Ljekovito bilje - 12. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Šeila Balić Svalina

Ljekovita moć bijelog sljeza: saveznik dišnog, probavnog i urinarnog sustava

Sljez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Bijeli sljez, Althaea officinalis, od davnina se koristi kao ljekovita biljka

Sljez i kašalj

Već i latinski naziv Althaea, koji dolazi od grčke riječi althein i znači liječiti, govori o blagotvornom djelovanju ove biljke na mnoge organske sustave u tijelu.

Bijeli je sljez trajnica koja raste uglavnom u nizinama na vlažnijem tlu. Cvjetovi se beru od lipnja do kolovoza za suha vremena i suše se na toplom propuhu. Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi, a najčešće korišteni dijelovi sljeza u medicini su korijen i list. Kemijska analiza korijena pokazuje da obiluje biljnim sluzima (od 18 do 35 posto) te pektinom i taninom, dok list osim sluzi sadrži flavonoide, minerale, skupoletin…

Čaj se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gubi ljekovitost

Listovi se beru tek kad biljka ocvate, a korijen se vadi u rano proljeće ili ujesen. Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, dijelova stabljike i sitnih korjenčića pa opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se može nabaviti oguljen – vanjska se kora oguli nakon što je korijen prethodno dobro očišćen. Tako oguljen korijen bijele je boje.

Tajna ljekovitosti

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli itd. Zahvaljujući takvom kemijskom sastavu biljke, sljez nalazi primjenu kod različitih tegoba dišnog, probavnog i urinarnog sustava. Sljez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice. Takvo djelovanje sljez ima upravo zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Mekana i skliska struktura sluzi omogućuje prianjanje na sluznicu pa je štiti i ublažava iritacije. Stoga je sljez jedno od najčešćih biljnih sredstava koje se koristi za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja.

U dišnom sustavu ekstrakt ove biljke umanjuje spazam mišića i oblaže sluznicu pa tako umiruje suhi, nadražajni kašalj. Vrlo je djelotvorno biljno sredstvo za ublažavanje kašlja, ali i infekcija grla.

Čaj od korijena bijelog sljeza

U starom je vijeku korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar. Preporučuje se:

  • kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća,
  • kod katara u mokraćnom mjehuru,
  • bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće,
  • koristan je i u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, srdobolje , povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr.
  • pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju drugih bolesti.

>>U narodnoj medicini, majčina je dušica omiljen lijek: raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, jača želudac, a pritom je dobro sredstvo za dezinfekciju.<<

Danas se još rijetko upotrebljava čaj od bijelog sljeza. On je uglavnom samo dodatak čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja stvara zaštitni sloj. Za bijeli je sljez karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini s kamilicom. Dobar je i pri kroničnom kataru grla kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod upornog kroničnog katara kod pušača. Primjena sljeza nije ograničena samo na djelovanje unutar organizma. Ovu biljku susrećemo i kao sastavni dio ljekovitih masti koje se koriste za liječenje čireva i varikoznih vena, a i vrlo je dobro hidratantno sredstvo koje iritiranoj i isušenoj koži vraća vlagu i umiruje je.

Pripremite sami čaj od sljeza

Čaj se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gubi ljekovitost. Pravilan je način pripreme ovog čaja sljedeći: 2 žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagrije (da čaj ne bi bio hladan), doda malo meda i pije tri puta na dan.

Za bijeli je sljez karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini s kamilicom

Praktično je odjednom napraviti veću količinu za cijeli dan. Čajem od korijena bijelog sljeza može se također ispirati nos, kapaljkom ili sprejalicom, 1 – 2 kapi tri puta na dan. Taj je recept vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na maloj djeci. Ovaj čaj može pomoći i kod crijevnih bolesti jer regulira stolicu: pomaže i kod proljeva i kod zatvora. Također se koristi kod problema s mokraćnim mjehurom, otežanog mokrenja, upale mjehura i bubrega.

Sljez kao hrana

U osušenom korijenu bijelog sljeza ima vrlo mnogo hranjivih tvari: kako sadrži oko 75 posto ugljikohidrata, važan je izvor škroba i šećera u slučaju nestašica pa, ako je potrebno, može poslužiti za pripremanje hrane. Korijen bijelog sljeza slatkast je i spužvast te se u prošlosti koristio kao povrće. U današnje se vrijeme od sljeza proizvode kolačići, često preprženi ili preliveni vrućom čokoladom, ali po okusu malo podsjećaju na korijen biljke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button