Oralno zdravlje - 5. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Dentalna estetika: Izbjeljivanjem zubi do blistavog osmijeha

Blistav osmijeh ono je za čim svi čeznemo, no izbjeljivanje zubi trebalo bi prepustiti stručnjacima jer je ipak u pitanju zdravlje zubi

Stomatologija izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi koje pacijent samoinicijativno provodi kod kuće nije pod kontrolom stomatologa pa postoji opasnost od pretjerane upotrebe koja može dovesti do preosjetljivosti, erozija i otapanja cakline što loše utječe na zdravlje zubi.

Izbjeljivanje zubi je među najpopularnijim kozmetičkim stomatološkim zahvatima jer uvelike može poboljšati izgled zubi te nam podariti blistav osmijeh, no pritom moramo imati na umu i zdravlje zubi. Uzroke promjene boje zubi možemo svrstati u dvije skupine: unutarnje i vanjske. Unutarnje obojenje može se pripisati čimbenicima kao što su genetika, starost (trošenje cakline i izlaganje žućkastog dentina), antibiotici, visoke razine fluorida i razvojni poremećaji. Vanjsko obojenje uglavnom je posljedica čimbenika okoline, uključujući pušenje, kromogene pigmente u napicima i hrani ili metale kao što su željezo ili bakar. U egzogene diskoloracije ubrajamo i one nastale zbog karijesa, starih ispuna, mekih i tvrdih naslaga na zubima (zubni plak i kamenac) te traumu zuba.

Aktivne sastojke svakog sredstva za izbjeljivanje čine peroksidi, a najčešće se koriste vodikov peroksid te karbamid peroksid. Usporedba sredstava koja sadrže ove spojeve pokazuje jednaku učinkovitost, ali vodikov peroksid izbjeljuje brže. Svakom pacijentu treba pristupiti individualno i treba misliti o tome da nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Upravo zato treba napraviti temeljiti pregled, otkriti uzrok diskoloracija te utvrditi postojanje indikacija i kontraindikacija za izbjeljivanje. Pacijenti mlađi od deset godina, trudnice i dojilje nisu kandidati za tretman izbjeljivanja.

Ne zanemarujte zube, njihovo je zdravlje važno za vašu sreću

Power bleaching za blistav osmijeh

Izbjeljivanje zubi može se provoditi profesionalno u ordinaciji ili kod kuće. Profesionalno izbjeljivanje koje se provodi pod strogim nadzorom stomatologa poznato je i kao power bleaching. Pritom se koriste visoke koncentracije vodikova peroksida ili karbamid peroksida. Prije nanošenja sredstva za izbjeljivanje treba zaštititi meka tkiva (usnice, gingivu i jezik). Sredstvo za izbjeljivanje možemo aktivirati i ubrzati svjetlom, toplinom ili laserom. Osnovni postupak sastoji se od nanošenja sredstva za izbjeljivanje na zube nekoliko puta po 10 do 20 minuta.

Izbjeljivanje kod kuće izvodi se pomoću individualno izrađene udlage u koju pacijent sam unosi materijal za izbjeljivanje uz redovite kontrole i konzultacije sa stomatologom. Te udlage treba nositi svaki dan nekoliko sati, ovisno o koncentraciji gela. Tijekom terapije moguće je postupno mijenjati koncentraciju, odnosno početi s manjom, a potom je prema kraju terapije povećavati. Time postižemo smanjenje osjetljivosti zubi. To je sporiji i blaži način izbjeljivanja, a promjene su obično vidljive već nakon nekoliko dana.

Kao nuspojave profesionalnog izbjeljivanja mogu se javiti povećana osjetljivost zubi i blaga iritacija gingive, a stupanj njihove izraženosti izravno je povezan s koncentracijom peroksidne komponente te trajanjem tretmana. Osjetljivost zubi obično se javlja tijekom tretmana, a iritacija gingive počinje unutar jednog dana od izbjeljivanja. Nuspojave mogu potrajati nekoliko dana.

Izbjeljivanje zubi kod kuće

Izbjeljivanje koje pacijent samoinicijativno provodi kod kuće različitim pastama i komercijalno dostupnim pripravcima za izbjeljivanje temeljenih na vodikovu peroksidu ili karbamid peroksidu nije pod kontrolom stomatologa pa postoji opasnost od pretjerane upotrebe koja može dovesti do preosjetljivosti, erozija i otapanja cakline.

Kućni setovi, uključujući trake za izbjeljivanje zubi, sadrže niske koncentracije sredstva za izbjeljivanje. Zbog toga su manje učinkoviti pa ih treba češće upotrebljavati kako bi se postigli isti rezultati, što može dovesti do iritacije desni i osjetljivosti zubi. Neispravna ili prekomjerna upotreba također može oštetiti caklinu, pa treba izbjegavati te tretmane. Ako želite samo privremeno ukloniti vanjsku diskoloraciju zubi, tada takvi proizvodi mogu biti korisni. Profesionalno izbjeljivanje prodire se u dublje slojeve zubi i odstranjuju unutarnja obojenja.

Samo zato što imate osjetljive zube ne znači da ne možete učiniti ništa u vezi s mrljama i promjenom boje zubi pa potražite savjet stomatologa kako bi vaš osmijeh zablistao.

Aparatić za zube

Kako pravilno održavati aparatić za zube?

Ako se oralna higijena ne održava pravilno, često se javljaju problemi s desnima, a u nekim slučajevima nakon završenog...

SAZNAJTE VIŠE

Zablude o prirodnim sredstvima

Zabluda je da je soda bikarbona u kombinaciji s limunskom kiselinom sredstvo za izbjeljivanje. Soda bikarbona je jako abrazivno sredstvo pa prekomjernim korištenjem možete oštetiti caklinu, što može dovesti do osjetljivosti zubi te povećanja rizika od karijesa. Zagovornici prirodnih sredstva za izbjeljivanje zubi preporučuju trljanje naranče, limuna ili jagoda po zubima, no to ne uklanja diskoloracije. Zapravo, prirodno kiseli sastojci mogu prouzročiti ozbiljnu štetu jer otapaju zubnu caklinu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button