Žensko zdravlje - 26. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Sve što treba znati o polipu na maternici

Polip na maternici čest je nalaz kod žena u predmenopauzi i nakon menopauze. Većina polipa su dobroćudne tvorbe, no kod žena u reproduktivnoj dobi mogu negativno utjecati na plodnost ili ishod trudnoće

polip na maternici

Polip je izraslina oblika gljive, a može nastati unutar želuca, crijeva, mokraćnog mjehura ili maternice. U slučaju posljednjeg, može se nalaziti na vratu maternice (cervikalni polipi) ili unutar šupljine maternice (endometralni polipi). Polipi na maternici su većinom benigne tvorbe. U ovom tekstu donosimo vam odgovore na pitanja o njihovoj podjeli, dijagnosticiranju, liječenju, kao i o tome utječe li prisutnost polipa na maternici na trudnoću.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije od iste bolesti

Cervikalni polip i polip endometrija

Cervikalni polip nastaje kao rezultat kronične upale vrata maternice. Predstavlja dobroćudnu tvorbu, no vrlo rijetko se može transformirati u zloćudni oblik. Najčešće nastaje u žena između četrdesete i šezdesete godine života. Može biti smješten unutar vrata maternice te ga tada nazivamo endocervikalni polip ili na vanjskom dijelu vrata maternice kada nosi naziv ektocervikalni polip.

Cervikalne polipe valja razlikovati od polipoidnog adenokarcinoma, zloćudnog tumora vrata maternice koji je sličnog izgleda. Decidualni polip također je benigna tvorba smještena u unutrašnjosti vrata maternice, a javlja se u trudnica.

Polip endometrija je pak dobroćudna tvorba smještena unutar šupljine maternice, a najčešće je prisutan u žena starijih od pedeset godina i onih koje koriste hormonsku nadomjesnu terapiju. Vodeći simptom je krvarenje iz maternice koje se javlja neposredno prije ili u menopauzi.

Bolesti koje mogu oponašati polip na maternici

Polip na maternici najčešće je dobroćudan, no neke druge bolesti i tumori mogu ga oponašati. Stoga je važno ginekološkim pregledom, ultrazvukom i po potrebi dodatnom obradom razlučiti radi li se o polipu ili nekoj drugoj dijagnozi.

Polipu mogu nalikovati sljedeće bolesti i stanja:

  • miom
  • rak maternice
  • infekcija spolnog sustava

Simptomi koji upućuju na polip na maternici

Polip na maternici uglavnom ne daje simptome, odnosno, najčešće je asimptomatski. Ponekad se mogu javiti simptomi među koje ubrajamo:

  • iscjedak (obilan, sluzav ili sukrvav)
  • krvarenje između dvije menstruacije
  • neplodnost
  • krvarenje nakon menopauze
  • kontaktno krvarenje (nakon spolnog odnosa ili ginekološkog pregleda)
  • obilno menstrualno krvarenje

Svako krvarenje koje se javi nakon što je nastupila menopauza zahtijeva konzultaciju s ginekologom.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Prvi korak u postavljanju dijagnoze polipa na maternici su ginekološki pregled i ginekološki ultrazvuk. Ako je potrebno, ginekolog može zatražiti i dodatne pretrage poput PAPA – testa, ginekoloških briseva, histeroskopije, kiretaže ili endokrinološke obrade.

Histeroskopija je mali zahvat u ginekologiji za koji nije potrebno napraviti rez na koži. Izvodi se uz lokalnu anesteziju (bez uspavljivanja) u operacijskoj sali histeroskopom, instrumentom kojim se prođe kroz rodnicu i vrat maternice te se prikaže unutrašnjost maternice. Tijekom histeroskopije moguće je i odstraniti polip, pa ova metoda ne služi samo za dijagnostiku, već i za liječenje polipa na maternici. Kontraindikacije (stanja u kojima ne smijemo učiniti histeroskopiju) su infekcije spolnog sustava, genitalni herpes, karcinom vrata maternice ili trudnoća. Histeroskopija je sigurna metoda, komplikacije su rijetke, a među njih ubrajamo pretjerano rastezanje ili pucanje maternice (perforaciju) te emboliju (začepljenje krvne žile mjehurićem zraka). Oporavak nakon histeroskopije obilježen je grčevima u maternici, (nalik onima tijekom menstruacije) te krvarenjem. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je dva dana nakon zahvata.

Asimptomatske (bez simptoma) polipe manje od 10 mm nije potrebno liječiti, već samo pratiti redovitim kontrolama. Polipe veće od 10 mm te one koji izazivaju simptome odstranjujemo histeroskopijom. Ponekad se nakon histeroskopije propišu tablete s progesteronom, jednim od ženskih spolnih hormona, kako bi se spriječio ponovni nastanak polipa.

menopauza

Menopauza ne mora biti kraj! Pripremite se za najbolje razdoblje u životu

Bez iznimke i kao dio potpuno prirodnog procesa, žene oko 50. godine života ulaze u menopauzu, razdoblje u životu...

SAZNAJTE VIŠE

Utječe li polip na maternici na trudnoću?

Polip na maternici može uzrokovati neplodnost i negativno utjecati na planiranje trudnoće. Ako pacijentica uspije ostvariti trudnoću, postoji povećani rizik za komplikacije poput preuranjenog porođaja ili spontanog pobačaja. No histeroskopsko odstranjivanje polipa prije planirane trudnoće ima pozitivan utjecaj na plodnost i ishod trudnoće.

Zaključno, polip na maternici čest je nalaz kod žena u predmenopauzi i nakon menopauze. Većina polipa su dobroćudne tvorbe, no mogu negativno utjecati na plodnost ili ishod trudnoće. Najčešća metoda liječenja je histeroskopija.

Više informacija potražite na stranicama Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button