Žensko zdravlje - 5. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Stari indijanski lijek, prijatelj svake žene, a posebno onih u menopauzi

Sveukupna istraživanja cimicifuge dokazuju izrazito smanjenje mnogih tegoba u menopauzi kod čak 80 % pacijentica, a nuspojava najčešće uopće nema ili su vrlo blage

Menopauza se lakše podnosi uz cimicifugu

Biljka Cimicifuga racemosa (Ranunculaceae) podrijetlom je iz Sjeverne Amerike, a u ginekologiji se upotrebljava od sredine 18. stoljeća, kada je prenesena u Europu. Korijen biljke su koristili Indijanci od davnina kao lijek protiv zmijskog ugriza te za porođajne bolove.

Povijesno se upotrebljavala za liječenje reume, a danas se koristi za liječenje “valunga”, suhoće rodnice i ostalih simptoma menopauze. Koristi se za regulaciju menstruacije i u premenopauzi. Od ranih četrdesetih godina prošloga stoljeća u Njemačkoj se koristi kao prirodna supstanca za reguliranje klimakterijskih tegoba, premenstrualnih i menstrualnih poremećaja, kada je ondje i odobrena kao preparat.

Povijesno se upotrebljavala za liječenje reume, a danas se koristi za liječenje “valunga”, suhoće rodnice i ostalih simptoma menopauze

U smjernicama za liječenje menopauze NAMS (North American Menopauze Society) preporučuje ženama u menopauzi ponajprije promjenu životnog stila (lifestyle) i uzimanje prirodnih dodataka prehrani kao što su izoflavonoidi, vitamin E i cimicifuga. Možemo reći da je ona trenutačno najispitivanija biljka iz skupine lijekova koji sadrže fitoestrogene.

Kao droga koriste se podzemne stabljike (podanak) i korijen. Primjenjuje se kao svježa ili sasušena za pripremu čajeva, a dolazi i u obliku kapsula i tekućih ekstrakata.

Djelovanje

Djelovanje cimicifuge se temelji na vezivanju aktivne tvari biljke na estrogenski receptor, što za posljedicu ima ublažavanje tegoba. Glavne aktivne tvari su triterpenski glikozidi, a sadrži još i izoflavonoide, fenilpropanske derivate, salicilnu kiselinu. Sam mehanizam djelovanja nije posve razjašnjen. 

Učinak biljnih ljekovitih tvari iz biljke Cimicifuge racemose dokazan je brojnim kliničkim studijama.

  • Sveukupna istraživanja dokazuju izrazito smanjenje neurovegetativnih klimakterijskih tegoba kod čak 80% pacijentica već nakon 6 do 8 tjedna korištenja.
  • Također je zabilježen povoljan utjecaj na smetnje vezane uz klimakterij (poboljšanje lokalnog vaginalnog nalaza, smanjenje suhoće vaginalne sluznice).
  • Terapija se pokazala učinkovitom kod svih klimakterijskih tegoba, a zabilježeno je poboljšanje u vidu blage i postupne regulacije hormonalne ravnoteže.

>>Kadulja je poznata po širokom spektru djelovanja, no treba je oprezno i umjereno primjenjivati jer njen sastojak tujon može biti vrlo toksičan.<<

Doza

Doza za preparate cimicifuge iznosi od 40-200 mg suhog podanka, a daje se podijeljeno u dvije doze. Preporučena doza temelji se na uobičajenim dozama koje se koriste u kliničkim studijama ili doze koje su se koristile u narodnoj medicini.

Kod biljnih preparata često nije jasno koje su doze optimalne (doza između efikasnosti i sigurnosti). Jednako tako proizvodnja biljnog proizvoda nije ista od tvornice do tvornice, pa preparati mogu varirati i po tome. Često nije jasno koja je djelatna tvar u biljci zapravo aktivna, pa standardizacija takvog proizvoda nije moguća. Pri kupnji biljnih preparata potrebno je svakako zatražiti mišljenje i savjet ljekarnika.

Neželjena djelovanja

Ispitivanja toksičnosti provedena na životinjama nisu pokazala štetna djelovanja. Vrlo rijetko se kod nekih pacijentica mogu pojaviti blage želučane tegobe koje ne iziskuju prekid terapije. Ako se uzme u prevelikim dozama, moguće su nuspojave kao što su: glavobolja, vrtoglavica, omaglica, oboljenja jetara i sl.

Oprez!

  • Oprez kod korištenja je potreban kod ljudi koji već imaju oboljenje jetara,
  • koji koriste neke od lijekova kao što su npr. analgetici, antihipertenzivi, antilipemici, estrogeni itd.
  • kod osoba koje su visokorizične, npr. oboljelih od raka dojke, i u takvim slučajevima morate biti pod nadzorom liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button