Oralno zdravlje - 10. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Dentalno zdravlje i u doba korone: odaberite pravu četkicu za zube

Zadržati zdrav osmijeh započinje kod kuće: prava četkica za zube, posjet stomatologu i nekoliko minuta brige dnevno može vam pomoći održati osmijeh zdravim

cetkica-za-zube-zdrav-osmijeh-osmijeh.jpg

U mnoštvu proizvoda za održavanje higijene usne šupljine nalazi se asortiman četkica za zube (manualne i električne), kao i pasta za zube, konac, interdentalna sredstva za čišćenje, oralni irigatori i drugo. Prvo, upitajte svog stomatologa za preporuku. On će vam preporučiti određenu vrstu proizvoda ili dati mišljenje o proizvodima koje trenutno koristite.

Odabir prave četkice za zube igra ključnu ulogu u održavanju higijene usta. Među toliko različitih vrsta i dizajna četkica na tržištu ovih dana, mnogi ostaju zbunjeni i pitaju se koja je najprikladnija. Niste jedini zbunjeni, naizgled beskrajnom raznolikošću proizvoda za njegu zuba.

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Četkica za zube – kako odabrati pravu?

Kako biste riješili ovu zbrku, evo nekoliko savjeta kojima se vodite prilikom izbora četkice za zube:

1 – Oštrina vlakana

Četkice za zube, bez obzira jesu li ručne ili električne, izrađene su od vlakana i dolaze u rasponu mekih, srednjih i tvrdih. Naša preporuka su četkice meke do srednje čvrstoće vlakana, iako odabir ovisi o problemu koji imate. Mekane su pogodnije za djecu, starije osobe i one s dentalnom preosjetljivošću. Pranje zuba četkicom s tvrdim vlaknima može rezultirati skupljanjem desni ukoliko se primijeni preveliki pritisak, što može dovesti do do povlačenja zubnog mesa te bolnih zubnih vratova.

Također, postoji i rizik, ako preentuzijastično četkate, od eventualnog oštećenja cakline zuba. Dobro je da vlakna četkice budu tanka, meka i gusto postavljena. Djelotvornija su ona vlakna sa zaobljenim vrhovima. Danas su popularne zubne četkice koje imaju puno mekanih vlakana koja lako dopiru na površinu zuba, osobito u područje između zubi i uz samo zubno meso, s obzirom da su to područja gdje se najčešće zadržava zubni plak.

2 – Dizajn

Preporučujemo četkice s manjom glavom jer ćete tako lakše doći na teško dostupna mjesta u ustima, ujedno i zbog lakšeg i jednostavnijeg rukovanja. Međutim to je individualno i ovisi o veličini vaših usta. Kad je riječ o ručkici, nemojte svoj izbor temeljiti na faktorima izgleda poput boje. Vodite se time da želite osigurati da vam ručkica udobno stane u ruku kako biste mogli dobro četkati zube. Treba biti lagana za manevriranje i po mogućnosti imati površinu koja smanjuje klizavost.

3 – Manualna ili električna četkica

Obje vrste četkica za zube imaju prednosti i nedostatke, a na kraju prevagnu naši afiniteti. Neki ne vole vibracije koje stvaraju električne četkice, dok drugi tvrde da osjećaju kako su njihovi zubi mnogo čišći nego kad su koristili ručnu četkicu za zube. Pojedine osobe nemaju razvijene spretnost ili sposobnost pravilnog korištenja ručne četkice za zube, električna četkica im može uvelike pomoći.

Danas, s napretkom tehnologije i dizajna zubnih četkica, znanstveno je dokazano da su zubne četkice sa oscilirajuće-rotirajućim pokretima bolje od ručnih četkica za zube pri uklanjanju plaka. Prednost električnih četkica je njihova glava, koja je znatno manja nego kod ručnih četkica. Također, jedna od najboljih karakteristika električne četkice za zube je timer, kako većina ne pere zube preporučenih tri do pet minuta.

hrana koja može očuvati zdravlje desni i zuba

Pokažite zube! Evo što biste trebali jesti za blistav osmijeh

Hranu, kada je u pitanju oralno zdravlje, uglavnom povezujemo s karijesom i nastankom zubnog plaka, koji nije ništa drugo...

SAZNAJTE VIŠE

Važni savjeti

Četkice za zube ne smiju se dijeliti, dijeljenje četkice za zube može rezultirati razmjenom tjelesnih tekućina i mikroorganizama, Dobro isperite četkicu za zube nakon svake uporabe kako biste uklonili preostalu pastu i nečistoće.

  • Nakon uporabe čuvajte četkicu za zube u uspravnom položaju i ostavite je da se osuši na zraku
  • Ako četkicu držite u čaši, pripazite da ne dolazi u doticaj s tuđim četkicama
  • Čuvajte svoju četkicu čim dalje od WC školjke i umivaonika,
  • Vodite računa da četkicu mijenjate redovito, bilo da odaberete ručnu ili električnu četkicu za zube, prvenstveno zbog učinkovitosti četkice te održavanja higijene i čistoće zuba. Preporuka je zamijeniti četkicu za zube svaka tri mjeseca ili ako vlakna na četkicama ne stoje čvrsto i uspravno. Stare četkice za zube leglo su bakterija i nemaju više kvalitetnu funkciju uklanjanja naslaga na zubima.
  • Vremenski period od tri mjeseca je okvirni podatak. Nekad je četkicu potrebno zamijeniti i ranije, npr. u slučaju prehlade ili nakon preboljele zarazne bolesti.

Najbolja je četkica koja se koristi!

Usta su ogledalo zdravlja. Odgovarajuća oralna higijena izuzetno je važna za zdravlje zubi i parodonta. Samo redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola plaka i spriječiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis, parodontitis.

“Usta su bez zuba što i mlin bez kamena i mnogo više treba cijeniti zub nego dijamant.”

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button