Zdrava prehrana - 22. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

„5 do 12“ recepti, od predjela do deserta: riblji i mesni jelovnik za gurmane

Nemate vremena ni volje za pripremu kompliciranih sljedova jela za predstojeće blagdane koji bi vam oduzeli čitav dan, a ipak biste željeli ponuditi nešto ukusno? Pronađite inspiraciju u ovim receptima

Obitelj i hrana

U potrazi za ukusnim, ali i brzim jelima i desertima uoči blagdana pretražili smo internet i privatne kuharice kako bismo inspirirali vas, ali i članice naše redakcije. U današnje vrijeme, kad nam svima nedostaje vremena, takvi su recepti itekako dobrodošli.

Predložena dva jelovnika, uz odgovarajuću organizaciju kuhanja, oduzet će vam najviše dva sata. Iako fotografije većinom služe za ilustraciju, sigurni smo da zadovoljstvo pripremljenim obrocima neće izostati.

I ne zaboravite – nije važna raskoš blagdanskog stola nego ljubav onih koji su se okupili na objedu. Uz čašicu kvalitetnog (i zdravog) crnog vina, puno dobre volje, smijeha i ugodnih razgovora, vaš ručak ili večera postat će prava gozba.

Riblji jelovnik

Ribe su zahvalna i zdrava namirnica, a posebno su dobrodošle kad nemamo dovoljno vremena za pripremu jela. Tako i u slučaju ovog jelovnika, priprema glavnog jela oduzima manje vremena od pripreme predjela i deserta. Stoga, ako ste doista u žurbi, za predjelo možete poslužiti samo pladanj sa sirevima i, po želji, jaja narezana na ploške, a za desert će gostima posve sigurno biti dovoljni i kolači iz slastičarnice. No uz odgovarajuću organizaciju, ovaj ručak može biti gotov u 90 minuta.

Ako ste doista u žurbi, za predjelo možete poslužiti samo pladanj sa sirevima i, po želji, jaja narezana na ploške, a za desert će gostima posve sigurno biti dovoljni i kolači iz slastičarnice

Organizacija kuhanja:

  1. Dok pripremate desert, skuhajte jaja i sklonite ih s vatre da se ohlade.
  2. Pripremite i stavite peći oslića, a dok se peče, napunite jaja i stavite ih u hladnjak.

Predjelo: punjena jaja uz sir po izboru (30 min)

Pladanj sa sirevima ukrasite punjenim jajima. Recepata je više, možete ih puniti gotovo svime što vam padne na pamet. Donosimo vam najjednostavniji, “osnovni” recept.

Sastojci:

  • 5 tvrdo kuhanih jaja
  • ½ limuna
  • 3 kisela krastavca
  • 1-2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • sol po ukusu
  • kiselo vrhnje po potrebi

Priprema: Jaja prepolovite, a žumanjke izvadite u zdjelicu. Pritom pazite da se bjelanjci ne oštete. U zdjelici vilicom izgnječite žumanjke u koje ste dodali tri sitnije nasjeckana kisela krastavca, majonezu, senf te iscijedili sok limuna. U smjesu dodajte kiselog vrhnja, toliko da smjesa postane kompaktna. Posolite po želji. Smjesom punite polovice te ih stavite na pladanj sa sirevima.

Glavno jelo: riba s povrćem u foliji (30 min)

Za ovaj recept možete iskoristiti bilo koju ribu koju imate u kući, čak i fileti od oslića bit će u ovom izdanju izvrsni. Imate li malo više vremena, ribu prije pečenja stavite u marinadu – ostavite je stajati u hladnjaku oko sat vremena u marinadi koju ste pripremili od maslinova ulja, soka limuna, soli, papra, češnjaka, bosiljka te drugih mediteranskih začina.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 veća očišćena oslića (može i file od oslića)
  • 3-4 tikvice
  • 4 rajčice
  • 1 nešpricani limun
  • 8 češanja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 4 grančice peršina
  • maslinovo ulje
  • mediteranska mješavina začina
  • sol i papar po okusu

Priprema:

Rajčice, tikvice i limun operite i narežite na ploške (2 – 4 mm), luk izrežite na kolutiće, a češnjak sitno nasjeckajte. Tikvice potom kratko popržite na maslinovu ulju. Manju posudu za pečenje pokrijte aluminijskom folijom dvostruke dužine (da ostane dovoljno folije kojom ćete kasnije pokriti ribu i povrće). Dno folije nauljite maslinovim uljem. Poslažite u prvom sloju tikvice, zatim rajčice, na vrh staviti peršin, a potom sve pospite mediteranskom mješavinom začina, s pola nasjeckanog češnjaka te prema želji dodatno posolite. Na povrće stavite ribu, koje ste također začinili i posipali češnjakom, a ribe okružite lukom i limunom. Zatvorite foliju te sve pecite na 200 °C s predgrijanjem oko 20-25 minuta (dulje ako je riba deblja).

Desert: čokoladne košarice s višnjama (45 min)

Slatke košarice doista su jednostavne za pripremu, a oduševljavaju svojim slatko-kiselim okusom. Njihova izrada neće vam oduzeti puno vremena, no prije posluživanja moraju stajati u hladnjaku. Čim dulje stoje, bit će čvršće.

Sastojci (za 25 košarica)

  • 60 g margarina
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade
  • staklenka kompota od višanja

Priprema

Na tihoj vatri otopite margarin i čokoladu te dodajte šećer i miješajte dok smjesa ne postane jednolika. Tako otopljenu čokoladu ulijevajte u papirne košarice – napunite do pola, stavite višnju, pa još malo dolijte smjese. Kad se smjesa stisne, stavite u hladnjak. Prije posluživanja možete ukrasiti šlagom.

Mesni jelovnik

Za one koji se nipošto ne žele odreći mesa, a pritom bi rado poslužili malo raskošniji novogodišnji ručak, donosimo jelovnik koji uključuje palačinke punjene mesom. Iako ovakav jelovnik nije posve jednostavan, uz dobru organizaciju oduzet će vam otprilike 90 minuta vremena. Pritom možete za punjenje iskoristiti bolognese koji vam je preostao od jučerašnjeg ručka, a i palačinke možete pripremiti dan ranije, pa ih držati poklopljene u hladnjaku. U tom slučaju značajno ćete skratiti vrijeme pripreme ručka.

Za punjenje iskoristiti bolognese koji vam je preostao od jučerašnjeg ručka, a i palačinke možete pripremiti dan ranije, pa ih držati poklopljene u hladnjaku

Organizacija kuhanja:

  1. Pristavite kuhati meso za punjenje palačinki prema receptu. Dok se kuha na tihoj vatri, napravite kuglice i stavite ih u hladnjak.
  2. Dok se meso za palačinke hladi, ispecite palačinke.
  3. Dok se palačinke peku u pećnici, pripremite francusku salatu.

Predjelo: brza francuska salata uz nareske po izboru (30 min) 

Svi volimo francusku salatu, no njezina priprema značajno će se ubrzati ako, umjesto kuhanja sirovog krumpira, graška i mrkve iskoristite pakiranje smrznutog povrća za francusku salatu.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 1 pakiranje smrznutog povrća za francusku salatu  
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 kisela krastavca
  • 1 jabuka
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • majoneza
  • limun
  • senf
  • sol
  • papar

Priprema

Smrznuto povrće prokuhajte u kipućoj, malo posoljenoj vodi 20-ak minuta, dok sve ne omekša, te ocijedite. Tvrdo kuhana jaja, jabuku i kisele krastavce nasjeckajte na sitne komade, dodajte kuhano povrće i sve skupa pomiješajte. Smjesi dodajte kiselo vrhnje, a ostalo po ukusu (majoneza, malo limuna, senfa, soli i papra). Ohladite prije posluživanja. 

Glavno jelo: palačinke à la bolognese (90 min)

Palačinke punjene mljevenim mesom mogu biti i u “meksičkom stilu” začinite li meso malo žešće. Tako možete dodati u smjesu malo ljute crvene paprike, kukuruz i grah, a umjesto palačinki koristiti tortilje te ih motati kao palačinke. 

Sastojci (za 3 osobe):

  • 6 palačinki (malo debljih i slanih)
  • 400 g mljevenog junećeg mesa
  • 2 luka srednje veličine
  • 2 češanja češnjaka
  • 2,5 dcl pasirane rajčice
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • žlica kiselog vrhnja
  • koncentrat rajčice
  • ulje
  • mediteranski začini
  • origano
  • sol
  • papar

Priprema:

Glavicu luka i češnjak isjeckajte sitno, dinstajte i kratko popržite meso. Ulijte pasiranu rajčicu, posolite, popaprite, dodajte mediteranski začin po želji i kuhajte dok masa ne postane gusta. Kad je kuhano, pustite da se ohladi, a potom u smjesu dodajte nasjeckana jaja i luk te žlicu kiselog vrhnja (ili malo više, da smjesa postane maziva). Palačinke napunite i zarolajte te ih posložite u posudu za pečenje. U zdjelici napraviti brzi preljev: pomiješajte dvije žlice koncentrata rajčice s malo mlake vode, dodajte malo ulja, soli i origana te dobro promiješajte. Tim preljevom prelijte palačinke te ih pecite 15 – 20 minuta na 180 °C s predgrijanjem. Palačinke poslužite tople, može i uz dodatak riže.

Desert: brze Rafaelo kuglice (45 min)

Kokos uvijek i svugdje, posljednjih je godina stekao veliku popularnost zbog svojih blagotvornih učinaka na zdravlje, pa danas gotovo i nema kuće u kojoj se ne koristi kokosovo ulje. Iskoristite ga za pripremu ovih divnih kuglica u kojima će gosti uživati.

Sastojci (za 15 kuglica)

  • 5 žlica kokosova ulja
  • 100 g kokosova brašna
  • kokosovo brašno u koje će se kuglice uvaljati
  • 15 badema
  • 1 žlica šećera ili 2 žlice zaslađivača po izboru (npr. javorov sirup)
  • 1 žličica vanilin šećera

Priprema

Malo zagrijte kokosovo ulje na tihoj vatri i dobro ga pomiješajte s kokosovim brašnom, šećerom (ili zaslađivačem) i vanilin šećerom. Smjesu pola sata držite u hladnjaku, a potom napravite kuglice tako da u svaku stavite po jedan badem, a potom ih uvaljajte u kokosovo brašno. Čuvajte kuglice u hladnjaku.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama