Zdrava prehrana - 11. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Kokos: egzotični plod koji nam mami osmijeh na lice i doprinosi našem zdravlju

Čupavci, Rafaelo, kokosove kiflice, pahuljice za doručak, liker i druge delicije s kokosom toliko su se udomaćili u našoj kuhinji da na kokos više i ne gledamo kao na egzotičnu namirnicu

kokos kokosovo ulje kokosove kiflice egzoticne namirnice

Kokos je voće, plod kokosove palme koja se iz Indije i Indonezije proširila na druge tropske i suptropske krajeve. U Europu ga je, na našu radost, donio Marko Polo. Na usluzi je ljudima još od prapovijesti; kao namirnica, posuđe i materijal za izradu alata.

„5 do 12“ recepti, od predjela do deserta: riblji i mesni jelovnik za gurmane

Kokosov se plod sastoji od ljuske, pulpe i vode (tj. soka). Od kokosove pulpe se dobiva svima nam poznato kokosovo brašno, a tu su još ulje i mlijeko. Svi oni imaju raširenu primjenu u kulinarstvu i narodnoj medicini; posebno stanovnika Pacifičkih otoka.

Kokosova voda

Kokosova voda je zanimljiv gusti slatki napitak osvježavajućeg blago kiselkastog okusa. sadrži vitamine B2, B3, biotin, te brojne mineralne tvari (kalij, kalcij, magnezij, fosfor i dr.). Zbog toga je od koristi sportašima kao izotonični napitak.

Štoviše, bogatstvo kalija pomaže normalizaciji povišenog krvnog tlaka. Osim toga, pokazuje protuupalno djelovanje što može zahvaliti upravo prisutnošću vitamina i mineralnih tvari, te flavonoida i salicilne kiseline.

Doprinosi zdravlju bubrega i jetre, normalizira povišenu koncentraciju masnoća i kolesterola u krvi, te je od pomoći u liječenju gljivičnih bolesti. Također ima antioksidativni i antibakterijski učinak.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko od koristi je ljudima koji ne podnose kravlje mlijeko; bilo da su alergični na njegove bjelančevine ili intolerantni na laktozu. U Ajurvedi, drevnoj indijskoj medicini, se kokosovo mlijeko koristi u liječenju opekotina i srčanih problema.

Njegova boja i bogat okus dolaze od masti i šećera. Kokosovo mlijeko sadrži još vitamine C i E, te mineralne tvari poput kalcija, cinka (neophodnog za zdravlje prostate, jetre, bubrega…) i kalija (važnog za zdravlje srca). Izvrstan je sastojak frapea, umaka i općenito jela Azijskih nacionalnih kuhinja.

Kokosovo ulje

U kulinarstvu, posebice slastičarstvu, kokosovo ulje u zadnje vrijeme, sve više dobiva na popularnosti. U njemu prevladavaju zasićene masne kiseline, pa je po svojoj konzistenciji mast. Najcjenjenije je naravno djevičansko kokosovo ulje koje, u odnosu na obično kokosovo ulje, sadrži više vitamina E, sterola i polifenola.

Koristi se umjesto klasičnog ulja, maslaca ili masti. Međutim, valja imati na umu da je niske točke dimljenja, pa se nikako ne preporučuje koristiti ga za duboko prženje. Naime, pri temperaturama višim od 170 ℃ lako dolazi do stvaranja kancerogenih spojeva.

Provedena su mnoga znanstvena istraživanja usporedbe kokosovog s drugim uljima. Pokazalo se kako kokosovo ulje doprinosi povišenju koncentracije kolesterola u krvi, pa je stoga poželjnije konzumirati maslinovo ulje.

Kokos u desertima bez šećera

Zanimljiv, prirodno slatkasti okus kokosovog brašna čini ga poželjnim sastojkom mnogih deserata; posebno onih u koje ne želimo dodati šećer.
Ako ste na dijeti za mršavljenje, sigurno ćete nekad poželjeti pojesti nešto slatko. Jedna ili dvije palačinke s jagodama posipane kokosom, desert je zbog kojeg nećete imati grižnju savjeti.
Pripremaju se vrlo jednostavno. Tijesto za palačinke napravite od mlijeka, brašna, jaja i vode uz dodatak malo soli. Palačinke pecite na teflonskoj tavi s doslovno 2, 3 kapi ulja.

kokosovo ulje, kokos

Pet načina kako koristiti kokosovo ulje za ljepotu i zdravlje

Nedostaje li vam more i sunce, imamo rješenje. Poludite za kokosom – i koristite ga od glave do pete! Neki...

SAZNAJTE VIŠE

Nadjev su kratko pirjane jagode. Očistite ih i operite, pa ih izrežite na četvrtine. Stavite ih u prikladan lončić i pirjajte na umjerenoj vatri par minuta; tek da malo omekšaju i puste sok. Malo ovog nadjeva rasporedite po palačinkama i zarolajte ih. Na vrh palačinki stavite žličicu nadjeva, 2, 3 polovice svježih jagoda, pa pospite kokosovim brašnom. Ukrasite listićem mente i poslužite.

Neka vam bude u slast.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button