Oralno zdravlje - 11. prosinca 2018.
AUTOR ČLANKA - Mr. sc. Nevenka Vukušić, dr. dent. med., specijalist ortodont, Specijalistička stomatološka ordinacija za ortodonciju mr. sc. Nevenka Vukušić, dr. stom.

Kako pravilno održavati aparatić za zube?

Za uspješnu ortodontsku terapiju i lijep osmijeh iznimno je važno paziti na oralnu higijenu

Aparatić za zube

Ako se oralna higijena ne održava pravilno, često se javljaju problemi s desnima, a u nekim slučajevima nakon završenog ortodontskog tretmana može se javiti karijes na mjestima iznad bravica i u područje prstenova.

Održavanje oralne higijene jedan je od osnovnih preduvjeta zdravih zubi i mekih tkiva usne šupljine. Redovito uklanjanje plaka koji je nakupina bakterija i drugih mikroorganizama osigurava da njegovi produkti ne oštete naše zube i desni. No nakon postavljanja fiksnog ortodontskog aparata održavanje higijene je znatno otežano te je potreban poseban pristup održavanju oralne higijene kako bi se smanjio rizik pojave karijesa i oboljenja desni.

Oboružajte se strpljenjem

Da bi ortodontska terapija bila uspješna, potrebna je i suradnja pacijenta, najviše održavanjem visoke razine oralne higijene. Svi koji nose fiksni ortodontski aparat znaju koliko je teško održavati temeljitu i pravilnu oralnu higijenu. Ako se oralna higijena ne održava pravilno, često dolazi do problema s desnima, a u nekim slučajevima nakon završenog ortodontskog tretmana može se javiti karijes na mjestima iznad bravica i u područje prstenova. Kako se to ne bi dogodilo, važno je znati kako održavati učinkovitu oralnu higijenu i koja pomoćna sredstva koristiti.

>>Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!<<

Ortodontski aparat sastoji se od prstenova, bravica i različitih vrsta žica koje predstavljaju kritična mjesta za nakupljanje ostataka hrane. Temeljita oralna higijena preduvjet je za dobro očišćeni aparat za zube.

Zube treba prati minimalno tri puta na dan, iako je poželjno četkanje zuba poslije svakog obroka jer ortodontske bravice i žice onemogućavaju samočišćenje ostataka hrane s površine zuba.

Četkica za zube treba biti sa što mekšim vlaknima kako se ne bi oštetile desni tijekom pranja zuba. Rub desni je i bez fiksnog aparata kritično mjesto za razvoj njihove upale, a s aparatom na zubima čišćenje tog mjesta postaje poprilično otežano.

Trud se isplati

Mjesta oko bravica kritična su za razvoj karijesa pa ih moramo temeljito čistiti. Bravice čistimo tako da ih najprije očistimo s gornje, a potom s donje strane. Mjesta koja se nalaze ispod žice teško su dostupna vlaknima četkice pa zato za ta područja koristimo četkicu s jednim snopom vlakana, međuzubne četkice ili posebni zubni konac.

Međuzubne četkice uklanjaju plak u međuzubnim prostorima gdje počinje upala desni. Ako to ne činimo, povećavamo rizik od karijesa. Potrebno je koristiti fine međuzubne četkice. Njihova tanka žičana jezgra koristit će u vrlo uskim međuzubnim prostorima. Idealno bi bilo da vam pri odabiru prave veličine pomogne stomatolog.

Ovakvo održavanje oralne higijene pri nošenju fiksnog ortodontskog aparata zahtijeva više vremena, ali kad se jednom usvoje navike pravilnog i detaljnog održavanja oralne higijene, one će se prenijeti i na razdoblje nakon ortodontske terapije. Jednom kad usvojimo navike možemo biti sretni jer smo učinili najbolje za svoje oralno zdravlje, a kao nagradu imamo lijepe, pravilne i zdrave zube.

Pravilna oralna higijena

  • zubnom četkicom očistimo zube i bravice fiksnog ortodontskog aparata tri puta na dan
  • međuzubnim četkicama očistimo međuzubne prostore – pritom obratite pozornost na odabir optimalne veličine četkice
  • snopičastom četkicom očistimo područja oko bravica gdje je otežano čišćenje
  • zubni konac koristimo za čišćenje područja oko bravica i ispod žice te temeljito uklanja naslage s kritičnih mjesta
  • oralni tuševi su sjajno rješenje za one koji nose fiksni ortodontski aparat jer primjenom mlaza vode pod pritiskom u velikoj se mjeri uklanjaju ostaci hrane i zubnog plaka s površina zuba i dijelova fiksnog ortodontskog aparata
  • električne četkice sigurno će temeljito očistiti zube i aparat
  • voda za ispiranje usta sprečava nastanak plaka

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button