Oralno zdravlje - 14. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Zubne ljuskice: razlog za ljepši osmijeh

Uvijek pronađite razlog za osmijeh, neka vam ga ništa ne oduzme. No on može postati privlačniji zahvaljujući postavljanju zubnih ljuskica

zubne ljuskice ljuskice za zube osmijeh

Iako zdravi, izgled pojedinih zuba vam nije baš najprivlačniji? Geni i životne navike znaju biti razlogom da vaš osmijeh s vremenom izgubi atraktivnost i ljepotu.

Danas se, više nego ikada, posvećuje pažnja lijepome, odnosno estetici koja je dio svakodnevnog života. Riječ estetika dolazi iz grčkog jezika i prevodi se kao osjećam, opažam, osjećaj za lijepo, profinjeno, ljepota, sklad, lijep izgled.

Ne zanemarujte zube, njihovo je zdravlje važno za vašu sreću

Međutim, doživljaj lijepoga je individualan. Lijepo je osjećaj ugode, odnosno percepcija koja izaziva užitak.

Lice je neprestano dostupno procjeni estetskog dojma, a osmijeh, uz oči, čini njegov najupečatljiviji dio. Estetika je važan koncept suvremene dentalne medicine te podrazumijeva skup različitih terapijskih postupaka pri kojima se oblikuje lijep i skladan osmijeh. Danas je sve više pacijenata koji u ordinaciju dentalne medicine dolaze s potpuno zdravim, ali estetski manje privlačnim zubima.

Osnovno o ljuskicama

Jedan od najčešćih načina poboljšanja osmijeha u suvremenoj dentalnoj medicini je postavljanje zubnih ljuskica. Ljuskice su tanki protetski nadomjesci izrađeni od estetskog materijala koji prekrivaju dio vanjske površine zuba. Primarno se koriste za korekciju veličine, oblika i boje zuba.

Njihova izrada iziskuje minimalnu ili čak nikakvu preparaciju tvrdog zubnog tkiva, što je ključno u konceptu minimalno invazivne dentalne medicine.

Ovisno o materijalu od kojih su ljuskice izrađene, razlikujemo keramičke i kompozitne ljuskice. Materijal je taj koji određuju njihovu estetsku i funkcionalnu vrijednost. Optimalnim se rješenjem smatraju keramičke ljuskice koje objedinjuju oba zahtjeva.

Prednosti ljuskica

  • minimalna redukcija zuba brušenjem – puno manje nego kod brušenja za krunice
  • prirodan izgled – keramika imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuskica ima isti sjaj poput prirodnog zuba
  • ne tamne – ljuskice ne mijenjaju boju,
  • “najnježniji“ su zahvat za zubno meso – nema upala i povlačenja zubnog mesa.

Kada se savjetuje stavljanje ljuskica

Boja – obojenje ili diskoloracije zuba mogu biti posljedica starenja (fiziološko mijenjane boje uslijed trošenja cakline i većeg utjecaja žućkaste nijanse dentina), konzumacije određene hrane i pića, upotreba tetraciklina u ranoj dobi i drugo. U nekim slučajevima, izbjeljivanjem zuba može se vratiti prirodna boja. Međutim, u drugim slučajevima, posebno kod dubokih obojenja, vanjsko izbjeljivanje neće pomoći. Ljuskice koje bojom odgovaraju ostalim zubima način su da trajno uljepšate vaš osmijeh.

Oblik – iako otporni, zubi se mogu oštetiti. Dentalne traume, ali i nesvjesne navike poput škrgutanja zubima (bruksizam), mogu uzrokovati pojačano trošenje zuba zbog čega zubi izgledaju kraći. Također, moguće je da ste rođeni s jednim ili više zuba koji su neobično oblikovani – previše zaobljeni ili kvadratičasti te, kao takvi, utječu na harmoniju vašeg osmijeha. Zubne ljuskice mogu pridonijeti atraktivnijem obliku vaših zuba.

Veličina – normalna veličina zuba trebala bi biti proporcionalna usnicama i visini desni koji su vidljivi prilikom osmijeha. Kraći zubi ili oni istrošeni mogu poremetiti taj omjer. Ljuskicama je moguće “produljiti” zube, ali postoji ograničenje. Ako je došlo do većeg gubitka strukture zuba uslijed karijesa ili traume, bolja opcija je keramička krunica koja u potpunosti pokriva zub.

Razmaci i položaj – preveliki razmaci između zuba (dijasteme), nepravilni položaj zuba i malokluzije zahtijevaju ortodontsku terapiju bravicama. Međutim, ako je riječ o manjem usklađivanju i sitnim nepravilnostima, poput blago iskrivljenog zuba ili manjeg razmaka između prednjih zuba, ljuskice mogu biti alternativa ortodontskoj terapiji i željeni izgled je moguće postići za kraće vrijeme. Za neka stanja moguća je kombinacija ortodontske terapije i ljuskica.

Digitalizacija – nova era dentalne medicine

Digitalizirani postupci u izradi zubnih nadomjestaka nepovratno su promijenili dentalnu medicinu i već su zamijenile tradicionalne tehnike. Digitalni otisak nudi brojne prednosti poput poboljšanja preciznosti, ugodnosti postupka za pacijente i ubrzavanja samog postupka izrade. Uz ovakav napredni sustav, za neke je indikacije moguće dobiti gotov rad za samo nekoliko sati.

Stomatologija izbjeljivanje zubi

Dentalna estetika: Izbjeljivanjem zubi do blistavog osmijeha

Blistav osmijeh ono je za čim svi čeznemo, no izbjeljivanje zubi trebalo bi prepustiti stručnjacima jer je ipak u...

SAZNAJTE VIŠE

Znajte što želite

Prije bilo kakve odluke, zapitajte se što želite promijeniti vezano uz vaš osmijeh. Sve što vam treba je ogledalo te se upitajte: Što ne valja mom trenutnom osmijehu? Kakav osmijeh želim?

Preobrazba vašeg osmijeha je partnerstvo između vas i vašeg doktora dentalne medicine. Pronalaženje pravog “partnera” bit će presudno za zadovoljavajući ishod.

Osmijeh je najkraća udaljenost između dvoje ljudi. Učinite je ljepšom i sjajnijom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button