Ljekovito bilje - 30. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Goran Slivšek, BA, MSc - nutricionist BA

Vječita dvojba između kave i čaja: Kaskara je najbolje od oba svijeta

Vječitu dvojbu mnogih, čaj ili kava, okončala je nedavna pojava kaskare na tržištu, a koja ujedinjuje najbolje od oba svijeta

Nutricionizam, kaskara, čaj, kava

Za mnoge je kava, odnosno čaj neizostavan dio njihove svakodnevice, posebice njihovo ispijanje tijekom jutra koje je većini neizostavan početak dana.

Kava i čaj su dva najpoznatija topla napitka na svijetu za koje je neosporno da su dio društvenog života. Njihovo pijenje s vremenom je postalo sastavnica svih drugih običaja, ali i zasebni običaj.

Općenito se smatra da se ljudi mogu podijeliti na one koji piju kavu i one koji piju čaj, no većina ih zapravo voli oboje. No kako kava i čaj uglavnom nisu međusobno spojivi, primorani su za početak dana izabrati samo jedno od tih pića. Tu vječitu dvojbu – čaj ili kava – okončala je nedavna pojava kaskare na tržištu. Ona ujedinjuje najbolje od oba svijeta.

Kaskara

Najvjerojatnije potječe s područja današnje Savezne Demokratske Republike Etiopije, gdje se naziva hashara. Povijesne iskopine ukazuju na to da su je ljudi ondje pili puno prije nego kavu, i to kao napitak kakav je danas svima poznat.

Kaskara je biljni čaj koji se priprema od osušene vanjske opne, odnosno kore bobičastog ploda grmolike biljke kave. I njezin naziv potječe od španjolske riječi cáscara, što znači ljuska, to jest kora. S obzirom na to da je glavna sirovina za njezino dobivanje kora ploda kave, koja se nekad smatrala otpadom za dobivanje gnojiva, način proizvodnje ponajprije ovisi o načinu prerade kave.

Prema tome, kaskara se može dobiti vlažnim postupkom. Uz prisutnost vode strojno se uklanja kora koja se potom suši. Može se dobiti i suhim postupkom. Plod kave prvo se suši na suncu pa se tek potom uklanja kora. Drugi način osigurava manji gubitak sastojaka, a time i veću kakvoću te bogatstvo okusa. Tako proizvedena kaskara najviše nalikuje na suhe drvenaste komadiće koji se uglavnom pakiraju u vrećice za čaj.

Kaskara, odnosno čaj od kave, uglavnom je svijetle boje koja najviše nalikuje razrijeđenom jabučnom soku. Okus samog napitka je slatkast i podsjeća na trešnju. Kofein ga obogaćuje laganom gorčinom koja je svojstvena za kavu, ali ponajviše ovisi o načinu dobivanja te vrsti kave koja je korištena kao ishodna sirovina.

Kaskara je još poprilično nepoznata u našim krajevima, a u većini zemlja koje su vodeći proizvođači kave u svijetu smatra se uobičajenim toplim napitkom. Tako se, primjerice, u Republici Jemen naziva qishr, odnosno sultana u Višenacionalnoj Republici Boliviji. Međutim, posljednjih godina kaskara uživa sve veću popularnost diljem svijeta. Razlog tome su brojni blagotvorni učinci na ljudsko zdravlje, lakoća proizvodnje, jednostavna priprema, ali i privlačan te više nego omamljujuć miris i okus.

Zašto je kaskara dobra za naš organizam

Kaskara je bogata kalijem, posebice fenolnim tvarima poput fenolnih kiselina. Flavonoidi su pak zaslužni za njezino snažno antioksidansno djelovanje. Tu je i klorogenska kiselina koja, osim što djeluje kao snažni antioksidans, znatno pridonosi manjem nakupljanju masnoća u tijelu, čime djeluje blagotvorno na srčanožilni sustav te pomaže pri mršavljenju. Istraživanja ukazuju na to da kaskara zbog brojnih fenolnih tvari koje sadrži ima i snažan protuupalni učinak te pridonosi jačoj tjelesnoj otpornosti.

Budući da sadrži umjerene količine kofeina, odnosno samo oko 111,4 mg/l, može znatno pridonijeti smanjenju umora, većoj budnosti, boljoj sportskoj, ali i umnoj izvedbi. Brojna istraživanja ukazuju na to da kaskara ima daleko jači antioksidansni učinak od kave i čaja, pa čak i nekoliko puta jači od nekih vrsta bobičastog voća, što je svakako svrstava u izvrstan napitak za osujećivanje slobodnih radikala.

Pripremite zdravu čajanku svojem imunitetu i probavi, pijte čaj od rooibosa

Čaj od rooibosa ne sadrži kofein, ima osvježavajući okus, bogat mineralni sastav, a sadrži snažni antioksidans, koji usporava starenje...

SAZNAJTE VIŠE

Priprema

Kako ne postoji jedinstveni naputak za pripremanje kave i čaja, tako ne postoji ni za kaskaru. Ona najčešće dolazi u vrećicama za čaj, ali može biti i u rasutom stanju. Tada se umjesto jedne vrećice najčešće preporučuje oko pet grama (jedna jušna žlica) kaskare koju je, zbog što većeg očuvanja biološki djelotvornih sastojaka, najbolje potopiti vodom čija temperatura ne prelazi 70 Celzijevih stupnjeva te pustiti da odstoji 10 – 15 minuta.

Okus kaskare može se dodatno oplemeniti dodavanjem malih količina đumbira i cimeta kao kad se spravlja qishr, ali može se dodati i muškatni oraščić. U spoju s toplim začinima i medom kaskara se pretvara u zimski čaj, a uz nekoliko kapi mlijeka postaje mirisna kava.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama