Zdrava prehrana - 22. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Kako koristiti aquafabu ili „veganska jaja“?

Tekućina čudnog imena – aquafaba - zapravo je gusta sluzava voda koja ostane nakon kuhanja grahorica, odnosno ono u čemu se grahorice nalaze u konzervi. Nemojte je baciti jer ta tekućina doista radi čuda u kuhinji!

Aquafaba - tzv vegansko jaje

Znam mnoge koji su, baš kao i ja, od starijih i iskusnijih kuharica (često svojih mama i baka) učili da sve grahorice kupljene u konzervi prije upotrebe treba isprati. I vjerujem da to ima smisla, imajući na umu kemijske spojeve koji se mogu koristiti pri konzerviranju hrane. No tekućina od kuhanja u kojoj stoje skuhane grahorice, može se iskoristiti na zanimljive načine.

Može li biljni svijet zadovoljiti sve naše potrebe?

Najveća prednost aquafabe jest da, uz malo znanja i muke, izvrsno može zamijeniti jaja, bilo kao cijelo jaje ili bjelanjak, u raznim receptima, a posebice u desertima.

Važno je znati

Bez obzira na to je li riječ o vodi od konzerviranih ili kod kuće skuhanih grahorica, njezine karakteristike i uporaba su iste. Međutim, ako koristite aquafabu od grahorica koje ste sami kuhali, ona može biti rjeđa, već ovisno o tome u koliko vode ste ih kuhali. U tom slučaju ćete aquafabu trebati dodatno iskuhati.

Druga važna stvar kod korištenja aquafabe jest da se prije upotrebe dobro ohladi, bilo da koristite onu iz konzerve/staklenke ili onu koju ste sami skuhali. Aquafabu izdvojite od grahorica i dobro ohladite u zasebnoj posudi u frižideru, može i preko noći.

Nadalje, kad aquafabu koristite kao zamjenu za bjelanjak te ju pjenasto miksate (baš kao i bjelanjke), pripazite da koristite čisto i suho posuđe i pribor. Kod miksanja budite jako strpljivi, jer može potrajati dok ne dobijete odgovarajuću teksturu i volumen. Jako strpljivi!

U kojim receptima koristiti aquafabu?

Najjednostavniji način na koji možete iskoristiti aquafabu jest da nekoliko žlica umiješate u tijesto za palačinke ili razne vrste biskvitnih tijesta: obični biskvit, tijesto za muffine, pa čak i brownieje. Baš kao i jaja, aquafaba će dati određenu rahlost i prozračnost tijestu.

Kad je riječ o desertima, aquafabu možete koristiti u svim slasticama u kojima je osnovni sastojak bjelanjak, primjerice kad spremate meringu (meringue), puslice, marshmallows, Mille-Feuille, ili Pavlovu tortu.

I u slanim jelima možete koristiti aquafabu: od nje možete pripremiti majonezu, veganski sir ili je dodati u tijesto za pohanje, bilo klasično ili tempuru.

Međutim, jedan od najukusnijih načina korištenja aquafabe jest da s njome pripremite čokoladni mousse. U nastavku dijelimo detaljan recept i podsjećamo da uzmete u obzir sve navedene savjete.

Čokoladni mousse s aquafabom (veganski, bez glutena)

Veganski recept, bez glutena, za tri do četiri porcije. Vrijeme pripreme je 15 minuta, a vrijeme hlađenja minimalno tri sata.

Sastojci:

  • 240 ml hladne aquafabe (od slanutka),
  • 170 g tamne čokolade (min. 72% kakao dijelova),
  • 1/8 žličice praška za pecivo bez aluminija

Priprema:

Natrgajte čokoladu na komade i stavite u posudu iznad pare da se lagano topi i s vremena na vrijeme je malo promiješajte. Za to vrijeme pripremite aquafabu za miksanje. Dodajte joj vinskog praška za pecivo i počnite miksati električnim ručnim mikserom. Počnite s manjom brzinom, pa nakon tri minute stavite u veću brzinu.

vegetarijanska pizza jela recepti grah varivo kvinoja

Vegetarijanska srijeda: grah varivo s kvinojom i povrćem

Vjerujemo da ste do sada već zaključili da su vam vegetarijanska jela pravo otkriće. Uživajte u nova tri recepta...

SAZNAJTE VIŠE

Kad se je čokolada otopila, maknite je na stranu da se ohladi (i dalje ćete vjerojatno miksati aquafabu). Miksajte aquafabu dok ne postane snježno bijela i počne nalikovati na tučeni bjelanjak (meringue). To može potrajati i do 15 minuta, ovisno o gustoći aquafabe, temperaturi, mikseru… budite strpljivi.

Kad ste postigli željenu konzistenciju, izvadite lagano nekoliko žlica i pomiješajte ih s otopljenom čokoladom. Zatim sve to vratite, jako nježno i polako, u tučenu aquafabu te promiješajte. Smjesa će splasnuti, ali i dalje mora biti pjenasta i rahla. Ulijte mousse u staklenke, poklopite i stavite u frižider.

Ostavite mousse u frižideru najmanje tri sata ili preko noći. Poslužite ga, po želji, uz malo šlaga ili neki orašasti maslac i strugotine čokolade.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button