Zdrava prehrana - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Radič, rokula i matovilac na proljetnom tanjuru zdravlja

Tijekom zimskih mjeseci izbor salata nam je bio sužen, no zato u proljeće možemo uživati u pravom malom bogatstvu različitih vrsta, bilo da ih jedemo zasebno ili u kombinacijama. Predstavljamo radič, rokulu i matovilac, dobitnu kombinaciju za zdravlje

Radič, rokula i matovilac omiljene su proljetne salate

Najzastupljenija i najpoznatija salata na našim prostorima sigurno je zelena, a okus dodatno mogu poboljšati radič, rokula ili matovilac.

Ove se vrste uglavnom konzumiraju sirove s dodatkom ulja. Tako će se rokula često naći na pizzi, a zelena salata odlično prija u raznim sendvičima.

Gledajući nutritivne karakteristike radiča, rokule i matovilca u cijelosti, možemo vidjeti da zajedničkim snagama pozitivno djeluju na gotovo cijeli organizam

Radič

Radič je, u usporedbi s tri spomenute vrste salata, najgorči. Potječe iz Europe i Afrike, a njegova je kultivacija započela oko 1500. godine kada su uzgajivači uspjeli stvoriti manje gorke vrste. Rokula, pak, potječe iz centralne i južne Europe odakle se proširila po cijelom svijetu. Također se ubraja u gorče salate, za razliku od matovilca koji je blaga okusa. Domovina mu je u Europi, a njegov je komercijalni uzgoj započeo na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Iako se ubraja u zimske sorte salata, najčešće će se na stolu naći u proljeće i rano ljeto.

 • Radič je dobar izvor antioksidativnog vitamina A koji povoljno utječe na rad imunosnog sustava i na zdravlje očiju te vitamina K koji je ključan čimbenik grušanja krvi.
 • Dobro su zastupljeni i antioksidativni vitamini C i E koji svojim svojstvima štite od upala i povoljno utječu na krvožilni sustav.
 • Od vitamina B kompleksa ističe se folat, bitan čimbenik u staničnom rastu i zaštitnik živčanog sustava fetusa.
 • U radiču su zastupljeni antioksidansi lutein i zeaksantin koji imaju važnu ulogu u zaštiti očiju od štetnog djelovanja sunčeva svjetla.
 • Od minerala su najzastupljeniji bakar, kalij i fosfor, koji redom pomažu apsorpciju željeza, regulaciju krvnog tlaka te izgradnju kostiju.

Rokula

 • Udio vitamina u rokuli ne razlikuje se mnogo od radiča. I ona obiluje vitaminima A, C i K, a od minerala zastupljeni su kalcij i željezo. Još jedna sličnost radiča i rokule su fitotvari.
 • Rokula također sadrži antioksidativnekarotenoidelutein i zeaksantin koji štite oči od štetnog djelovanja sunčeva svjetla.
 • U odnosu na drugo zeleno povrće, rokula se ističe manjim sadržajem oksalata koji se povezuju sa smanjenom apsorpcijom kalcija u organizam – njihov povećan unos može dovesti do manjka ovog minerala, pa je rokula odličan izbor zelenog povrća želimo li smanjiti unos oksalata u organizam.

Matovilac

Matovilac je nutritivno vrlo bogata biljka punog, slatkastog okusa.

 • Bogat je vitaminom C, antioksidansom koji čuva krvožilni sustav,
 • vitaminom A, bitnim za zdravlje očiju te
 • vitaminima B kompleksa, posebice vitaminom B6. Vitamini B kompleksa igraju važnu ulogu u razvoju živčanog te imunosnog sustava.
 • Bogat je i mineralima poput željeza, kalija i bakra. Željezo ima dobro nam poznatu ulogu u prijenosu kisika od pluća do stanica, kalij pomaže regulaciji krvnog tlaka, a bakar je važan za apsorpciju željeza.
 • Poput većine biljaka, matovilac je bogat dijetalnim vlaknima pa pozitivno utječe na rad probavnog sustava, a dodatna antioksidativna i protuupalna svojstva može zahvaliti flavonoidima.

Dobitna kombinacija

Salate su, poput većine povrća, namirnice male kalorijske vrijednosti i visokog udjela vitamina i minerala. Radič, rokula i matovilac uklapaju se u taj profil, a jednostavnost pripreme i konzumacije čini ih idealnim dodacima zelenoj i drugim salatama kojima, uz nutritivnu vrijednost, upotpunjuju i obogaćuju okus.

Salate su, poput većine povrća, namirnice male kalorijske vrijednosti i visokog udjela vitamina i minerala

Gledajući nutritivne karakteristike radiča, rokule i matovilca u cijelosti, možemo vidjeti da zajedničkim snagama pozitivno djeluju na gotovo cijeli organizam, što ih čini odličnom kombinacijom za osvježavajuću, gorkastu proljetnu salatu. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button