

Čišćenje zubnim koncem trebalo bi započeti već u ranom djetinjstvu, čim u djetetovim ustima postoje dva zuba koja se međusobno dodiruju, a to se obično događa u dobi od dvije do tri godine. Naravno, čišćenje tih prostora obavljat će roditelji po uputama dječjeg stomatologa. Pomoć oko čišćenja zubi koncem djeci je nerijetko potrebna do dobi od osam ili deset godina.

Kada koristiti zubni konac?

Čišćenje zubnim koncem trebalo bi obavljati barem jednom dnevno, no ne postoji idealno vrijeme u danu. Konac ćete upotrijebiti kad god pronađete nekoliko slobodnih minuta za posvetiti se oralnoj higijeni. Dobro bi bilo očistiti zube koncem prije spavanja, odnosno nakon posljednjeg obroka, kako biste bili sigurni da ste uklonili sve ostatke hrane.

Međutim, čišćenje zubnim koncem možete obaviti i nekoliko puta dnevno, primjerice, nakon svakog obroka. Ne morate brinuti da pretjerujete, ali pritom je jako važno koristiti ispravnu tehniku. Naime, ako previše zatežete zubni konac ili ga koristite previše energično, a pritom ga i zabijate u zubno meso, mogli biste oštetiti zube i desni.

Korisno je nakon korištenja zubnog konca oprati zube i na klasičan način kako bismo međuzubne prostore dobro isprali.

Osnovna tehnika čišćenja zubnim koncem

Zubni konac je tanka, mekana nit, no svejedno ga ne smijete koristiti previše agresivno. Žustri pokreti nisu garancija da ćete dobro očistiti zube, pitanje je ispravne tehnike.

Osnovni postupak čišćenja zubi koncem je čvrsto, ali nježno struganje zuba od vrha prema dolje.

  • Uzmite nit dugačku oko 45 cm i namotajte njezine krajeve na srednjake vaših ruku.
  • Konac uhvatite sa svake strane palcem i kažiprstom i držite ga zategnutim, ne smije biti labav; potrebno vam je oko 2,5 cm zubnog konca za čišćenje.
  • Nježnim “ljuljajućim” pokretima prema naprijed i nazad uvedite konac u prostor između zuba. Pritom pazite da ga ne zabijete u desni.
  • Kada koncem dosegnete liniju desni odakle ćete početi s čišćenjem, savijte ga u obliku slova C uz zub (kao da ćete taj zub omotati).
  • Držite konac uz zub. Nježno stružite bočnu stranu zuba, odmičući konac od zubnog mesa prema dolje. Ponovite postupak i na bočnoj strani susjednog zuba.
  • Na posljednjem zubu očistite i njegovu stražnju plohu.

Dobro je znati

Kad čistite zubnim koncem, držite se uobičajenog obrasca. Počnite od gornje čeljusti i čistite zube slijeva nadesno, a zatim prijeđite na zube donje čeljusti i također čistite slijeva nadesno. Tako smanjujete vjerojatnost da ćete preskočiti neki od međuzubnih prostora.

pranje zubi je važno

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Važno je znati: dentalne bolesti se lako sprječavaju. Poučavanje o oralnom zdravlju u tom je kontekstu važan element u...

SAZNAJTE VIŠE

Čišćenje međuzubnih prostora, pa čak i obično četkanje, posebice je izazovno u slučaju da nosite aparatić za zube. U tom slučaju se za čišćenje međuzubnih prostora često savjetuje korištenje tuša za zube.

Krvarenje desni

Ako nikada ranije niste koristili zubni konac, vaše bi desni mogle biti previše osjetljive te bi se mogli pojaviti tragovi krvi. To bi trebalo prestati s vremenom, no svakako tražite mišljenje vašeg stomatologa, posebice ako imate neku od bolesti zubnog mesa. U tom slučaju posebno je važno pridržavati se njegovih uputa o oralnoj higijeni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button