Oralno zdravlje - 10. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Je li dobro koristiti sodu bikarbonu umjesto paste za zube?

Važno je biti oprezan pri čitanju recepata na internetu za pripravak zubne paste koji uključuju sodu bikarbonu, zabluda je puno

soda bikarbona zubi ciscenje izbjeljivanje pasta za zube

Uklanjanje supragingivnih bakterijskih naslaga (onih koje su iznad razine zubnog mesa), dobrom oralnom higijenom, neophodno je za postizanje i održavanje oralnog zdravlja. Česta su pitanja o upotrebi sode bikarbone kao alternative komercijalnim pastama za zube. Ne vjerujte svemu što pročitate, mnoge informacije su netočne, a posebno tvrdnja da soda bikarbona ima sposobnost izbijeliti zube. Sljedeće informacije mogle bi vam pomoći.

Mitovi o oralnom zdravlju: održavajte zdravlje zubi na odgovarajući način!

Zašto je važan fluorid

Uspjeh oralno-higijenskog režima prvenstveno ovisi o sposobnosti pravilnog uklanjanja ostataka hrane i biofilma stvorenog na površinama zuba bez narušavanja fizičkog i kemijskog integriteta tih površina. Mnogi čimbenici pridonose postizanju ovog cilja, uključujući tehniku ​​četkanja, ali i specifične aspekte vezane uz paste za zube. Paste za zube djeluju kao nosači aktivnih sastojaka s terapeutskim i kozmetičkim funkcijama, i neaktivni kao što su deterdženti, ovlaživači i arome.

Među terapijskim sredstvima fluorid je najvažniji, sa snažnim dokazima o prevenciji zubnog karijesa. Fluorid ne samo da pomiče mineralnu ravnotežu između zuba i okoline prema fazi remineralizacije, već i čini zub otpornijim na demineralizaciju. Ostali važni sastojci uključuju antimikrobna sredstva koja inhibiraju rast biofilma, spojeve koji inhibiraju stvaranje kamenca i sredstva protiv osjetljivosti. Abrazivne komponente su temeljne za uklanjanje mrlja na zubnim površinama, ali također poboljšavaju učinkovitost četkanja zuba.

Što treba znati o abrazivnosti

Pozornost je posebno privukla upotreba sode bikarbone jer ima relativno malu abrazivnost. Abrazivnost je sposobnost tvari da polira tvrdu površinu. Poželjno je da zubna pasta koju koristimo bude dovoljno abrazivna da ukloni mrlje i bakterije sa zubnih površina, ali opet ne toliko abrazivna da oštećuje caklinu. Caklinu, tvrdu mineraliziranu površinu zuba, nakon oštećenja nije moguće obnoviti ili zamijeniti, pa ju je važno zaštititi od previše abrazivne paste za zube.

Čestice sode bikarbone osjećaju se grubo i tvrdo u ustima. Čini se kao da bi soda bikarbona mogla oštetiti vaše zube. Međutim, na ljestvici tvrdoće materijala, caklina zuba ocjenjuje se s 5, a soda bikarbona s 2.5. Budući da je soda bikarbona mekši materijal, ne smatra se vrlo abrazivnom i neće naštetiti caklini zuba!

Američko udruženje stomatologa (ADA) proučavalo je relativnu abrazivnost dentina (RDA) kako bi utvrdilo abrazivnost različitih pasti za zube. Skala pokazuje nisku razinu štetnosti abrazije. Na internetu je dostupna tablica koja prikazuje RDA za mnoge uobičajene vrste pasti za zube. Pregledajte ovu tablicu da biste utvrdili trebate li prebaciti na nižu RDA zubnu pastu!

Ako ne odustajete od soda bikarbone…

Kada se koristi sodu bikarbonu kao pastu za zube, preporuka je sodu staviti u malu posudu ili čašu, navlažiti četkicu i u nju je umočiti, napraviti gustu pastu, a zatim četkati kao i obično. Ova gusta pasta uklonit će mrlje i bakterije. Soda bikarbona dobra je alternativa komercijalnoj pasti za zube. Međutim, treba imati na umu da ona ne sadrži fluoride koji su bitni u prevenciji nastanka zubnog karijesa. Također, soda bikarbona nema svjež okus mente kakav imaju mnoge vrste pasti za zube što je čini manje poželjnom kada želimo svjež dah.

prirodno izbjeljivanje zubi soda bikarbona ulje limunske trave jabucni ocat

Mućkanje ulja i još 4 načina za prirodno izbjeljivanje zubi

Postoji mnoštvo proizvoda za oralno zdravlje i izbjeljivanje zubi, ali mnogi sadrže sintetičke sastojke. Koja rješenja nam nudi priroda?

SAZNAJTE VIŠE

Važno je biti oprezan kad čitate recepte na internetu za pripravak zubne paste koji uključuju sodu bikarbonu. Najveća zabluda je da ako pomiješate sodu bikarbonu s jabučnim octom, limunovim sokom ili drugim kiselim tvarima, ona postaje izvrsno sredstvo za izbjeljivanje zubi. Nije dokazano da takva abrazivna sredstva izbjeljuju zube. Kiseli materijali poput ovih više će naštetiti vašim zubima nego što će im pomoći. Kiselina nagriza zubnu caklinu omekšavajući vaše zube i dopušta da soda bikarbona erodira još više strukturu vaših zubi. To, posljedično, može dovesti do nastanka karijesa. Svaki tretman koji se ne radi pod kontrolom stomatologa može biti opasan za zdravlje zubi. Želite li ljepši i bjelji osmijeh, konzultirajte se s vašim stomatologom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button