Zdrava prehrana - 14. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović

Omiljeno “meso” vegetarijanaca

Zbog bogatstva proteina, soja u prehrani služi kao zamjena za meso. Prilikom konzumacije treba dati prednost cjelovitoj soji iz organskog uzgoja

soju treba konzumirati cjelovitu

Soja se najviše koristi u azijskim zemljama, poput Kine, Japana, Sjeverne i Južne Koreje, te služi kao važan izvor proteina. Iako je nutritivno bogata, nailazimo na oprečna stajališta koja govore o njezinu utjecaju na zdravlje.

Danas se najviše uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama, te u Brazilu, Argentini i Indiji. Čak 99 posto soje uzgojene u SAD-u prerađuje se u stočnu hranu i sojino ulje. Na zapadu je soja najzastupljenija u obliku sušenih sjemenki svijetlozelene boje. Svježa soja uglavnom se konzumira na Dalekom istoku i uvijek je zelene boje, a laganim kuhanjem ta boja postaje intenzivnija.

Što znamo o soji

Soja je nutritivno vrlo bogata mahunarka. Ističe se udjelom proteina i, budući da je biljka, njihovim sastavom. Ako se konzumira kao cjelovita, neobrađena namirnica, njezin proteinski sastav može se svrstati uz bok namirnicama životinjskog podrijetla. Osim proteinima, soja se ističe i udjelom dijetalnih vlakana koja imaju važnu ulogu u regulaciji probave i zdravlju probavnog sustava. Dijetalna vlakna poboljšavaju peristaltiku crijeva i reguliraju brzinu prolaska hrane kroz probavni sustav. Od vitamina u soji su najzastupljeniji vitamin K i B2, a od minerala najviše ima mangana (kofaktor u radu enzima), fosfora (mineral koji sudjeluje u izgradnji kostiju), molibdena i bakra. Također, soja je bogata i fitotvarima, poput flavonoida, koje imaju antioksidativno djelovanje.

Podijeljena mišljenja o učincima na zdravlje

Kada je riječ o učincima soje na zdravlje, dolazimo do oprečnih rezultata istraživanja. Razlog tomu su različiti načini konzumacije soje u istočnim i zapadnim kulturama. Istočnjaci konzumiraju cjelovitu soju, a na Zapadu se konzumira prerađena soja, kao sojino ulje, brašno ili ekstrakt proteina.

Preporučuje se konzumirati cjelovitu soju jer se na taj način nutritivno iz nje dobiva najviše. Prilikom odabira soje također se preporučuje soja iz organskog uzgoja

Preporučuje se konzumirati cjelovitu soju jer se na taj način nutritivno iz nje dobiva najviše. Prilikom odabira soje također se preporučuje soja iz organskog uzgoja jer je ona jedna od namirnica koja se naviše mijenja genetskim inženjeringom. Soja ima pozitivan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava jer snižava udio kolesterola u krvi, ali se, prema istraživanjima, taj utjecaj opisuje kao umjeren, a ne jak.

Najveće kontroverze javljaju se u istraživanjima o antikancerogenim svojstvima soje. Činjenica je da soja sadrži antioksidativne nutrijente, ali neka istraživanja upućuju na moguća štetna djelovanja u slučaju prekomjerne konzumacije. To se pogotovo odnosi na namirnice koje su industrijski dobivene od soje pa se preporučuje konzumacija cjelovite soje, tofua i drugih fermentiranih oblika soje.

Važno je konzumirati cjelovitu soju

Oprečni rezultati istraživanja javljaju se i u slučaju utjecaja soje na zdravlje kostiju, a zaključak je da, i u ovom slučaju, pozitivan utjecaj na zdravlje ima konzumacija cjelovite soje. Konzumacijom tehnološki obrađene soje, povoljan utjecaj na zdravlje kostiju je jako malen.

Zanimljivo je proučiti i istraživanja o utjecaju soje na promjene raspoloženja žena u menopauzi. Rezultati tih istraživanja ukazuju na drastične razlike u učestalosti pojave promjene raspoloženja u žena iz istočnih (pojava simptoma menopauze mnogo je rjeđa) i zapadnih zemalja. Daljnjim istraživanjima dokazano je da je koncentracija izoflavonoida genisteina u krvi žena s Istoka koje redovito konzumiraju soju desetak puta veća nego u žena pripadnica zapadnih kultura. Nažalost, čvrsta, znanstveno dokazana poveznica unosa soje s pojavom simptoma menopauze još uvijek nije pronađena. Za kraj valja spomenuti i moguć utjecaj soje u sprečavanju nastanka dijabetesa 2 i njezino pozitivno djelovanje u borbi s debljinom. Ipak, u oba slučaja je provedeno premalo istraživanja da bi se mogli donijeti konkretni zaključci.

Također je preporučljivo jesti fermentirane sojine proizvode jer se fermentacijom poboljšava probavljivost soje i njezine nutritivne kvalitete još više dolaze do izražaja

Zaključak

Soja je vrlo zanimljiva i kontroverzna namirnica. Nazivaju je i mesom biljnog svijeta zbog visokog udjela proteina, ali samo u slučaju cjelovite, neobrađene sjemenke. Kako bi nutritivne kvalitete soje došle do izražaja, preporučuje se konzumacija organski uzgojene cjelovite biljke jer prilikom prerade soje u ulja, brašna i ekstrakte proteina dolazi do velikih gubitaka nutrijenata. Također je preporučljivo jesti fermentirane sojine proizvode jer se fermentacijom poboljšava probavljivost soje i njezine nutritivne kvalitete još više dolaze do izražaja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button