Oralno zdravlje - 26. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Pokažite zube! Evo što biste trebali jesti za blistav osmijeh

Vjerojatno znate da mekani, ljepljivi slatkiši i slane grickalice nisu dobri za zdravlje zubiju. Ali kada su u pitanju prehrana i oralno zdravlje, ono što bi trebalo jesti jednako je važno kao i ono što bi trebalo izbjegavati

hrana koja može očuvati zdravlje desni i zuba

Hranu, kada je u pitanju oralno zdravlje, uglavnom povezujemo s karijesom i nastankom zubnog plaka, koji nije ništa drugo doli ljepljiv film na zubima u kojem se nalaze “zločeste” bakterije. Ipak, istraživanja pokazuju da neka hrana može biti odlična za zube i desni.

Kao protuteža glavnim krivcima za nastanak karijesa – šećerima i ugljikohidratima, postoji hrana koja može smanjiti, ali i prevenirati nastanak karijesa te očuvati zdravlje desni. To su mahom cjelovite, tvornički neprerađene namirnice koje obiluju vitaminima, antioksidansima i mineralima koji pomažu zubima da se prirodnim putem regeneriraju te da što dulje budu čvrsti i zdravi.

Nemate li pri ruci četkicu za zube grickajte što više sirovog voća i povrća te sjemenki i orašastog voća jer sirova, neprerađena hrana zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine

Evo što biste trebali jesti za lijepe zube i zdrave desni:

Mliječni proizvodi – mlijeko, sir i jogurt (bez dodataka šećera) smanjuju kiselost u ustima pa ih je pametno jesti na kraju obroka (kao što to čine Francuzi jedući sir) ili u kombinaciji s hranom bogatom ugljikohidratima i šećerima. Mliječni proizvodi, također, snižavaju razinu zubnog plaka, a zahvaljujući bogatstvu vitamina i minerala smanjuju pojavu gingivitisa te jačaju zube i pomažu njihovoj remineralizaciji. 
 
Jabuke – ahvaljujući kalciju i fosforu ovog ukusno voće pozitivno djeluje na izgradnju zubi, a kako je bogato i fluorom sprječava karijes te jača i štiti zubno meso.
 
Jagode – kao odličan izvor C vitamina i antioksidanasa, a posebice malične kiseline, jagode djeluju kao efekta prirodna “pasta za izbjeljivanje” koja čiste zubne naslage.
 
Kivi – obilujući vitaminom C blagotvorno djeluje na zdravlje desni i ublažava pojavu parodontnih bolesti ,kao što su gingivitis i parodontitis.
 
Grožđice – ako prirodno slatka, ova sušena poslastica zahvaljujući oleinskoj kiselini suzbija razvoj i prianjanje bakterija na zube te tako smanjuje pojavu plaka i prevenira razvoj karijesa.
 
Jaja, krto meso, piletina i puretina te masna riba – ove namirnice ne smanjuju pH, odnosno ne povećavaju kiselost u ustima pa samim time ne utječu na nastanak karijesa. Usto, sadrže vitamine, minerale i proteinekoje zubi i desni “vole”.
 
 
Sirovo – nemate li pri ruci četkicu za zube grickajte što više sirovog voća i povrća te sjemenki i orašastog voća jer sirova, neprerađena hrana zahtijeva čvršće, snažnije i dulje žvakanje, koje samo po sebi pridonosi boljem čišćenju usne šupljine. Takvim žvakanjem proizvodi se više sline koja štiti zube i smanjuje kiselost u ustima.

 

Voda – osim što pomaže isprati sitne komadiće hrane koji se zavuku među zube, održava optimalnu količinu sline u ustima. A slina je jedan od najboljih obrambenih mehanizama protiv karijesa i propadanja zubiju jer sadržava proteine i minerale koji se prirodno bore protiv plaka.

Čajevi – zbog bogatstva polifenola, crni čaj smanjuje količinu nakupljanja plaka na zubima te pomaže u prevenciji karijesa i paradentoze, slično kao i šalica zelenog čaja koja je, također, bogata antioksidansima pa smanjuje broj bakterija u ustima i neutralizira neugodan miris.
 
Sokovi – napitak od brusnice može prevenirati bolesti desni jer štiti od bakterija, ali samo onaj bez zaslađivača, dok sok od nara može pomoći u spriječavanju nastanka zubnog plaka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button