Zanimljivosti i savjeti - 9. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Namirnice za ljubavni užitak: Što su afrodizijaci i što znamo o njima

Afrodizijaci i ljubav javno se vole već stoljećima. Nekoć su im pripisivane čudesne moći, a danas se u afrodizijacima traže čudesni sastojci

Ljubav afrodizijaci

Sudeći po tome koliko su u 21. stoljeću prisutne drevne narodne predaje o afrodizijacima (čiji naziv potječe od Afrodite, starogrčke božice ljubavi), oni očito ostaju vječna tema svih generacija. Ljubav i afrodizijaci vole se javno i trajno jer potraga za idealnim ljubavnim sastojkom nikada ne prestaje.

Čudesan učinak u rasplamsavanju strasti i jačanju libida često se povezuje s hranom i pićem. Gotovo svakoj namirnici su se tijekom povijesti pripisivala afrodizijačka svojstva. To su, primjerice, med, kavijar, tartufi, ljute papričice, bundevine sjemenke, celer, češnjak, đumbir… Ljubavno djelovanje prispisuje se i orašastim plodovima (posebice bademima i muškatni oraščićima), jagodama, papaji, začinskim biljkama (npr. cimetu, vaniliji, bosiljku, ljupčacu). A afrodizijaci su i crno vino, lubenica, banana, avokado, komorač, artičoka, nar…

Kako tijelo prepoznaje pravu ljubav?

Afrodizijaci u znanstvenoj šaci: znanost ipak nije pokvarila romantiku

Nekoć su se tvrdnje o afrodizijacima uzimale “zdravo za gotovo“, a danas im se nastoji dati znanstvena podloga. No, istraživanja nisu pokazala ništa “revolucionarno“.

Premda je ustanovljeno da mnogi navodni afrodizijaci sadrže tvari koje podižu energiju, poboljšavaju prokrvljenost (a time i dotok krvi u spolne organe) i povoljno djeluju na spolne hormone (pa tako i na seksualni nagon), nema čvrstih znanstvenih dokaza da ikoja namirnica izravno, sama po sebi, jest afrodizijak.

To pak nimalo nije naškodilo popularnosti afrodizijaka, jer intrigiraju ljude upravo zbog svoje mističnosti i izazovnosti. Baš zato se u pričama o afrodizijacima često spominju namirnice sugestivnog izgleda, koje asociraju na spolne organe, poput šparoge s falusnom simbolikom te smokve i školjke kamenice čija unutrašnjost podsjeća na vulvu.

Ljubav na Casanovin način: istina o kamenicama

Kamenice je legendarni zavodnik Casanova navodno jeo i do pedeset komada dnevno. One obiluju cinkom koji je ključan za proizvodnju muškog spolnog hormona testosterona, a sadrže i određene aminokiseline i serotonin, koji se povezuju s osjećajem zadovoljstva. Ipak, nije dokazano da kamenice izravno utječu na seksualnu želju.

Ustvari je presudno uvjerenje da kamenice imaju takvo svojstvo, smatraju psiholozi koji često navode da se afrodizijaci uvelike temelje na placebo učinku, odnosno autosugestiji. Dakle, ako osoba vjeruje u afrodizijačku moć neke namirnice, vjerojatnije je da će osjetiti takav “učinak“.

Kad dajemo i primamo ljubav

Također je važan “kontekst“ u kojemu se namirnice uzimaju. Primjerice, često kupujemo čokoladu, a da o njoj uopće ne razmišljamo kao afrodizijaku, nego jednostavno želimo pojesti ili darovati ukusan slatkiš. Tek u određenom ugođaju, kada čokolada bude ljubavni dar ili dio obroka koji dijelimo s osobom koja nam je privlačna, čokolada se doživljava kao afrodizijak. Pritom je bitnija sama posvećenost drugoj osobi, davanje i primanje, a ne vrsta namirnice.

Kad je riječ o čokoladi, u prvom planu je kakao jer sadrži feniletilamin, triptofan, arginin i još niz prirodnih stimulatora koji su važni za osjećaj ugode i uzbuđenja. No, u znanosti je to još daleko od čvrstih dokaza da čokolada djeluje kao afrodizijak.

Sinergijom do užitka

Stručnjaci su skloniji teoriji da cjelokupan način prehrane, a ne samo jedna namirnica, može imati afrodizijački učinak. Kao najbolji primjer ističu mediteransku prehranu s velikim udjelom namirnica biljnog podrijetla (povrće, voće, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, maslinovo ulje) i morskim plodovima. Sve te namirnice bogate su nezasićenim masnim kiselinama, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima ključnim za funkciju srčanožilnog, živčanog i hormonskog sustava, koji su pak vrlo važni za spolno zdravlje.

Ljubavne veze na poslu

Spajanje privatnog i poslovnog: Prednosti i mane ljubavnih veza na poslu

U vremenu kada ljudi sve rjeđe izlaze na spojeve, a sve češće instaliraju aplikacije u kojima potencijalnog partnera mogu...

SAZNAJTE VIŠE

Smatra se da reputacija crnog vina kao afrodizijaka proizlazi upravo iz toga što je crno vino dio mediteranske prehrane. Dakle, bitno je da se vino konzumira samo umjereno, po mogućnosti u kombinaciji sa spomenutim namirnicama. No, budite oprezni – alkohol u većim količinama nije dobar “recept“ za seks.

Kao najidealniji “afrodizijak“ preporučuje se zdrav način života koji, osim uravnotežene prehrane, uključuje svakodnevnu tjelovježbu i opuštanje od stresa. Što je netko u boljoj mentalnoj i tjelesnoj kondiciji, tim više će i u seksualnom životu biti zadovoljniji, smatraju znanstvenici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button