Oralno zdravlje - 17. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Dinka Vinković, dr.med.dent, Ordinacija dentalne medicine Dinka Vinković, ADIVA Plus sadržaj

Sigurno izbjeljivanje zubi kod stomatologa

Većina nas možda i ima skladan odnos zubi i lica kada govorimo o obliku i veličini. Međutim, odlučujući estetski čimbenik definitivno je boja

izbjeljivanje zubi

Osmijeh je jedan od dominantnih detalja lica, stoga ne iznenađuje činjenica da je zdrav i lijep osmijeh uvijek u trendu. Postao je dio našeg lifestylea.

Što određuje boju zubi?

Većina nas možda i ima skladan odnos zubi i lica kada govorimo o obliku i veličini. Međutim, odlučujući estetski čimbenik je definitivno boja. Prirodna boja zubi ovisi o debljini cakline koja je svjetlija i čini vanjski dio zuba. Ispod nje se nalazi deblji sloj dentina žućkaste nijanse. Upravo on je „krivac“ što netko ima prirodno tamnije, odnosno zube žutih nijansi.

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Na boju utječu i kvaliteta oralne higijene, genetski faktor te vrste namirnica koje konzumiramo. Nikotin, konzumiranje kave, crnog vina ili čajeva, značajno mijenjaju boju zubi što se vidi s vremenom.

Sigurno, brzo i bezbolno izbjeljivanje

Stoga, nije neobično da danas sve više pacijenata dolazi u ordinaciju dentalne medicine nezadovoljno prvenstveno bojom svojih zubi. Profesionalni tretmani izbjeljivanja sigurno i brzo posvjetljuju boju bez ikakvih oštećenja. Pri tome se koriste preparati koji su prošli brojna klinička testiranja te je njihova primjena bezbolna i neinvazivna.

Prije izbjeljivanja zubi važno je isključiti postojanje karijesa, napuknutih ispuna te očistiti naslage kamenca i pigmentacije koje su kontraindikacija za navedeni tretman.

Važno je naglasiti kako se ljuskice, krunice i ispuni ne mogu izbijeliti, stoga je nakon završenog izbjeljivanja potrebno zamijeniti spomenute protetske nadomjestke kako bi boja odgovarala postignutoj svjetlijoj nijansi.

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji i kod kuće

Zahvaljujući razvoju tehnologije i farmaceutske industrije, postoji nekoliko mogućnosti izbjeljivanja zubi.

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji provodi se pomoću posebne lampe i gela visoke koncentracije aktivnog spoja koji je odgovoran za reakciju posvjetljenja boje. Traje oko 45 minuta, odnosno provodi se u tri ciklusa u trajanju od 15 minuta. Između svakog ciklusa radi se ponovna reaplikacija gela za izbjeljivanje. Rezultat je brz i bezbolan.

Posljednja i ujedno najpopularnija metoda je izbjeljivanje zubi pomoću udlaga (“at home”).  Kao što joj samo ime kaže, pacijenti koriste udlage u udobnosti svog doma. Potrebno je uzeti otisak gornje i donje čeljusti u ordinaciji te već sutradan preuzeti svoje individualne udlage. Pacijenti unutra apliciraju gel za izbjeljivanje čija je koncentracija nešto niža od sredstva kojeg koristimo u ordinaciji. Međutim, učinak neće izostati. Nakon tri dana vidi se značajna promjena boje zubi, a pacijenti smiju koristiti udlagu i do desetak dana, ovisno o početnoj boji. Prednost je što možete korištenje udlaga prilagoditi svojim obvezama, smijete izbjeljivati svaki dan ili u prekidima, ovisno o mogućnostima. Također je prednost što udlage ostaju trajno u vašem vlasništvu, što olakšava ponovno primjenu kada poželite samo „osvježiti“ svoj osmijeh.

Stomatologija izbjeljivanje zubi

Dentalna estetika: Izbjeljivanjem zubi do blistavog osmijeha

Blistav osmijeh ono je za čim svi čeznemo, no izbjeljivanje zubi trebalo bi prepustiti stručnjacima jer je ipak u...

SAZNAJTE VIŠE

Na što treba paziti

Nakon izbjeljivanja zubi su kratkotrajno dehidrirani. Zbog toga je potrebno izbjegavati konzumaciju namirnica koje bi umanjile rezultat (npr. kava, nikotin, crno vino, razni čajevi, curry, šafran, cikla…).

Za vrijeme izbjeljivanja i 48 sati nakon završenog tretmana, moguća je prolazna preosjetljivost zubi na hladno. Ovisi o individualnoj osjetljivosti, iako većina pacijenata nema navedenih simptoma.

Kako biste čim duže zadržali novu, svjetliju boju svojih zubi, pridržavajte se uputa doktora dentalne medicine i dođite na redovni kontrolni pregled. Darujte svom osmijehu dozu samopouzdanja i smijte se opušteno bez skrivanja!

Više savjeta o oralnom zdravlju i ljepoti osmijeha potražite u Ordinaciji dentalne medicine Dinka Vinković.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button