ADIVA Plus sadržaj - 1. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Iva Savić, www.culinary-postcards.com, ADIVA Plus sadržaj

Dan bez mesa: 3 ukusna recepta za Svjetski dan vegetarijanstva

Nazivi vegetarijanstvo i veganstvo potječu od iste latinske riječi „vege“ što znači živ, krepak, zdrav. Ukusni recepti pritom će vas uvjeriti da ova prehrana itekako osigurava gurmanski užitak

vegetarijanstvo i veganstvo vegetarijanski recepti

Od 1978. godine u svijetu se 1. listopada obilježava Svjetski dan vegetarijanstva – s ciljem da se promoviraju vrijednosti tog načina prehrane i života: radost, suosjećanje i mogućnosti za poboljšanje kvalitete življenja. S krajem mjeseca vegetarijanstva, i početkom novog mjeseca, 1. studenog se obilježava i Svjetski dan veganstva.

Iako se posljednjih godina u svijetu sve više ljudi odlučuje za bezmesnu prehranu, a veganstvo postaje sve popularnije, pogotovo među mlađim generacijama, osviještenim o pozitivnim stranama takvog izbora, kod nas je broj vegetarijanaca i vegana još uvijek malen.

Razlika između vegetarijanstva i veganstva

Vegetarijanstvo podrazumijeva prehranu bez mesa – svih vrsta mesa i ribe te morskih plodova, dok veganstvo podrazumijeva prehranu isključivo namirnicama biljnog podrijetla. To znači da vegani, osim mesa i ribe, ne jedu ni išta drugo što potječe od životinja, odnosno za što se koriste proizvodi životinjskog podrijetla – mlijeko i mliječne proizvode, jaja, kavijar, med. Zbog toga se vegane naziva i „čistim vegetarijancima“. No veganstvo ide i korak dalje, promovirajući suosjećajnost za svaki život, pa tako i životinjski te u tom smislu ne podržava ni uporabu životinjske kože ili vune.

Iako različiti, ovi koncepti u svojoj suštini imaju isti korijen koji se krije u riječ „vege“, što na latinskom znači živ, krepak, zdrav. U tom smislu, lat. homo vegetus podrazumijeva tjelesno i mentalno zdravu osobu. Upravo to nam govori da se iza vegetarijanstva (i veganstva) ne skriva samo isključivanje mesa iz prehrane.

S ciljem da vas ohrabrimo u donošenju odluke da smanjite unos mesa i mesnih prerađevina i, općenito, proizvoda životinjskog podrijetla u svojoj prehrani, danas vam donosimo čak tri recepta. Pripremite ih i uvjerite se kako i prehrana bez proizvoda životinjskog podrijetla može biti raznovrsna i ukusna!

kem juha od tikvica i graha s kvinojom

Krem juha od tikvica i graha s kvinojom
(4 porcije)

Sastojci:

  • 2 srednje velike tikvice (oko 300g) oguljene i narezane na manje komade
  • 100 ml bijelog graha prethodno skuhanog (ili konzerviranog)
  • 1 češanj češnjaka
  • 300 ml povrtnog temeljca (ili vode)
  • 1 šaka svježe metvice i bosiljka
  • 250 ml skuhane kvinoje
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
  • sol po ukusu

Priprema: Skuhajte grah gotovo do kraja, pazeći da se ne raskuha (ako koristite konzervirani grah, isperite ga pod mlazom vode i dodajte tikvicama tek pred kraj kuhanja). Na ugrijanoj tavici prodinstajte tikvice nekoliko minuta na maslinovom ulju i začinite sitno sjeckanim češnjakom. Dodajte pečene tikvice u lonac s grahom pa ulijte ugrijani temeljac. Dodajte začine: maslinovo ulje, jabučni ocat i, koristeći štapni mikser, sve smiksajte. Ako vam se juha čini previše gusta, dolijte još malo vode. U gotovu juhu umiješajte kuhanu kvinoju i servirajte.

Tjestenina s “mljevenim” tofuom (vegan, bez glutena)
(2 porcije, ručak/večera)

Sastojci:

  • cca 160 g tjestenine
  • lišće brokule (blitva, bok choy ili drugo lisnato zeleno povrće po izboru)
  • 200 g svježeg tvrdog tofua
  • 1 žlica biljnog ulja

umak:

  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 režnja češnjaka, sitno narezanog
  • 1 komad svježeg đumbira (cca 3 do 4 cm duljine) sitno naribanog
  • 3 žlice soja sosa
  • 1/2 žličice “five spice” začinske mješavine u prahu
  • 0,5 dcl mlačne vode
  • 1 žličica kokosovog šećera
  • chilli listići po ukusu

Priprema: Pripremite lonac s vodom za kuhanje tjestenine i očistite povrće koje ćete služiti uz jelo. Dok se tjestenina kuha, na istom loncu na pari pripremite zeleni prilog (listu brokule potrebno je 3-4 minute). Zagrijte tavu pa u nju s prstima namrvite tofu. Miješajte tofu tako na suho pa kad se isuši dodajte malo ulja i nastavite ga peći dok ne dobije rumenu boju. Izvadite tofu iz tavice, pa dodajte ulje i kad se zagrije ubacite češnjak i đumbir. Smanjite vatru i sotirajte 1 minutu, dok ne zamirišu, pa dodajte soja sos, five spice začin, šećer i vodu. U umak vratite tofu, dobro promiješajte, pa ubacite skuhanu tjesteninu i zeleno povrće koje ste skuhali na pari. Poslužite odmah uz listiće chilija i još malo soja sosa po želji.

cokoladice s karamelom

Čokoladice s karamelom (veganske, bez šećera, bez glutena)
(14 čokoladica)

Sastojci:
Za keks-podlogu:

  • 50 g bademovog brašna
  • 40 g kokosovog brašna (finog, ne mrvica)
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 5 žlica (45 g) otopljenog kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Za karamelu:

  • 120 g paste od datulja
  • 1/2 šalice vruće vode
  • 1 žlica rastopljenog kokosovog ulja
  • malo vanilije u prahu
  • prstohvat soli

Za čokoladni preljev:

  • 60 g kokosovog ulja
  • 2 žlice sirupa od datulja
  • 50 g sirovog kakaa

Priprema: Najprije napravite keks-podlogu tako da u posudi pomiješajte bademovo brašno, kokosovo brašno i sol. U rastopljeno ulje dodajte javorov sirup i sve ulijte u suhu smjesu. Dobro promiješajte i stavite u frižider na 10-ak minuta. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180℃. Tijesto dobro utisnite u kalup i poravnajte, tako da bude debljine oko 0,8 -1 cm. Pecite 10 min, dok rubovi ne počnu tamniti.

Dok se keks peče, napravite karamelu – vodu zagrijte u malom lončiću i prelijte preko paste od datulja. Sve ubacite u blender, dodajte ulje i blendajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu nalik namazu. Karamelu premažite preko pečenog “keksa” i stavite u zamrzivač na sat vremena. Na kraju rastopite kokosovo ulje na parnoj kupelji, dodajte kakao i sirup. Promiješajte kako bi se svi sastojci dobro promiješali i preljev postao jednoličan i gladak. Ostavite sa strane da se malo ohladi.

Tikvice na 100 načina

Bogate luteinom i zeaksantinom koji štite oči, tikvice su i dobar izvor mangana, vitamina C i A. Kuhanjem na...

SAZNAJTE VIŠE

Kad je sve spremno, izvadite keks-podlogu iz zamrzivača i narežite na manje komade. Služeći se s dvije vilice, svaki komad uronite u čokoladu sa svih strana i složite na rešetku za hlađenje. Kad se čokolada stvrdnula, po želji ih još jednom prošarajte s rastopljenom čokoladom. Gotove čokoladice poslužite odmah a ostatak spremite u frižider.

Ove ukusne recepte potpisuje autorica Iva Savić, a još inspiracije potražite na njenom blogu www.culinary-postcards.com/hr

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button