Ljekovito bilje - 12. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Šeila Balić Svalina

Ljekovita moć bijelog sljeza: saveznik dišnog, probavnog i urinarnog sustava

Sljez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Bijeli sljez, Althaea officinalis, od davnina se koristi kao ljekovita biljka

Sljez i kašalj

Već i latinski naziv Althaea, koji dolazi od grčke riječi althein i znači liječiti, govori o blagotvornom djelovanju ove biljke na mnoge organske sustave u tijelu.

Bijeli je sljez trajnica koja raste uglavnom u nizinama na vlažnijem tlu. Cvjetovi se beru od lipnja do kolovoza za suha vremena i suše se na toplom propuhu. Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi, a najčešće korišteni dijelovi sljeza u medicini su korijen i list. Kemijska analiza korijena pokazuje da obiluje biljnim sluzima (od 18 do 35 posto) te pektinom i taninom, dok list osim sluzi sadrži flavonoide, minerale, skupoletin…

Čaj se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gubi ljekovitost

Listovi se beru tek kad biljka ocvate, a korijen se vadi u rano proljeće ili ujesen. Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, dijelova stabljike i sitnih korjenčića pa opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se može nabaviti oguljen – vanjska se kora oguli nakon što je korijen prethodno dobro očišćen. Tako oguljen korijen bijele je boje.

Tajna ljekovitosti

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli itd. Zahvaljujući takvom kemijskom sastavu biljke, sljez nalazi primjenu kod različitih tegoba dišnog, probavnog i urinarnog sustava. Sljez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluznice. Takvo djelovanje sljez ima upravo zahvaljujući visokom sadržaju sluzi. Mekana i skliska struktura sluzi omogućuje prianjanje na sluznicu pa je štiti i ublažava iritacije. Stoga je sljez jedno od najčešćih biljnih sredstava koje se koristi za ublažavanje kašlja i olakšavanje iskašljavanja.

U dišnom sustavu ekstrakt ove biljke umanjuje spazam mišića i oblaže sluznicu pa tako umiruje suhi, nadražajni kašalj. Vrlo je djelotvorno biljno sredstvo za ublažavanje kašlja, ali i infekcija grla.

Čaj od korijena bijelog sljeza

U starom je vijeku korijen bijelog sljeza bio veoma cijenjen. Čaj od bijelog sljeza povoljno djeluje na kašalj, bronhitis i plućni katar. Preporučuje se:

  • kao lijek kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća,
  • kod katara u mokraćnom mjehuru,
  • bolnog mokrenja ili teškog zadržavanja mokraće,
  • koristan je i u liječenju bolesti cijelog probavnog trakta, a posebno upale debelog crijeva (kolitisa), proljeva, srdobolje , povraćanja s proljevom kod dojenčadi i dr.
  • pomiješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju drugih bolesti.

U narodnoj medicini, majčina je dušica omiljen lijek: raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, jača želudac, a pritom je dobro sredstvo za dezinfekciju.

Danas se još rijetko upotrebljava čaj od bijelog sljeza. On je uglavnom samo dodatak čajevima protiv kašlja, a njegovo djelovanje povećava sluz koja stvara zaštitni sloj. Za bijeli je sljez karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini s kamilicom. Dobar je i pri kroničnom kataru grla kada suha sluznica uzrokuje često kašljucanje. Djelotvoran je i kod upornog kroničnog katara kod pušača. Primjena sljeza nije ograničena samo na djelovanje unutar organizma. Ovu biljku susrećemo i kao sastavni dio ljekovitih masti koje se koriste za liječenje čireva i varikoznih vena, a i vrlo je dobro hidratantno sredstvo koje iritiranoj i isušenoj koži vraća vlagu i umiruje je.

Pripremite sami čaj od sljeza

Čaj se priprema i pije drukčije nego ostali čajevi, jer se pogrešnom pripremom gubi ljekovitost. Pravilan je način pripreme ovog čaja sljedeći: 2 žlice korijena bijelog sljeza preliti s 2,5 dl mlake ili hladne vode te ostaviti barem 1 sat, idealno 2 sata, da bi se stvorilo dovoljno sluzi. Nakon toga malo se zagrije (da čaj ne bi bio hladan), doda malo meda i pije tri puta na dan.

Za bijeli je sljez karakteristično da djeluje smirujuće pri akutnim upalama želučane sluznice, u mješavini s kamilicom

PROMO
suho oko SYSTANE© Complete kapi za oci

Mali organ, veliki problemi: Kako nastaje suho oko i kako ga tretirati?

Zamagljen vid, svrbež, suhoća i peckanje uzročnici su suhog oka koja nastaje kada oko ne proizvodi dovoljno suza ili...

SAZNAJTE VIŠE

ANKETA

Muče li Vas suhe ili nadražene oči?

a)Da
b)Ne
c)Ne znam

Praktično je odjednom napraviti veću količinu za cijeli dan. Čajem od korijena bijelog sljeza može se također ispirati nos, kapaljkom ili sprejalicom, 1 – 2 kapi tri puta na dan. Taj je recept vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na maloj djeci. Ovaj čaj može pomoći i kod crijevnih bolesti jer regulira stolicu: pomaže i kod proljeva i kod zatvora. Također se koristi kod problema s mokraćnim mjehurom, otežanog mokrenja, upale mjehura i bubrega.

Sljez kao hrana

U osušenom korijenu bijelog sljeza ima vrlo mnogo hranjivih tvari: kako sadrži oko 75 posto ugljikohidrata, važan je izvor škroba i šećera u slučaju nestašica pa, ako je potrebno, može poslužiti za pripremanje hrane. Korijen bijelog sljeza slatkast je i spužvast te se u prošlosti koristio kao povrće. U današnje se vrijeme od sljeza proizvode kolačići, često preprženi ili preliveni vrućom čokoladom, ali po okusu malo podsjećaju na korijen biljke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button