Oralno zdravlje - 26. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Kserostomija: Što možemo učiniti kad su nam usta suha?

Suhoća usta ili kserostomija rijetko ostaje neprimijećena, a najčešće se javlja u starijoj životnoj dobi. No mogućih je uzroka više, o čemu ovisi i izbor terapije

Kserostomija, suhoća usta, terapija, suha usta

U slučajevima kada žljezdano tkivo nije moguće stimulirati, preporučuje se primjena preparata umjetne sline.

Kserostomija je subjektivan osjećaj suhoće usta koji nastaje zbog smanjenog izlučivanja ili promjene kvalitete sline. Najčešće je prouzročena lijekovima, a većinom se javlja u starijoj dobi zbog česte upotrebe lijekova s kserostomičnim učinkom (anksiolitici, antihistaminici, antidepresivi, dekongestivi, antiparkinsonici, diuretici i drugi), odnosno zbog istodobne upotrebe većeg broja lijekova.

No mogućih uzroka ima više:

  • Sjögrenov sindrom kronična je autoimuna bolest. Može se pojaviti zajedno s drugim autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis ili sistemski eritemski lupus. Očituje se suhoćom usta i očiju.
  • Uzroci mogu biti i dijabetes tipa 1 i 2, bolesti štitnjače, bubrežne bolesti, zatajenje srca, primarna bilijarna ciroza, sarkoidoza, amiloidoza.
  • Smanjeno izlučivanje sline zbog opstrukcije formiranjem mukoznih čepova te formiranja kamenca u samim žlijezdama slinovnicama ili izvodnim kanalima velikih žlijezda slinovnica.
  • Obostrano izlaganje velikih slinovnica zračenju u terapijske svrhe. Dolazi do nepovratnih promjena – slina postaje gusta i viskozna te se smanjuje njezina količina.
  • Dehidracija, neka psihička stanja (depresija, anksioznost, nesanica, ovisnosti), disanje na usta, opstrukcija nazalnih puteva…
  • Infekcije, neoplazme, ciste.

Čini se da su bolesti desni povezane s drugim zdravstvenim rizicima

Kako se kserostomija očituje

Suhoća usta rijetko ostaje neprimijećena. Uglavnom se očituje otežanom funkcijom govora, žvakanja i gutanja, zbog čega pacijenti traže liječničku pomoć. Mogu se pojaviti i neugodan osjećaj u ustima (bolesnici se žale na peckanje i žarenje sluznice usta, osobito jezika, sluznica je suha i crvena te sklona ozljedama), promjene u osjetu okusa, zaostajanje hrane na sluznici zbog njezine ljepljivosti i neugodan zadah.

Ti su bolesnici podložni nastanku karijesa zubnog vrata i korijena te gingivitisu. Važno je pacijentima dati upute o oralnoj higijeni kako bi se osiguralo učinkovito čišćenje zuba. Nedostatak zaštitnih i antimikrobnih čimbenika sline može dovesti i do oralnih gljivičnih infekcija, uglavnom povezanih s Candidom albicans (kandidijaza) te bakterijskih infekcija žlijezda slinovnica.

Halitoza: Možemo li spriječiti neugodan zadah iz usta?

Halitoza: Možemo li spriječiti neugodan zadah iz usta?

Neugodan miris iz usta može biti uzrok jake neugode te znatno utjecati na ponašanje u društvu. No on nerijetko...

SAZNAJTE VIŠE

Dijagnostika i liječenje

Dijagnoza kserostomije postavlja se ambulantno mjerenjem količine lučenja sline u određenom vremenu (sijalometrija), a kako bi se utvrdio točan uzrok, potrebne su dodatne pretrage.

Liječenje ovisi o uzroku i stupnju oštećenja slinovnica te obuhvaća simptomatsko liječenje, lokalnu i sustavnu stimulaciju žlijezda te prevenciju komplikacija. Izbor liječenja ovisi o stanju žlijezda slinovnica te mogućnosti stvaranja sline. Ako je preostalo dovoljno aktivnog žljezdanog tkiva, ono se može stimulirati. Preparati za lokalnu stimulaciju sline su žvakaće gume bez šećera, bomboni bez šećera, parafin, dvopek, čaj od korijena bijeloga sljeza.…

U slučajevima kada žljezdano tkivo nije moguće stimulirati, preporučuje se primjena preparata umjetne sline, odnosno preparata na bazi karboksimetilceluloze, propilen glikola, mucina i glicerola. Terapija uključuje i fizikalne metode stimulacije slinovnica kao što su laser, akupunktura i elektrostimulacija.

Savjet +

Važno je dovoljno i učestalo unositi vodu te redovito održavati higijenu usne šupljine (koristite proizvode koji sadrže fluoride) uz česte kontrole stomatologa. Treba izbjegavati alkohol, cigarete i jako začinjenu hranu koja podražuje sluznicu. Obratite se svom ADIVA ljekarniku za pripravke koji će vam pomoći u vlaženju usne šupljine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button