Zdrava prehrana - 17. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com

Vegetarijanstvo za početnike: prvi koraci u promjeni prehrane

Neovisno o razlogu koji vas je potakao na vegetarijansku prehranu, korisno je usvojiti nekoliko savjeta za početnike kako biste lakše ustrajali na tom putu

vegetarijanstvo savjeti za pocetnike vodic prehrana

Kada neku naviku – koja god to navika bila – njegujemo godinama ili čak desetljećima, isprva nam se čini da će je biti teško promijeniti. No, za promjenu navike, pa i one prehrambene, ne treba nam ništa doli čvrsta odluka i ustrajnost. Iako se u znanosti uzima da ne postoji „ovisnost“ o hrani, znamo da neke namirnice, poput šećera, ipak izazivaju određenu vrstu ovisnosti zbog svojih kemijskih svojstava. No za razliku od njih, kod mesa to nije slučaj.

Savjeti za vegetarijance: I vegetarijanska prehrana mora biti uravnotežena

Zašto se odlučiti za bezmesnu prehranu

Ako ste među onima koji se pitaju zašto bi se uopće „odricali“ mesa, evo nekoliko činjenica zbog kojih biste možda mogli ipak razmotriti tu mogućnost. Za mnoge bolesti, prvenstveno kardiovaskularne, dijabetes tip 2 i neke vrste raka, dokazana je izravna veza s prekomjernom konzumacijom mesa, posebice crvenog i industrijski prerađenog. S druge strane, masovni, industrijski uzgoj mesa, ima devastirajuće učinke na okoliš u raznim aspektima. Razloga je mnogo i stvari nisu crno-bijele, ali na kraju je odluka o prehrani stvar osobnog izbora.

U svakom slučaju, koje god motive imali da smanjite unos mesa ili ga u potpunosti izbacite iz prehrane, imam nekoliko dobrih vijesti:

  • na uravnoteženoj vegetarijanskoj prehrani osjećat ćete se bolje,
  • vegetarijanska prehrana je raznolika i nudi pregršt novih okusa,
  • danas su dostupne razne „zamjene“ za meso na bazi biljnih proteina, koje u velikoj mjeri mogu nadoknaditi i okus nekih mesnih jela (popularni hamburgeri, komadići „trganog“ mesa i sl.),
  • proteini, ali i drugi vitamini i mikronutrijenti koje dobivamo iz mesa mogu se dobiti i kroz drugu hranu, prvenstveno mahunarke (grahorice), ali i mliječne proizvode, orašide te dodatke prehrani, i
  • ne morate brinuti „što kuhati?“ jer danas su vegetarijanstvo i veganstvo popularniji nego ikad, a kuharice i portali vrve s bezmesnim receptima.

Izbjegnite „početničku grešku“

No ako je do sada meso bilo često zastupljeno u vašoj prehrani, promjena isprva može biti teška i komplicirana za izvesti na dnevnoj bazi, pogotovo ako preko noći odlučite u potpunosti izbaciti meso.

Ono što se često događa jest da se zbog izbacivanja mesa u prehrani poveća unos jaja i mliječnih proizvoda ili se prekomjerno poveća konzumacija ugljikohidrata i masnoća zbog osjećaja gladi. No tu zamku možemo lako zaobići ako se na vrijeme pripremimo.

Za početak čitajte, pronalazite raznolike vegetarijanske recepte koji vam se učine primamljivima, upoznajte se s novim namirnicama i počnite ih isprobavati!

„Zamjene“ za meso

Bilo da vam se čini da vam meso nedostaje u prehrani zbog nutritivnih svojstava ili gurmanskih navika, korisno je znati za ove njegove (biljne) zamjene.

Tofu – iako je tofu poznat i pod imenom „sir od soje“, uz određene načine pripreme moći će poslužiti i kao zamjena za meso. Dobiva se od soje, odnosno sojinog mlijeka (otuda i naziv „sir“), zbog čega je svježi tofu sam po sebi bezukusan i „prazan“. No uz odgovarajuće začine i dobru pripremu, ova namirnica bogata proteinima može biti i pravi gurmanski zalogaj.

Tempeh – fermentirani proizvod proizveden od soje (obični ili dimljeni) ili drugih vrsta mahunarki (grah, grašak), vrlo je bogat biljnim proteinima i vlaknima, kao i vitaminima A, B1, B2, B6, niacinom te magnezijem, cinkom i željezom. Okusom i izgledom nimalo ne podsjeća na meso, ali može biti izvrstan kao dodatak sendvičima, u varivima, ili „jačim“ zimskim jelima poput onih s kiselim zeljem.

Seitan – od svih ovdje spomenutih, ova namirnica najviše može zamijeniti meso, i to teksturom i izgledom, ali i količinom proteina. Seitan se najčešće priprema kao odrezak (pečen, pohan, u umaku) ili u komadu. Za razliku od tofua i tempeha, seitan se proizvodi od pšenice, točnije to je kuhani pšenični gluten.

Gljive – kao i meso, gljive nose „umami“ okus koji daje specifičnu aromu i dubinu jelima. Upravo zbog toga će biti odličan dodatak povrtnim jelima, ali i same mogu biti zvijezda vašeg tanjura. Bukovače u tempuri, grilana Portobello gljiva ili sitno sjeckani smeđi šampinjoni kao dodatak povrtnom umaku, samo su neki od prijedloga.

vegetarijanski veganski jelovnik

Bogati vegetarijanski tjedni jelovnik

SAZNAJTE VIŠE

Kruhovac (jackfruit) – Ovo voće ima karakterističnu „vlaknastu“ teksturu mesa. Iako ne uspijeva u Europi, može se nabaviti konzerviran ili smrznut i kod nas, te koristiti za  bezmesne „burgere“ (polpete), gulaše, kao prilog uz tjesteninu ili rižu itd.

Pregršt vegetarijanskih recepata pronađite na blogu Culinary Postcards.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button