Zanimljivosti i savjeti - 12. veljače 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Kava je dobra za zdravlje, no pijte je umjereno

Znanstvenici se već godinama intenzivno bave kavom te njezinim utjecajem na zdravlje. Ovaj topli napitak s kojim se rado započinje dan, ima brojne blagodati

kava blagodati zdravlje kofein stimulans

Kava i sastojci kave u žarištu su interesa znanstvenika. Svakoga mjeseca objavi se na desetke znanstvenih radova o utjecaju kave na zdravlje čovjeka, a rezultati istraživanja govore u prilog umjerenom ispijanju kave.

Osim što povoljno djeluje na zdravlje čovjeka, kava već stoljećima ima važnu sociološku ulogu jer čini okosnicu druženja, stvaranja, razmišljanja. Sadrži globalno najkonzumiraniju psihoaktivnu supstanciju – kofein – koja je odgovorna za stimulativno i razbuđujuće djelovanje kave, a novija istraživanja u kavi su pronašla brojne biološki aktivne spojeve od kojih mnogi imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Štoviše, Amerikancima je kava glavni prehrambeni izvor antioksidansa.

Budući da sadrži toliko različitih tvari, konzumacija kave može imati raznoliko djelovanje na zdravlje.

Za prevenciju bolesti i sportsku izvrsnost

Brojne znanstvene studije provedene proteklih godina pokazale su povoljan utjecaj redovite umjerene konzumacije kave na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti te žučnih kamenaca, a ima povoljno djelovanje i na održanje adekvatne tjelesne mase.

Kava i posebice kofein dobro su poznati sportašima. Istraživanja pokazuju da kofein pospješuje izdržljivost i sportsku izvedbu te se kava nekada preporučuje kao idealan stimulans prije tjelesne aktivnosti. Kofein stimulira mozak i središnji živčani sustav te odgađa umor i stimulira mišićni rad.

Koliko kave…?

Muškarci bolje podnose alkohol nego žene, ali isto ne vrijedi i za kofein. Neki su ljudi osjetljivi čak i na malu količinu kofeina u dekofeiniziranoj kavi dok neki bez problema podnose velike količine. Teško je predvidjeti koliko kofeina netko može podnijeti, čak i kad se uzmu u obzir dob, spol i tjelesna masa.

Novija istraživanja pokazuju da geni imaju vrlo veliku ulogu u reakciji tijela na kofein. Kontracepcijske pilule i pušenje su bitni čimbenici; hormonalna kontracepcija usporava metabolizam kofeina pa je učinak intenzivniji, a pušači metaboliziraju kofein dvostruko brže.

zelena kava

Blagotvorna pomoć u topljenju kilograma: isprobajte ekstrakt zelene kave

Pretilost smatramo vodećom bolešću suvremene civilizacije o čijim razmjerima govori i podatak da je SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) tu...

SAZNAJTE VIŠE

Opća je preporuka za maksimalan unos kofeina od 400 mg/dan (što odgovara 3-5 šalica kave). Za trudnice je granica 300 mg. Kao i kod alkohola, onima koji piju puno kave potrebne su sve veće količine za jednaki učinak.

Prema novijem istraživanju objavljenom u Annals of Internal Medicine, dnevni unos kave u količini od tri šalice je optimalan za smanjenje rizika od smrtnosti, dok je veći unos povezan s većim rizikom kod određene populacije. Više informacija o zanimljivom istraživanju doznajte na stranicama Vitaminoteke.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button