Oralno zdravlje - 28. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Mliječni i trajni zubi kod djece: koja im je uloga i kako ih njegovati

Mliječni zubi su bjelji i manji od trajnih zuba, u usnoj šupljini su privremeno i prethode rastu trajnih zubi. Također, oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču normalan rast i razvoj čeljusti

mlijecni trajni zubi djece haradent njega zuba

Mliječni zubi: redoslijed nicanja i njihova uloga

Mliječni zubi razvijaju se prije bebinog rođenja, a počinju nicati između 4. i 7. mjeseca života bebe. Kod neke djece prvi zubići se pojave već s tri mjeseca, dok kod nekih prvi zubići niknu oko prve godine. Najkasnije do treće godine života bi dijete trebalo imati sve mliječne zube.

Najčešći redoslijed izbijanja zuba uključuje donja dva središnja zuba, zatim gornja središnja četiri sjekutića te donje dvojke. Očnjaci obično niču od 16. do 23. mjeseca djetetova života. Posljednji od zuba pojavljuju se drugi kutnjaci koji niknu oko djetetove treće godine do kada mora izrasti svih 20 mliječnih zubi.

Mliječni zubi su bjelji i manji od trajnih zuba, u usnoj šupljini su privremeno i prethode rastu trajnih zubi. Također, oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču normalan rast i razvoj čeljusti. Omogućuju žvakanje što je preduvjet za dobru probavu, sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnoga i razumljivoga govora.

Pravilna njega mliječnih zuba

Veliku nedoumicu za roditelje predstavlja pitanje kada uopće početi s higijenom usne šupljine. Najbolje je početi i prije nego niknu mliječni zubići i to ispiranjem usta vodom te brisanjem usne šupljine čistom gazom da se mehanički uklone ostaci hrane. Kad mliječni zubi niknu treba ih početi nježno četkati mekanom četkicom koja je svojom veličinom prilagođena dobi djeteta i vodom, bez uporabe zubne paste.

Karijes bočice ili rani dječji karijes se javlja u dobi od 6. – 8. mjeseca do 3. godine djetetova života. To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mliječne zube. Uzrokuje ga kolonizacija bakterija, a posebno Streptococcus mutans. Caklina mliječnih zubi je slabije mineralizirana, a pulpa veća nego kod trajnih zubi. Iz tog razloga bakterije vrlo brzo prodiru kroz caklinu mliječnog zuba ispod kojeg je porozan dentin, te tako pogoduju bržem i progresivnijem širenju karijesa.

Trajanje i ispadanje mliječnih zuba

Mliječni zubi traju sve dok ne krenu rasti trajni zubi. Većina mliječnih zuba se prije rasta trajnih rasklima i ispadne bez ikakve boli, no za neke mliječne zube koji imaju čvrst korijen je ipak potrebno potražiti savjet stomatologa kako bi se provjerilo je li zub potrebno izvaditi.

Obično prvi trajni zubi krenu izbijati već u 6. godini života. Prije nego što, oko šeste godine, počinju ispadati mliječni zubi, u čeljusti se pojavljuje jedan trajni zub i to donji kutnjak, odnosno šestica. U tom trenutku se u dječjoj čeljusti istovremeno nalaze i trajni i mliječni zubi i tada govorimo o mješovitoj denticiji. Vrlo brzo nakon rasta kutnjaka počinju ispadati mliječni zubi, a prve ispadaju jedinice te ih zamjenjuju trajne jedinice. Prvo se zamjenjuju donji prednji zubi, a zatim gornji prednji. Između 7. i 8. godine narastu dvojke, između 9. i 11. godine trojke, mliječne četvorke ustupaju mjesto trajnima između 10. i 12. godine, a trajne petice između 10. i 13. godine.

Kada je vrijeme za prvi posjet stomatologu?

Haradent Zeolit

Posjet stomatologu savjetuje se u dobi od dvije godine kako bi se dijete što prije naviknulo na stomatološku ordinaciju i proceduru pregleda. Kontrole je preporučljivo obavljati svakih tri do šest mjeseci ovisno o procjeni stomatologa.

Oralna higijena vrlo je važna u razdoblju kada narastu trajni zubi zbog mogućeg kvarenja, a osobito je važno pravilno čistiti kutnjake. Naime, to su zubi koji se najduže od trajnih zuba nalaze u ustima, a najčešće se kvare zbog svog položaja jer im je otežano čišćenje. Osim toga, ploha kutnjaka nije ravna, oni su puni brazdi u kojima ostaje hrana pa je rizik od pojave karijesa velik.

Briga o zubima pomoću Haradenta

Nakon pojave svih mliječnih zuba (u dobi od tri godine na više) zubi se mogu prati Haradentom. Haradent je stopostotni pročišćeni klinoptilolit (zeolit), prirodni mineral vulkanskog podrijetla s mikroelementima koji su vrlo važni za zdravlje, poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Ne sadrži fluor ni sintetske dodatke.

pranje zubi je važno

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Važno je znati: dentalne bolesti se lako sprječavaju. Poučavanje o oralnom zdravlju u tom je kontekstu važan element u...

SAZNAJTE VIŠE

Korištenjem Haradenta za svakodnevnu higijenu usne šupljine u ustima održava se pH od 7 do 7.4, čime se sprječava nastanak plaka, a samim time i karijesa. Učinkovit je i kod odstranjivanja postojećeg plaka jer dopire do područja koja su teže dostupna pri klasičnom čišćenju zuba. Haradent se koristi tako da se čista navlažena četkica uroni u posudicu Haradenta,  i operu se zubi na uobičajen način. Jako je važno da se četkica za zube djetetu mijenja svaka tri mjeseca.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button