ADIVA Plus sadržaj - 2. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Majda Plišić, univ. mag. dent. med., spec. stomatološke protetike, SB Sv. Katarina, ADIVA Plus sadržaj

Pravila oralne higijene nakon izrade mostova, krunica, implantata…

Održavanje pravilne oralne higijene ključno je za dugotrajnost i funkcionalnost bilo koje zubne protetike, kao i za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine

oralna higijena-zubna protetika

Tema oralne higijene nakon izrade nekog protetskog rada može biti vrlo važna za mnoge ljude koji su prošli kroz stomatološke zahvate kao što su ugradnja zubnih implantata, izrada krunica, mostova ili mobilnih proteza. Održavanje pravilne oralne higijene ključno je za dugotrajnost i funkcionalnost bilo kojeg protetskog rada, kao i za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine.

Redovito četkanje zubi

Bez obzira na vrstu proteze koju imate, redovito četkanje zubi je i dalje ključno za održavanje oralne higijene.

Preporučuje se četkanje barem dva puta dnevno, 3 do 5 minuta, srednjim pritiskom i kružnim pokretima. Posebnu pozornost tijekom četkanja treba obratiti na granicu zuba ili nadomjestka  te zubnog mesa.

Budi ponosan na svoja usta: oralne tegobe mogu se spriječiti i pravovremeno liječiti

Mekanom četkicom zubno meso gornje čeljusti kruženjem potiskujemo prema dolje tj. prema zubima, dok u donjoj čeljusti potiskujemo zubno meso prema gore. Za pranje unutarnjih ploha zuba četkica se može okrenuti okomito. Važno je očistiti sve plohe zuba ili nadomjestka koje postoje.

Vrstu paste za zube možete izabrati po želji, osim ako vam stomatolog već nije neku preporučio, poput onih za parodontozu ili preosjetljive zube.

Korištenje konca za zube

Konac za zube neizostavan je dio oralne higijene jer pomaže u uklanjanju plaka i ostataka hrane između zubi gdje četkica ne može doći.

Važno je pritom koristiti ga pravilno kako bismo adekvatno očistili prostor, a da ne ozlijedimo zubno meso. Ako imate mostove preporučuje se i poseban konac kojim se čisti prostor ispod međučlanova mosta, odnosno dijelova mosta ispod kojih nema zuba.

Upotreba interdentalne četkice

Uz konac s kojim učinkovito čistimo plohe između prednjih zubi, potrebno je koristiti i interdentalne četkice koje bolje od konca očiste prostore između stražnjih zuba.

Ova vrsta četkice posebno je korisna ako imate implantate ili fiksni most jer može pomoći u uklanjanju plaka i ostataka hrane oko tih područja.

Zubni tuš

Zubni tuš je električna naprava namijenjena za čišćenje svih teže dostupnih prostora koja radi na principu vode i pritiska kojeg usmjerimo na prostor koji želimo počistiti.

U spremnik se ponekad može dodati i oralni antiseptik umjesto vode za dodatnu higijenu. Preporučuje se kod većih protetskih radova.

Korištenje antibakterijske vodice za ispiranje usta

Ispiranje usta oralnim antiseptikom može pomoći u smanjenju broja bakterija u ustima i spriječiti razvoj infekcija ili upala.

Ovisno o stanju u ustima i potrebnim stomatološkim zahvatima, stomatolog će vam preporučiti koju koncentraciju i vrstu antiseptika koristiti te koliko dugo.

Izbjegavanje tvrde hrane i štetnih navika

Ako u ustima imate neki protetski rad, preporuka je da prilagodite svoju prehranu na način da izbjegavate odgrizanje jako tvrde hrane (pogotovo prednjim zubima), već da ju režete ili trgate na manje komadiće. Treba biti pažljiv i s orašastim plodovima.

Ako ste pušač, a pogotovo ako imate ugrađene implantate, bilo bi dobro potruditi se prestati ili barem smanjiti pušenje. Ono može povećati rizik razvoja infekcija i komplikacija nakon stomatoloških zahvata i skratiti vijek trajanja protetskog rada.

Redoviti posjeti stomatologu

Nakon izrade nekog protetskog rada, redoviti posjeti stomatologu i održavanje kvalitetne i pravilne oralne higijene izuzetno su važni za dugotrajnost rada u ustima i vrhunski izgled kroz duži niz godina.

Na kontrolnim godišnjim pregledima stomatolog će pratiti stanje protetskog rada, zubi i okolnih struktura, napraviti profesionalno čišćenje i poliranje, kontrolu zagriza, po potrebi i kontrolni rendgenski snimak te pružiti dodatne savjete za oralnu higijenu.

Aparatić za zube

Kako pravilno održavati aparatić za zube?

Ako se oralna higijena ne održava pravilno, često se javljaju problemi s desnima, a u nekim slučajevima nakon završenog...

SAZNAJTE VIŠE

Redoviti posjeti stomatologu pomažu u ranoj dijagnozi mogućih problema te sprječavaju daljnje komplikacije.

Treba znati…

Svaki protetski rad ima ograničen vijek trajanja te ga je nužno na vrijeme zamijeniti. Na taj način će se produžiti vijek trajanja zuba nosača ispod fiksnih radova ili sačuvati koštana podloga i čeljusni zglob u slučaju mobilnih radova.

O potrebi zamjene ili prilagodbe nekog protetskog rada, savjetujte se sa svojim stomatologom kako biste osigurali njegovu optimalnu funkcionalnost i udobnost.

Javite nam se s povjerenjem i dogovorite termin za besplatan prvi pregled.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button