Oralno zdravlje - 8. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent.

Granulom zuba: Otkrijte koji su simptomi i kako se liječi

Doznajte što je granulom te zašto je osnovna terapija granuloma endodontsko liječenje zuba

Granulom: terapija granuloma za liječenje zuba

Periapikalni procesi razvijaju se kao posljedice bolesti pulpe. Nakon odumiranja živca dolazi do porasta broja i vrsta mikroorganizama unutar kanala.

Granulom zuba, odnosno periapikalni proces kronična je promjena u tkivima oko korijena zuba. Periapikalne patološke promjene česte su kod stomatoloških pacijenata te su razlog brojnih tegoba. Najčešće nastaju kao posljedica patoloških promjena u zubnoj pulpi.

Pulpa, odnosno “zubni živac” bogato je prokrvljeno i inervirano mekano tkivo koje ispunjava zubnu šupljinu. Upalu pulpe nazivamo pulpitis. Najčešći uzrok njezine upale neliječeni je karijes. Bakterije prodiru duboko u dentin zuba, zatim u pulpu, što dovodi do upale živca. Ako se zub u fazi pulpitisa ne liječi, s vremenom dolazi do odumiranja živca ili gangrene zuba.

Periapikalni procesi razvijaju se kao posljedice bolesti pulpe. Nakon odumiranja živca dolazi do porasta broja i vrsta mikroorganizama unutar kanala s oslobađanjem bakterijskih toksina i posrednika upale u područje oko vrška zuba. Pokreće se upalna reakcija u tkivu oko korijena, što dovodi do nastanka mase koja se polako povećava i dovodi do gubitka okolne kosti.

Dijabetičari, zbog ovoga ćete početi više brinuti o oralnom zdravlju!

Sa simptomima ili bez njih

Zub je obično asimptomatski ili postoji blaga nelagoda. Na zagriz može biti blago osjetljiv, a na dodir se osjeća drukčije od ostalih zubi zbog promjena na kosti oko njega. Iako se često javljaju bez ikakvih epizoda akutnog bola i otkrivaju se rutinskim radiografskim pregledom, vrlo je vjerojatno da će doći do akutnog pogoršanja u nekoj fazi kada će se pojaviti simptomi.

Akutni (simptomatski) proces može se razviti bez prethodne kronične upale ili može biti posljedica pogoršanja prethodno kroničnog asimptomatskog procesa. Pacijent s akutnim apscesom doživljava blag do jak bol i oticanje, a nerijetko su zubi osjetljivi na najmanji dodir. Može se pojaviti trizmus (grč žvačnih mišića) kojim je onemogućeno otvaranje usta, ali i sistemske manifestacije poput povišene temperature, povećanih limfnih čvorova, slabosti ili glavobolje.

Iako često završava na razini spontane drenaže kroz gingivno tkivo, postoji mogućnost daljnjeg širenja u okolne strukture. Gnojni eksudat nastao kao odgovor na infekciju pulpe može se širiti kroz kost, perforirati je i izliti se u submukozno ili potkožno meko tkivo. Najčešće se oteklina razvija samo unutar usne šupljine. No proces se može proširiti i u druga područja glave i vrata te dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Od čišćenja do restauracije zuba

Kada se spominje granulom, odnosno terapija granuloma, osnovna terapija je endodontsko liječenje zuba. Stomatolog ili specijalist endodoncije uklanja upaljenu ili inficiranu pulpu, pažljivo čisti i oblikuje unutrašnjost korijenskoga kanala, a zatim ispunjava i zapečati prostor. Liječenje zuba je složen postupak. Ako je na vrhu korijena prisutan velik upalni proces, zub treba višekratno liječiti. Između posjeta se u korijenskim kanalima ostavljaju paste radi eliminacije bakterija. Samo kombinacijom kemijskog i mehaničkog čišćenja kanala možemo ukloniti uzrok upale.

Nakon toga se zub zatvara ispunom ili, u slučaju opsežne destrukcije, na zub se postavlja krunica kako bi se zaštitio ostatak zuba od loma i vratila njegova puna funkcija. Nakon restauracije zub funkcionira kao i svaki drugi. Kod akutnih periapikalnih apscesa, ali i kod nekih rizičnih pacijenata, neizostavna je i antibiotska terapija.

Halitoza: Možemo li spriječiti neugodan zadah iz usta?

Halitoza: Možemo li spriječiti neugodan zadah iz usta?

Neugodan miris iz usta može biti uzrok jake neugode te znatno utjecati na ponašanje u društvu. No on nerijetko...

SAZNAJTE VIŠE

Važnost redovite kontrole

Klinički se može procijeniti uspješnost endodontskog liječenja, a time zaključiti i o cijeljenju procesa ako nema bolova, nema otoka mekih tkiva, nema pomičnosti zuba…  Ako se proces smanjuje ili se ne povećava tijekom idućih šest do 24 mjeseca, znak je to uspjelog endodontskog liječenja. Nakon šest mjeseci trebao bi se napraviti prvi kontrolni pregled. Očekuje se da bi u tom razdoblju trebalo početi cijeljenje periapikalnih tkiva, dok bi se nakon četiri godine mogla zaključiti uspješnost izlječenja periapikalnog procesa.

No i nakon četiri godine, a i u bilo koje vrijeme prije ili poslije, može se, nažalost, pokazati neuspjeh. Dugi, uski i zavijeni kanali su teže dostupni instrumentima zbog čega često nije moguće potpuno ukloniti sve iritanse iz korijenskoga kanala. Prognoza za takve zube je nesigurnija, što znači da nakon nekog vremena iritansi mogu ponovno doprijeti do vrška korijena te ondje prouzročiti upalu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button