Zdrava prehrana - 29. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Ivan Sović, dipl. ing. nutricionist

Glasnik bogova u kuhinji: Upoznajte koromač

Kao i mnogi drugi začini, i koromač posjeduje jedinstvenu kombinaciju fitotvari, uključujući flavonoide rutin, kvercetin te razne kemferole, koji mu daju jaka antioksidacijska svojstva

začini u fokusu - koromač je izvor fitotvari

Koromač je višenamjenska biljka koja je imala važan utjecaj na prehrambenu kulturu mnogih europskih zemalja, a posebno Italije i Francuske. Sastoji se od bijele ili blijedozelene lukovice iz koje rastu preklapajuće stabljike. Na vrhu stabljika nalazi se zeleno lišće i cvjetovi koji sadrže sjemenke, a svi dijelovi biljke su jestivi.

Koromač je srodan peršinu, mrkvi, korijandru i kopru. Okusom je jedinstven, pomalo sličan sladiću i anisu, a hrskavom teksturom podsjeća na celer. Sezona koromača traje od jeseni do ranog proljeća. Ljudima je poznat od davnina, spominje se i u grčkim mitovima, a osim prehrambene uloge, smatralio su da ljudima prenosi znanja bogova.

Stari Rimljani i Grci koristili su koromač i u medicinske svhe. Uzgajao se širom Europe, pogotovo na Mediteranu i Bliskom istoku. Danas su najveći uzgajivači Sjedinjene Američke Države, Francuska, Indija i Rusija.

Isprobajte ove 3 juhe za zdravlje, užitak i vraćanje energije!

Koromač je izvor fitotvari, a dobar je za plodnost i srce

Kao i mnogi drugi začini, i koromač posjeduje jedinstvenu kombinaciju fitotvari, uključujući flavonoide rutin, kvercetin te razne kemferole koji mu daju jaka antioksidacijska svojstva. Jedna od najzanimljivijih fitotvari u koromaču je anetol – primarna komponenta njegovih hlapljivih ulja. Istraživanja na životinjama ukazuju da anetol može smanjiti rizik nastanka karcinoma. Hlapljivo ulje koromača također posjeduje antioksidacijska i protuupalna svojstva.

Lukovica ove biljke bogata je vitaminom C koji je glavni antioksidacijski vitamin topiv u vodi. Zahvaljujući toj činjenici, vitamin C djeluje u svim vodenim okolinama u organizmu. Slobodni radikali, koje neutraliziraju antioksidansi, uzrokuju stanična oštećenja zbog kojih se javljaju bol u zglobovima i propadanje tkiva, do kojeg dolazi kod oboljenja poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Vitamin C također posjeduje antimikrobno djelovanje i povoljno utječe na rad imunosnog sustava organizma. Od ostalih vitamina valja spomenuti folat (vitamin B kompleksa) – vitamin koji ima raznovrsno djelovanje, a važan je za smanjenje razine homocisteina. Njegova velika koncentracija može oštetiti stijenke krvnih žila i smatra se faktorom rizika za srčani i moždani udar. Folat je važan i za plodnost muškaraca i žena, štiti živčani sustav fetusa te smanjuje mogućnost nastanka srčanog udara.

Od minerala, u koromaču su zastupljeni kalij, molibden i mangan, svaki sa svojom ulogom u organizmu. Kalij pomaže smanjenju visokoga krvnog tlaka koji je faktor rizika za srčani i moždani udar. Molibden je esencijalni mikronutrijent odgovoran za pravilno funkcioniranje živčanog sustava. Mangan nam je poznat po svojim antioksidacijskim svojstvima te je važan za pravilan metabolizam.

Jestiv od lukovice do sjemenki

Dodatnu nutritivnu vrijednost koromaču daje visok udio dijetalnih vlakana koja su vrlo važan nutrijent za pravilan rad probavnog sustava i peristaltiku crijeva. Dijetalna vlakna regulacijom probave i apsorpcijom toksina iz probavnog trakta (posebno iz debelog crijeva) povoljno utječu na zdravlje i smanjuju rizik nastanka mnogih oboljenja poput karcinoma debelog crijeva i dijabetesa. Koromač je dobar izvor i nekih drugih nutrijenata, spomenimo bakar, fosfor, magnezij te vitamine B5 (pantotenska kiselina) i B3(niacin).

Eksperimentirajte sa začinima: Ljuta hrana dobra je za zdravlje i mršavljenje

Eksperimentirajte sa začinima: Ljuta hrana za zdravlje i mršavljenje

Ljuti začini zasigurno potiču apetit, no ljuta hrana nedvojbeno ima i pozitivan učinak na zdravlje

SAZNAJTE VIŠE

Koromač se može konzumirati na razne načine, a jestivi su svi njegovi dijelovi. Stabljike se režu u točki spajanja s lukovicom. Lukovica se može konzumirati cijela ili se dodatno narezati. Stabljike se mogu koristiti prilikom pripreme raznih juha i gulaša, a lišće kao začin. Koromač se, uz luk, može pripremiti kao salata ili čak kao dodatak salati od avokada i naranči. Vrlo dobro prija uz lososa, a može se koristiti i kao dodatak salati i rajčici u sendvičima. Sjemenke koromača koriste se kao začin.

Prilikom kupnje treba birati čiste lukovice, bez tragova cijepanja, gnječenja ili mrlji. Lukovica treba biti bijela ili blijedozelena, a stabljike ravne i gusto smještene na lukovici. Stabljike i lišće moraju biti zeleni, a miris blago podsjećati na sladić i anis. Cvjetni pupoljci su znak da je biljka prezrela. Priprema koromača jako je jednostavna, a kako su jestivi svi njegovi dijelovi, vrlo ga je lako uvrstiti u jelovnik kojem će zasigurno donijeti osvježenje. Zbog nutritivnog bogatstva svima se preporučuje njegovo konzumiranje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button