Ljekovito bilje - 7. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Šalica zdravlja: Najbolji čajevi za detoksikaciju

Kultura ispijanja čajeva kod nas nije razvijena kao u drugim krajevima, primjerice u Engleskoj.  Ali ipak, kada se liječe neke minorne bolesti, često prvo posežemo za čajevima

Detoksikacija čajevima

U ovom su razdoblju vrlo popularni čajevi za detoksikaciju jer nas ponese blagdansko raspoloženje pa više jedemo i pijemo, što svakako zahtijeva proces čišćenja organizma.

Proces detoksikacije u organizmu počinje u crijevima i jetri. Ako se i u jetri nalaze brojni toksina pa ona više nema mogućnost detoksikacije, oni ulaze u krv i oštećuju cijeli sustav. To je razlog pojave raznih bolesti. Kada se odlučimo na detoksikaciju, važno je promijeniti i prehranu, jesti što više povrća, a treba izbjegavati crveno meso, masti i  šećer. Za detoksikaciju su popularni prirodni proizvodi u obliku kapsula ili tableta i čajevi. No koje su to ljekovite biljke koje možemo koristiti za detoksikaciju?

>>Detoksikacija i post na zdrav način – planirajte čišćenje organizma od toksina<<

Poljska preslica

Equisetum arvense ima diuretska i protuupalna svojstva, a posjeduje i svojstvo remineralizacije pa se koristi i kod osteoporoze. Poljska preslica sadrži više od 10% različitih mineralnih tvari, a i različite flavonske glikozide, saponine, sitosterol i vitamin C. Flavoni i velika količina kalija djeluju diuretički.

List koprive i list breze

Urtica dioica, folium i list breze  (Betula pendula, folium), osim što djeluju diuretski i protuupalno, primjenjuju se i kao dodatna terapija kod reumatoidnog artritisa te bubrežnih i kamenaca mokraćnog mjehura. Djeluje diuretski, potiče izlučivanje tekućine iz organizma.

List artičoke

Cynara scolymus, folium regulira lučenje žuči te izvrsno smanjuje razinu kolesterola i triglicerida u krvi pa se preporučuje kao prvi izbor kod povišenog kolesterola. U terapijske svrhe koriste se listovi koji se beru u prvoj godini nakon cvatnje. Vrlo osjetljivi spojevi (posebno cinarin) sušenjem se raspadaju pod utjecajem enzima iz listova pa se preporučuju pripravci od svježe nesušene droge, kao što su sok svježe biljke ili pripravci spravljeni SIPF tehnologijom.

Zeleni čaj

Dobiva se iz mladih listova ove biljke koji su bogati polifenolnim spojevima, od kojih su najvažniji katehini. Zeleni se čaj nalazi na drugome mjestu po konzumaciji u svijetu, odmah nakon kave. Listovi čaja se odmah nakon branja zagrijavaju (izlaganjem vodenoj pari ili suhim prženjem u tavama) radi inaktiviranja enzima i sprečavanja oksidativnih promjena. Ova vrsta čaja nije fermentirana.

List ružmarina

Rosmarinus officinalis, folium uz regulaciju žuči, djeluje i spazmolitički te se primjenjuje kod grčeva u probavnom traktu i loše probave, a djeluje i kao blagi diuretik.

Korijen maslačaka

Taraxacum officinale upotrebljava se za liječenje bolesti kao što su reuma, giht, šećerna bolest, bolesti jetre, bubrega i slezene jer dobro utječe na vezivno tkivo koje je zbog njegova djelovanja bolje prokrvljeno. U narodnoj medicini koristi se kao laksativ, tonik i diuretik zbog prisutnosti kalija. Korijen maslačka djeluje i na lučenje žuči te pospješuje izmjenu tvari u organizmu.

Peršin

Petroselinum hortense L. sprečava nadimanje, umiruje grčeve i djeluje protiv napuhnutosti u crijevima. Već male količine peršina pomažu izlučivanju vode nakupljene u nogama, prsnoj i trbušnoj šupljini te potiče probavu. Ne smije se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.

Ove ljekovite biljke možete pronaći u raznim kombinacijama u smjesama čajeva za detoksikaciju, no prije samog procesa detoksikacije treba se konzultirati s ljekarnikom o pravilnom uzimanju i eventualnim kontraindikacijama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button