Zdrava prehrana - 20. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Tartufi: poslastica za gurmane s afrodizijačkim svojstvima

Tartuf je egzotična namirnica koja već stoljećima budi maštu pričom o afrodizijačkim svojstvima te se za nju skupo plaća. Znanstvenici pak naslućuju čemu bi tartufi mogli dugovati svoju opojnost

tartufi afrodizijak znanstvenici

Anthelme Brillat-Savarin, veliki francuski gastronom na početku 19.stoljeća, u svojem djelu „Fiziologija okusa“ napisao je: „Tko kaže tartuf, izgovara veliku riječ koja budi erotska sjećanja, a i gurmanska, i kod spola koji nosi suknje i kod spola koji nosi bradu“. Riječi istog autora ujedno su: „Pustite nas da vjerujemo da su tartufi afrodizijak i da ih nastavimo jesti“!

Vratite strasti! Najbolji savjeti stručnjaka za povećanje seksualne želje

Povjesničar hrane Reay Tamahill iznosi kako su tartufi bili poznati još drevnim Babiloncima i Rimljanima, a Europljani su se za ove dragocjene gljive zainteresirali u 14. stoljeću, posebice u Francuskoj gdje su bili smatrani snažnim afrodizijakom. Popularnost im je posebice porasla kada ih je počeo hvaliti već spomenuti Brillat-Savarin koji je tvrdio da bez tartufa nema istinskog gastronomskog užitka.

Znanstvenici na tragu priča

Tartufi već stoljećima posjeduju reputaciju prehrambenog afrodizijaka. Tijekom povijesti javljala su se različita objašnjenja ovoga svojstva. Neki smatraju da se afrodizijačko djelovanje može pripisati molekulama feromonima koje privlače životinje, dok drugi tvrde da je ono što uzbuđuje kod tartufa njihova iznimno visoka cijena.

Čvrsta znanstvena potvrda afrodizijačkog djelovanja tartufa do danas ne postoji, a ovaj dragocjeni začin i dalje oduševljava brojne gurmane širom svijeta. Ipak, studija talijanskih znanstvenika objavljena prije nekoliko godina konačno je odškrinula vrata spoznaje o specifičnim svojstvima tartufa.

Molekula zaslužna za osjećaj ugode

Naime, oni su u crnom zimskom tartufu stadija zrelosti IV pronašli anadamid, jedan od osnovnih endokanabinoida, molekulu koja čini važan dio endokanabinoidnog sustava. No što je uopće endokanabinoidni sustav i kakve on veze ima s doživljajem tartufa i eventualnim afrodizijačkim djelovanjem?

Ljudi i životinje u tijelu prirodno proizvode endokanabinoide, kemijske tvari koje aktiviraju iste receptore kao, primjerice, kanabinoidi porijeklom iz konoplje. Brojne studije pokazale su kako endokanabinoidi igraju važnu ulogu u pamćenju, regulaciji raspoloženja i misaonih procesa te posebice sustavu regulacije nagrade i ugode. Stoga se taj sustav proučava u segmentu brojnih metaboličkih procesa, regulacije ovisničkog ponašanja, glukoze i energetske ravnoteže, a posebno je zanimljiva modulacija endokanabinoidnog sustava u prevenciji i kontroli kroničnih neuroloških i imunoloških bolesti.

Afrodizijaci

Afrodizijaci pod povećalom znanstvenika: koji djeluju, a koji su legende?

Industrija „ljubavi“ cvjeta, pa su tako i naše e-mail adrese zatrpane neželjenim porukama o raznim afrodizijacima koji će ojačati...

SAZNAJTE VIŠE

Postojanje endokanabinoida u tartufima otvara sasvim nove vidike koji se neminovno povezuju s osjećajem ugode što se u narodnoj predaji mistificira već stoljećima u kontekstu afrodizijačkog djelovanja.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu Vitamini.hr.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button