Žensko zdravlje - 22. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Dan Mimoza: Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Svake treće subote u siječnju obilježava se Hrvatski dan mimoza, odnosno Nacionalni dan borbe protiv raka maternice. Ovogodišnji Dan mimoza poziva na smanjivanje stope smrti od raka usred COVID-19 pandemije

rak maternice dan mimoza hpv cijepljenje prevencija raka maternice

Proteklih dana Hrvatska bilježi rekordne brojke oboljelih od početka pandemije COVID-19. Dodatan je to pritisak na već ionako preopterećeni zdravstveni sustav. To pridonosi i većoj bojazni od nepravovremenog dijagnosticiranja po život opasnih bolesti poput raka.

Povećanje stope smrtnosti raka i do 20%

Najnovija istraživanja pokazuju da će odgode u dijagnozi i liječenju raka tijekom 12 mjeseci povećati stope smrtnosti i do 20%. To će rezultirati s više od 6000 smrti koje se mogu izbjeći. Jedna od bolesti koju upravo prevencijom i pravovremenim pregledima možemo gotovo u potpunosti spriječiti je rak vrata maternice koji u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% posto čine žene mlađe od 60 godina.

„NEĆU RAK“: kampanja posvećena prevenciji raka vrata maternice

Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukupno 28 europskih zemalja, a kako u budućnosti ne bismo bilježili lošije brojke, sada je više nego ikad potrebno ukazati na važnost edukacije, pravovremenih pregleda te iznimno važno cijepljenje protiv virusa HPV-a kojima možemo spriječiti i kontrolirati ovu opaku bolest.

Najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka maternice

Upravo kako bi u ovim nikad izazovnijim vremenima educirali građane, Hrvatska liga protiv raka organizira Dan mimoza posvećen temama kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice raka vrata maternice. Stručnjaci prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prim.dr. Tatjana Nemeth-Blažić, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Helena Vučković, ECL Youth ambasador Hrvatske lige protiv raka, dr.sc. Mirela Šentija Knežević, prof.log., pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, doc. dr. sc. Mario Šekerija te moderatorica Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka podijelit će najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan putem online webinara, a svi zainteresirani webinaru se mogu pridružiti u petak, 21. siječnja u 12 sati putem Cisco web platforme. Pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr

polip na maternici

Sve što treba znati o polipu na maternici

Polip na maternici čest je u predmenopauzi i nakon menopauze. Kod žena u reproduktivnoj dobi mogu negativno utjecati na...

SAZNAJTE VIŠE

Dan mimoza održat će se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button