Oralno zdravlje - 27. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dinka Vinković, dr.med.dent, Ordinacija dentalne medicine Dinka Vinković, ADIVA Plus sadržaj

Inovacije iz svijeta stomatologije: digitalni dizajn osmijeha

Imate san, znate kakav osmijeh želite, no niste sigurni možete li ga ostvariti. Razvoj tehnologije omogućio je da „zavirite u izlog“, odnosno da detaljno isplanirate i vizualizirate detalje osmijeha zajedno s liječnikom dentalne medicine i prije izvedbe

digitalni dizajn osmijeha

Digitalni dizajn osmijeha je inovativna metoda kreiranja budućeg osmijeha. Omogućuje vizualiziranje budućeg protetskog nadomjestka prije samog početka izrade. Pacijentima prije svega pruža samopouzdanje i sigurnost u izgled novog osmijeha.

Osmijeh kakvog želite

Početni korak čini pregled u ordinaciji dentalne medicine koji uključuje fotografiranje zubi i osmijeha prema određenom protokolu te uzimanje otisaka gornje i donje čeljusti.

Pokažite zube! Evo što biste trebali jesti za blistav osmijeh

Nakon toga slijedi detaljna digitalna analiza i dizajniranje osmijeha u posebnom programu koji sadrži brojne alate, odnosno široku paletu zubi prema obliku, veličini i boji. Ovaj dio je specifičan i zanimljiv zato što u njemu sudjeluju i sami pacijenti koji sugeriraju svoje želje te ih prema mogućnostima primjenjuju u novi dizajn.

Oblik, veličinu i položaj zubi danas možemo korigirati raznim minimalno invazivnim dentalnim postupcima poput ortodontske terapije, keramičkih ljuskica i krunica te kompozitnih „injectable“ ljuskica. S druge strane, pacijentima je moguća potpuna oralna rehabilitacija u vidu opsežnih kirurško-implantoloških i protetskih radova. Pacijenti u konačnici uvijek dobivaju novi osmijeh i nikada nije u fokusu isključivo estetika, već posebnu pažnju dajemo funkciji zubi i sinergiji s estetikom osmijeha.

Nove promjene omogućuju pacijentima lakše održavanje oralne higijene što nedvojbeno produljuje trajnost zdravlja prirodnih zubi i protetskih radova. Stoga digitalno planiranje i dizajniranje novog osmijeha treba biti dio protokola izrade navedenih dentalnih postupaka u vidu obostrane sigurnosti za pacijenta i doktora dentalne medicine.

Model za završne detalje

Na temelju digitalnog dizajna, dentalni tehničar u laboratoriju izrađuje simulaciju budućih zubi u vosku (tzv. “wax-up”)  na osnovi kojeg se izrađuje privremeni protetski nadomjestak (tzv. “mock-up”). On predstavlja simulaciju budućih zubi koje isprobavamo u ustima. U ovoj fazi kontroliramo funkciju budućeg rada, estetske komponente, analiziramo veličinu i oblik novog osmijeha u usporedbi s fizionomijom lica i sinergiju estetike osmijeha i lica kao cjeline.

Potrebne promjene se modificiraju izravno u ustima, prema stručnoj sugestiji doktora dentalne medicine i prema željama pacijenata. Ako je riječ o minimalnoj korekciji oblika zubi, prijedloge možemo dizajnirati na prvom pregledu u ordinaciji kako bi pacijenti vizualizirali jesmo li shvatili njihove želje i zahtjeve. Međutim, za detaljniji digitalni dizajn potrebno je dva do tri dana, ovisno o mogućnostima, kako bismo dobili sklad funkcije i estetike budućeg rada.

Dobit za pacijente i doktore

Digitalni dizajn osmijeha predstavlja koncept individualnog kreiranja budućeg osmijeha te nam omogućuje predvidljivu funkciju i estetiku budućeg rada.

Ovakvim načinom planiranja dentalne terapije, mogućnosti grešaka i neželjenog ishoda su svedene na minimum. Pacijenti razvijaju povjerenje u doktora dentalne medicine i sigurnost u zahvat koji im je sugeriran temeljem detaljne dijagnostike.

izbjeljivanje zubi

Sigurno izbjeljivanje zubi kod stomatologa

Većina nas možda i ima skladan odnos zubi i lica kada govorimo o obliku i veličini. Međutim, odlučujući estetski...

SAZNAJTE VIŠE

Jednako ga preferiraju i doktori u svom svakodnevnom radu s obzirom na to da je najveći benefit vjerodostojnost planiranja budućeg rada i njegova izrada. Prije su se izgled i veličina budućeg protetskog nadomjestka određivali i korigirali tijekom izrade prema mišljenju i procjeni doktora i dentalnog tehničara. Takav način rada zahtijevao je više dolazaka pacijenta u ordinaciju, kao i česte korekcije.

Osmijeh je jedan od dominantnih detalja lica i predstavlja odraz našeg karaktera. Puni samopouzdanja i sigurni u svoju odluku, uz pomoć digitalnog dizajna osmijeha, krenite u čaroliju stvaranja osmijeha.

Više savjeta o oralnom zdravlju i ljepoti osmijeha potražite u Ordinaciji dentalne medicine Dinka Vinković.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button