ADIVA Plus sadržaj - 20. ožujka 2023.
AUTOR ČLANKA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ADIVA Plus sadržaj

Budi ponosan na svoja usta: oralne tegobe mogu se spriječiti i pravovremeno liječiti

Svjetski dan oralnog zdravlja (engl. World Oral Health Day, WOHD) svake se godine obilježava 20. ožujka te promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja-Budi ponosan na svoja usta

Svjetska udruga dentalne medicine (engl. World Dental Federation, FDI) je prvi put obilježila Svjetski dan oralnog zdravlja, 12. rujna 2007. godine (na datum rođenja osnivača FDI, dr. Charlesa Godona). Međutim, svjetska kampanja je u potpunosti zaživjela tek od 2013. godine kada je datum obilježavanja promijenjen na 20. ožujka, jer se u rujnu održavaju drugi međunarodni događaji poput Svjetskog stomatološkog kongresa FDI.

Pokažite zube! Evo što biste trebali jesti za blistav osmijeh

Datum koji govori o zdravlju

20. ožujak je odabran kako bi istaknuo sljedeće:

  • djeca bi trebala imati 20 mliječnih zubi,
  • starije osobe moraju imati ukupno 20 prirodnih zuba na kraju svojeg života da bi se smatrale zdravima,
  • navedemo li redni broj mjeseca ispred rednog broja dana, tj. 3/20, dobit ćemo oralni status kojeg bi trebale imati zdrave odrasle osobe – 32 zuba i nijedan (0) zubni karijes.

Sretan osmijeh za cijeli život

Oralne bolesti su inače glavni zdravstveni problemi u mnogim zemljama i mogu negativno utjecati na kvalitetu života s obzirom na to da uzrokuju bol i nelagodu, socijalnu izolaciju i gubitak samopouzdanja, a često su povezani s drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Važno je znati da se većina stanja oralnog zdravlja može spriječiti i liječiti u ranoj fazi.

Svjetski dan oralnog zdravlja se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava pod sloganom “Budi ponosan na svoja usta” (engl. Be Proud of Your mouth), kojim se želi ukazati na to kako je brigom o oralnom zdravlju moguće postići sretan osmijeh za cijeli život, jer je oralno zdravlje važan dio općeg zdravlja bez obzira na to imate li 5, 25, 45 ili 75 godina.

Kako se čuva zdravlje osmijeha

U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti pregledi kod svih dobnih skupina, a osobito kod djece.

Cilj preventivnih pregleda kod djece je:

  • rano otkrivanje karijesa,
  • primjena sredstava za prevenciju karijesa poput fluoridnih gelova ili lakova,
  • edukacija roditelja i djece o pravilnom održavanju oralne higijene i pravilnoj prehrani.

Kod odraslih, osim pregleda, prevencija podrazumijeva i profesionalno čišćenje te poliranje zuba, kao i rano otkrivanje promjena na zubima i zubnom mesu, ali i na sluznici usne šupljine.

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa kroz preventivne preglede prilikom upisa u dječji vrtić, 1. razred osnovne škole te u 6. razredu osnovne škole. Također, program uključuje svakodnevno nadzirano četkanje zubi koje se provodi u vrtićima i školama s ciljem razvijanja redovitih navika održavanja oralne higijene i prevencije karijesa od najranije dobi.

pranje zubi je važno

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Važno je znati: dentalne bolesti se lako sprječavaju. Poučavanje o oralnom zdravlju u tom je kontekstu važan element u...

SAZNAJTE VIŠE

Okrugli stol

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo zajedno s Nacionalnim povjerenstvom za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, Stomatološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim stomatološkim društvom HLZ organizira okrugli stol pod nazivom “Budi ponosan na svoja usta”.

Okrugli stol će se održati u ponedjeljak 20. ožujka s početkom u 10 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a njegov cilj je ukazati na važnost očuvanja oralnog zdravlja i raspraviti o važnim smjernicama i izazovima u njegovoj zaštiti i promociji.

Izvor: HZJZ

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button