Oralno zdravlje - 16. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED

Kutnjaci na udaru karijesa: Kvarenje kutnjaka i pečaćenje fisura

U školskoj dobi često se u djece razvija karijes pod čijim udarom mogu biti kutnjaci, no odlična prevencija je postupak pečaćenja fisura

Kutnjaci i karijes

Čak 50 posto karijesnih lezija nalazi se na žvačnim (okluzalnim) plohama kutnjaka kod školske djece. Karijes je kronični, spori proces koji počinje puno prije nego što je vidljiv golim okom na zubima, a pod njegovim udarom osobito često su kutnjaci.

Zubni karijes nastaje međusobnim djelovanjem četiriju čimbenika: zubne plohe, mikroorganizma, okoline i vremena. Uvjet za razvoj karijesa jest postojanje dentobakterijskog plaka. Plak je produkt razmnožavanja bakterija i njihovih metaboličkih procesa. Čvrsto prianja uz zubnu površinu, ne može se klinički vidjeti golim okom, a ukloniti se može samo mehanički, odnosno četkanjem.

Zubobolja: Zašto nas zubi bole?

Liječnik dentalne medicine trebao bi nastojati prevenirati karijes žvačnih (okluzalnih) ploha kod djece preventivnim mjerama: edukacijom o prehrani djeteta, pravilnom načinu provođenja oralne higijene i korištenju fluoridnih preparata, pečaćenjem fisura i redovitim kontrolnim pregledima s RTG snimkama.

Kad napadne karijes – zašto se kutnjaci lako kvare?

Fiziološka nečista mjesta ili predilekcijska mjesta su pojedine plohe zuba na kojima je vrlo visok rizik od nastanka karijesa. Fisurni sustav pretkutnjaka i kutnjaka ima različite morfološke varijacije – od duboke usjekotine koje onemogućuju ispiranje i samočišćenje pa sve do plitkih i širokih fisura.

Kutnjaci su zbog svoje specifične okluzalne plohe mjesta visokog rizika za nastanak karijesa. Jamice i fisure koje zauzimaju samo 3% od ukupne površine zuba zauzimaju oko 70% od ukupnog karijesa ili ispuna kod djece.

Razlozi zašto se molari brzo kvare su nemogućnost samočišćenja i ispiranja fisura, neprovođenje oralne higijene ili neodgovarajuća oralna higijena. Nijedna četkica, koliko god imala tanka vlakna, ne može odgovarajuće očistiti fisure i jamice. Unatoč uravnoteženoj prehrani, provođenju pravilne oralne higijene, kombinacijom fluoridacije i redovitim stomatološkim pregledima, sama morfologija fisura uvjetuje postupak njihova pečaćenja.

Faza nicanja molara kritična je za nastanak karijesa zbog pogodnih uvjeta nakupljanja plaka. Molari u nicanju ne sudjeluju u žvačnim funkcijama, što ide u korist plaka i nastanka karijesa.

Brza i bezbolna prevencija

Metode koje su se pokazale najučinkovitije u prevenciji karijesa okluzalne plohe su pečaćenje fisura (uz pravilnu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu redukcija karijesa okluzalne plohe je do 80%) i lokalna aplikacija preparata s fluoridima. Postupak pečaćenja preporučuje se provesti nedugo nakon nicanja trajnog molara, obično sa šest do sedam godina za prve, a sa 12 godina za druge molare.

Postupak je potpuno neagresivan, brz i bezbolan, obavlja se u jednom posjetu, traje nešto više od 5 minuta po zubu i ne zahtijeva upotrebu anestezije. Pečat je materijal koji se aplicira u duboke fisure, onemogućuje prodor bakterija i hrane u fisuru pa tako poboljšava čišćenje okluzalnih ploha i provođenje oralne higijene. Osim što je preventivni postupak, pečaćenje fisura smatra se i terapeutskim postupkom jer služi i za zaustavljanje inicijalnih karijesnih lezija. Tretira se samo žvačna ploha.

Pečaćenje u fazama

Prvu fazu čine priprema i čišćenje fisura. Cilj pripreme fisura za pečaćenje jest potpuno otklanjanje ostataka hrane i bakterija iz fisura, ne dirajući i ne oštećujući površinski sloj cakline. Sastoji se od primjene paste s rotirajućom gumicom ili četkicom. Sljedeći je korak nanošenje tekućine ili gela za jetkanje cakline blago kiselkastog okusa koji se zatim ispere i osuši. Zadnja faza je postavljanje materijala za pečaćenje i njegovo osvjetljavanje polimerizacijskom lampom kako bi se stvrdnuo. Time je postupak pečaćenja fisura gotov. Sam kraj postupka podrazumijeva provjeru okluzijskih interferencija artikulacijskim papirićem i završno poliranje pečata gumicama za poliranje.

Higijena zubi

Ne zanemarujte zube, njihovo je zdravlje važno za vašu sreću

Tijekom trudnoće stvaraju se osnove za sve mliječne zube, i to počinje u šestom tjednu trudnoće. Za njihovu potpunu...

SAZNAJTE VIŠE

Nakon završenog pečaćenja preporučuje se lokalna aplikacija preparata fluora kako bi se remineralizirala i impregnirala eventualno jetkana mjesta koja nisu pokrivena materijalom za pečaćenje.

Tako nepravilna površina zuba postaje glatka, bez mjesta gdje se zadržava hrana pa je i puno dostupnija četkici, ali i fiziološkom samočišćenju. Ako pečat i otpadne, on se lako može obnoviti na idućoj kontroli.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button