Oralno zdravlje - 25. rujna 2019.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent.

Dijabetičari, zbog ovoga ćete početi više brinuti o oralnom zdravlju!

Novija istraživanja sugeriraju dvosmjernu štetnu vezu između dijabetesa i bolesti parodonta - dijabetes može pogoršati parodontitis, a on može negativno utjecati na kontrolu dijabetesa

dijabetes i parodontitis_kako liječiti bolesti parodonta

Svijest o bolesti parodonta među dijabetičarima je vrlo niska u usporedbi s njihovim saznanjima o drugim zdravstvenim rizicima.

Dijabetes je kronični metabolički poremećaj koji karakterizira hiperglikemija, odnosno povišena razina šećera u krvi. Dijabetes tipa 1 prouzročen je nepravilnim lučenjem inzulina, a tip 2 posljedica je oslabljenog djelovanja inzulina zbog tkivne rezistencije. Iako nema poznatog lijeka za dijabetes, moguće je poduzeti odgovarajuće mjere radi kontrole razine glukoze u krvi te tako prevenirati akutne i kronične komplikacije bolesti.

Novija istraživanja pokazuju nedostatak svijesti o oralnom zdravlju kod pacijenata s dijabetesom. Utvrđeno je da vrlo mali broj redovito posjećuje stomatologa, a mnogi nisu svjesni utjecaja dijabetesa na oralno zdravlje. Svijest o bolesti parodonta među dijabetičarima je vrlo niska u usporedbi s njihovim saznanjima o povećanom riziku od kardiovaskularne bolesti, bubrežne bolesti, periferne vaskularne bolesti, očne bolesti i neuropatije.

 

Bolje slađi život nego slatka krv – prehranom stavite dijabetes pod kontrolu

Razvoj bolesti parodonta

Bolesti parodonta su kronična upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube, odnosno zubnog mesa, kosti i parodontalnog ligamenta. Upalne promjene zubnog mesa nazivamo gingivitis, a ako se upala proširi na pričvrsni aparat zuba, odnosno na njegova potporna tkiva, govorimo o parodontitisu. Uzrok nastanka tih bolesti u prvom je redu loša higijena usne šupljine, odnosno akumulacija zubnog plaka (bakterije), zubni kamenac, zaostala hrana te loši protetski nadomjesci. Na tim se mjestima stvaraju džepovi koji se zatim produbljuju između korijena zuba i ležišta u kosti. Kako bolest napreduje, simptomi su sve izraženiji. Javljaju se bol, krvarenje, gnojna sekrecija iz parodontnih džepova, dolazi do povećane pomičnosti zuba te, u konačnici, do ispadanja.

Bolesti parodonta su jedna od najraširenijih kroničnih infekcija kod odraslih i pogađaju više od 22% oboljelih od dijabetesa. Iako ga pokreću bakterije, pojedinačni upalni odgovor također igra važnu ulogu u razvoju parodontne bolesti. Zato su ljudi koji pate od kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) osjetljiviji te imaju veći rizik od obolijevanja.

Veza dijabetesa i oralnog zdravlja

Novija istraživanja sugeriraju dvosmjernu štetnu vezu između dijabetesa i bolesti parodonta – dijabetes može pogoršati parodontitis, a parodontitis može negativno utjecati na kontrolu dijabetesa. Preventivno ponašanje, poput četkanja, čišćenja zubnog kamenca i redovitih posjeta stomatologu, ima pozitivnu povezanost s boljim zdravljem parodonta. Dokazano je da liječenje parodontitisa poboljšava kontrolu glikemije, najvjerojatnije poboljšanjem osjetljivosti na inzulin. I dijabetes i bolesti parodonta imaju kronični tijek, ali mogu se liječiti te ih treba ih držati pod kontrolom dugoročnim liječenjem.

Osim bolesti parodonta, kod osoba koje pate od dijabetesa mogu nastati sljedeći problemi:

 • kserostomija (suhoća usta)
 • ranice na oralnoj sluznici
 • kandidijaza (gljivična infekcija prouzročena gljivom Candida albicans)
 • pacijenti koji boluju od dijabetesa podložniji su stvaranju karijesa
 • sporije cijeljenja rana nakon vađenja zuba ili kirurških zahvata
 • sindrom pekućih usta
 • poremećaj osjeta okusa
Zašto boli zub

Zubobolja: Zašto nas zubi bole?

Bol u zubu može biti iznimno neugodan, posebno ako nije poznat uzrok. Zube dijelimo na dvije anatomske cjeline, a...

SAZNAJTE VIŠE

Što može pomoći?

Stomatološki postupci trebaju biti što kraći i bez stresa. Zakažite jutarnje termine jer se razina glukoze u krvi obično bolje kontrolira u to doba dana. Ako ste zakazali termin, ne izbjegavajte uzimanje obroka i popijte lijekove prema uputama. Redovito posjećujte stomatologa, obavještavajte ga o svom zdravstvenom stanju i provodite pravilnu oralnu higijenu.

Dijeta i tjelovježba mogu biti najvažnije promjene koje dijabetičari mogu poduzeti kako bi poboljšali kvalitetu života i oralno zdravlje. Da bi zubi i desni ostali zdravi, bolesnici s dijabetesom trebaju biti svjesni razine šećera u krvi, uz redovito provjeravanje razine triglicerida i kolesterola.

6 pravila prevencije

 1. Redovito kontrolirajte razine šećera u krvi.
 2. Redovito odlazite stomatologu na kontrolne preglede.
 3. Odstranjujte zubni kamenac svakih šest mjeseci.
 4. Redovito i pravilno održavajte oralnu higijenu (upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica, vodica za ispiranje usta).
 5. Pijte dovoljno vode, smanjite konzumaciju slatke hrane i pića, redovito vježbajte.
 6. U dogovoru sa stomatologom zakažite termin kod specijalista parodontologije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button