Oralno zdravlje - 19. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivana Cekić

Ne zanemarujte zube, njihovo je zdravlje važno za vašu sreću

Briga o oralnom zdravlju počinje još u majčinu trbuhu, a nastavlja se s nicanjem prvoga zubića. Razvijajte kod djece pravovremeno zdrave navike

Higijena zubi

Tijekom trudnoće stvaraju se osnove za sve mliječne zube, i to počinje u šestom tjednu trudnoće.

Za njihovu potpunu i pravilnu izgradnju  potrebna je pravilna majčina prehrana, što se postiže uravnoteženom prehranom obogaćenom vitaminima i mineralima.

Odgovorno u trudnoći

Najveća se važnost pridaje konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda – kalcij je iznimno bitan, kako za razvoj koštanog sustava tako i za razvoj zubi.Između petog i šestog mjeseca djetetova života (ili kasnije) djeca počinju dobivati prve mliječne zube, a najčešće prvi niknu donji sjekutići. S prvim zubićem počinje i oralna higijena.

U toj dobi djetetu bi trebalo obrisati zubiće sterilnom gazicom dva puta na dan kako bi se uklonio plak od ostataka hrane koji se zadržava na površini zuba.

Za početak bez paste

Oko prve godine djetetova života zube bi trebalo početi prati dječjom četkicom, bez paste za zube, i tako sve do druge godine. U toj se dobi djeca počinju navikavati na četkicu, što je zapravo početak stjecanja navike pranja zubi.

Između prve i druge godine vrijeme je kad bi trebalo prvi put posjetiti stomatologa. Briga o oralnom zdravlju nastavlja se cijeli život. Pravilnom tehnikom i odgovarajućim sredstvima možemo djelovati preventivno na karijes i upalu zubnog mesa.

Higijenu zubi trebalo bi provoditi nakon svakog jela, a najmanje dva puta na dan

Jednom kad se usvoji pravilan način pranja zubi, navika ostaje za cijeli život. Odgovarajuća oralna higijena jedan je od uvjeta za održavanje općeg zdravlja i smanjenja rizika od bolesti zubnog mesa zbog pojedinih zdravstvenih problema.

Važnost odabira četkice

Glavno sredstvo je zubna četkica. Zubi i zubno meso četkaju se malim kružnim pokretima tako da se prođu sve plohe (vanjske, unutarnje i grizne). Ako se koristi manualna četkica, morala bi biti mekana s mnogo gustih vlakana kako ne bi ozljeđivala zubno meso, a da istodobno ukloni biofilm sa zuba.

U slučaju da se koristi električna četkica, preporučuje se sonična (ultrazvučna) radije nego rotirajuća.

Uz svakodnevno korištenje četkice za zube, preporučuje se i upotreba nekih od alata koji će dodatno počistiti međuzubne prostore, osobito kod jako stisnutih zubi. Stoga je u tu svrhu mnogo bolje koristiti učinkovitiju i puno nježniju međuzubnu četkicu ili tuš za usta.

Za čišćenje međuzubnih prostora najčešće se koristi zubni konac, uglavnom nepravilno, pa izaziva ozljeđivanje i krvarenje zubnog mesa

Kiseli i slatki neprijatelji

Važno je naglasiti da životne navike također utječu na probleme usne šupljine pa tako pušenje štetno djeluje na sluznicu usne šupljine, dovodi do suženja kapilara, a time i do slabije oksigenacije tkiva. Česta konzumacija citrusa i jako kiselih napitaka uzrokuje oštećenja cakline i preosjetljivost zuba, a puno slatkih obroka dovodi do veće predispozicije za nastanak karijesa. Važnu ulogu u prevenciji oralnog zdravlja imaju liječnici dentalne medicine. Oni će svakog pojedinca uputiti kako održavati oralno zdravlje.

Djeca bi na preventivne preglede trebala ići svaka tri mjeseca, a odraslima se preporučuje posjet stomatologu svakih šest mjeseci

Cilj preventivnih pregleda kod djece je rano otkrivanje karijesa, lokalno djelovanje sredstvima za prevenciju kao što su lakovi s fluorom, a kod odraslih, osim pregleda, i profesionalno čišćenje i poliranje zubi, kao i rano otkrivanje promjena na zubima, ali i na sluznici usne šupljine. Brigom o oralnom zdravlju brinemo se za zdravlje cijelog organizma s ciljem što kvalitetnijeg i sretnijeg života.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button