Ljekovito bilje - 7. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Sveljekovita čovjekolika biljka čuva naše zdravlje već 5000 godina

Ime ginseng izvedeno je iz kineske riječi "jensheng", a podrazumijeva biljku čiji korijen nalikuje na ljudsko tijelo. Ova nevjerojatna biljka ima doista nevjerojatan spektar djelovanja

Ljekoviti ginseng

U tradicionalnoj medicini na Dalekom istoku, posebno u Koreji, Kini i Japanu, već tisućama godina koristi se biljka Panax ginseng C. A. Meyer (Araliaceae). Najraniji tekstovi o primjeni ginsenga u tradicionalnoj kineskoj medicini potječu još iz 2743. g. pr. Krista.

Iako se korijen ginsenga u kineskoj farmakologiji spominje prije više od 5000 godina, on je još predmet istraživanja i dokazivanja. Ginseng je korijen višegodišnjih biljaka Panax quinquefolius L. koji raste u SAD-u i Kanadi i Panax ginseng C. A. Meyer (Araliaceae) koji raste u Kini i Koreji.

Panax quinquefolium L. poznat je kao američki ginseng, a Panax ginseng C. A. Meyer kao kineski ginseng. Raste sporo, a korijen se bere kada je biljka stara oko tri do šest godina. Ginseng je višegodišnja biljka koja naraste do 50 cm. Ima uspravnu, tanku i nerazgranatu stabljiku koja na vrhu ima cvat od bijelih do zelenkastih cvjetića, a listovi su dlanasto razdijeljeni. Plodovi su svijetlocrvene bobice.

Iako se korijen ginsenga u kineskoj farmakologiji spominje prije više od 5000 godina, on je još predmet istraživanja i dokazivanja

Bogati sastav

Korijen je cilindričan, blijedožut, podijeljen na krupnije primarno korijenje s korjenčićima. Naziv roda Panax ginseng postavio je ruski botaničar C. A. Meyer, a dolazi od grčkog termina „pan“, što znači sve i „Axos“, što znači lijek. Ime vrste izvedeno je iz kineske riječi „jensheng“, a podrazumijeva biljku čiji korijen nalikuje na ljudsko tijelo. Dakle, Panax  ginseng znači „sveljekovita čovjekolika biljka“ .

Preparati ginsenga uglavnom se primjenjuju u obliku ekstrakata dobivenih iz korijena ili kao osušeni korijen koji može biti cijeli ili narezan.

Malo je biljnih droga koje sadrže tolike sastavnice različitih kemijskih struktura. Tijekom dugogodišnjih istraživanja izolirani su triterpenski saponini (ginsenozidi), eterično ulje, polisaharidi, poliacetileni, fenolne supstancije, trigliceridi, masne kiseline, aminokiseline, peptidi, pektini, steroli, bjelančevine, mineralne tvari i vitamini (B1, B2, B12 i C vitamin).

Za veću vitalnost i bistar um

Za ginseng se često koristi termin adaptogen, i to za opisivanje njegovih sposobnosti u povećanju otpornosti na fizički, kemijski i biološki stres te podizanje opće vitalnosti organizma. Taj učinak javlja se polako te je potrebno nekoliko tjedana liječenja da se dobije njegova puna korist.

Ginseng je učinkovit kod virusnih opterećenja, temperature, stresa i tjelovježbe. Dokazano je da su preparati ginsenga učinkoviti kod povećanja radne sposobnosti i poboljšanja iskorištenja kisika. Pozitivan je učinak ginsenga i na učenje, a u tradicionalnoj kineskoj medicini pripada mu istaknuto mjesto u liječenju seksualne impotencije. Neka nedavna istraživanja pokazala su da ginseng ima antioksidacijsko i organoprotektivno djelovanje, uključujući i kardiovaskularnu zaštitu.

Pozitivan je učinak ginsenga i na učenje, a u tradicionalnoj kineskoj medicini pripada mu istaknuto mjesto u liječenju seksualne impotencije

Monografije Svjetske zdravstvene organizacije i Komisije E navedeno je da se ginseng primjenjuje u prevenciji i jačanju mentalnih i tjelesnih sposobnosti, kod oslabljene koncentracije i oporavka nakon bolesti.

Afrodizijak, borac protiv virusa…

Ginseng ima velik broj farmakoloških svojstava. Pokazuje hipoglikemijsku aktivnost, moćnu terapijsku aktivnost stanica, poboljšava imunosni sustav, ima hepatoprotektivnu i antivirusnu aktivnost te uzrokuje diuretičku rezistenciju. Kardiovaskularni učinci ginsenga ili ginsenoida su opširno ispitivani.

Polisaharidi iz ginsenga imaju imunomodulacijski učinak. Studija koja je ispitivala djelovanje polisaharida ginsenga na gripu dokazala je da se ginseng može koristiti kao lijek protiv virusnih infekcija poput gripe.

Indikacije za primjenu ginsenga su brojne. Koristi se kao afrodizijak, preporučuje se osobama izloženim intelektualnim naporima (poslovnim ljudima, studentima), onima koji su izloženi velikim fizičkim naporima te starijim od 40 godina, sportašima, rekreativcima, rekonvalescentima i osobama iscrpljenima bolešću te svima koji žele poboljšati kvalitetu života.

Uzimanje s oprezom

Oprez je potreban kod trudnica, dojilja i djece. Nuspojave koje su mogu javiti od preparata ginsenga su rijetke i blage kao što su blage probavne smetnje, problemi sa spavanjem ili alergijske reakcije. Moguće su interakcije s lijekovima pa je potreban oprez kod bolesnika koji boluju od raka, dijabetesa i hipertenzije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button