Zdrava prehrana - 29. lipnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Darija Vranešić Bender

Školjke: Odlične za srce, ali i moćan prirodni afrodizijak

Znanstvenici su izračunali da bi se konzumacijom šest kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno unijelo dovoljno omega-3 masnih kiselina za blagotvoran učinak na zdravlje

Školjke su zdrave za srce

Sudeći prema masivnim prapovijesnim nakupinama ljuštura raznih vrsta školjaka na obalama mora diljem planeta, ljudi su uživali u ovim tromim stvorenjima od najranijih dana.

Ova raznolika grana životinjskoga carstva prvi se put pojavila prije pola milijarde godina i danas uključuje 100.000 vrsta, što je dvostruko više od riba i kralješnjaka. Školjke su namirnica koju većina ljudi konzumira tek povremeno, u posebnim prilikama. U nutritivnom smislu vrijedan su izvor mnogih mikronutrijenata, a ujedno su niskokalorične; prosječno sadrže samo 40 do 80 kcal u 100 g jestivog dijela školjke. Osiguravaju visokovrijedne bjelančevine te imaju dobar profil masti.

Blagotvorno djelovanje na srce i krvne žile

Iako su načelno siromašne mastima, vrijedan su izvor dragocjenih omega-3 masnih kiselina koje imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila. Ribe, školjke i drugi plodovi mora jedinstven su izvor omega-3 masnih kiselina u obliku EPA i DHA. Te masne kiseline imaju blagotvoran učinak na kognitivne funkcije te štite od kroničnih upalnih bolesti i karcinoma. Primjerice, znanstvenici su izračunali da bi se konzumacijom šest kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postigao unos omega-3 masnih kiselina dovoljan za blagotvoran učinak. S druge strane, vrlo su bogat izvor vitamina i minerala, osobito vitamina B12, cinka (njime posebice obiluju kamenice) i željeza (dagnje). Mnoge vrste školjaka ujedno su izvor magnezija, kalija i vitamina C, a kamenica je bogata i vitaminom A.

Kamenice se često opisuju i kao moćan afrodizijak, dijelom kao rezultat drevnih tradicijskih priča, a dijelom zbog činjenice da su iznimno bogate cinkom

Negativna reputacija

Poznato je da školjke imaju negativnu reputaciju zbog sadržaja kolesterola i natrija. No kako su siromašne zasićenim mastima, bolji su izbor od životinjskog mesa bogatog kolesterolom. Nadalje, ponekad ih nazivaju i “čistačima mora” jer dnevno filtriraju između 56 i 75 litara mora kao normalni dio metabolizma. Ako je more onečišćeno mikroorganizmima, mogu biti kontaminirane te izazvati trovanje ako nisu dovoljno termički obrađene pa je prilikom konzumacije sirovih školjaka važno paziti na to odakle potječu.

>>Trendovi u prehrani neprestano se mijenjaju. Otvaraju se restorani egzotičnih kuhinja, isprobavaju novi recepti, koriste nepoznati začini. Sve više prihvaćamo upravo one ljutog okusa. Kliknite i otkrijte blagodati pikantnih začina!<<

Prirodni afrodizijak

Upravo se kamenice jedu sirove, samo s nekoliko kapi limunova soka, kao vrhunski gastronomski doživljaj. Kamenice se često opisuju i kao moćan afrodizijak, dijelom kao rezultat drevnih tradicijskih priča, a dijelom zbog činjenice da su iznimno bogate cinkom. Taj mineral često nedostaje u prehrani modernog čovjeka te se njihovom konzumacijom popravlja nutritivni i zdravstveni status, a time i spolni nagon. Ne treba zanemariti ni činjenicu da se cink obilato izlučuje iz organizma spermom, prilikom ejakulacije, a potreban je i pri sintezi testosterona.

>>Debate o utjecaju konzumacije jaja na zdravlje napokon bi trebale biti privedene kraju. Nova studija dokazuje da je svakodnevna konzumacija jaja – zdrava. Kliknite i pročitajte kako je došlo do takvog preokreta mišljenja i za što su sve jaja dobra<<

Okus školjaka

Kamenice, jestive morske školjke i dagnje cijenjene su zbog svojeg bogatog okusa koji preplavljuje usta, osobito kada se konzumiraju sirove, a duguju ga nakupljanju tvari okusa koje se skladište u obliku rezervi energije i služe za uravnoteženje saliniteta vode kojom su okružene. Budući da školjke koriste aminokiseline kao protutežu slanoj otopini, što je slanija voda, to je školjka ukusnija. To objašnjava barem dio razlike u okusu između školjaka iz različitih voda i razlog je zašto kamenice po nekoliko tjedana ili mjeseci “završe” na određenoj lokaciji. S obzirom na to da školjke potroše rezerve energije tijekom pripreme za mriješćenje, kako se ono približava njihov okus postaje osjetno lošiji.

Kada se pripremaju za jelo, njihov izvrstan okus se donekle umanjuje jer toplina zarobljava neke aminokiseline u mrežu koaguliranog proteina i tako ih uskraćuje okusnim pupoljcima na jeziku. No toplina mijenja i intenzivira aromu kojom općenito dominira dimetil sulfid, koji školjke akumuliraju iz algi kojima se hrane.

Odabir i rukovanje školjkama

Osim ako nisu prethodno odstranjene iz oklopa, svježe školjke s dvije ljušture trebale bi biti žive i zdrave, u suprotnom su se vjerojatno već počele kvariti. Zdrava školjka s dvije ljušture ima netaknuti oklop, a ljušture su čvrsto zatvorene, osobito kada ih se oštro pokuca. Školjke je najbolje čuvati na ledu prekrivene vlažnom krpom te ne smiju stajati u lokvi otopljenog leda koji ne sadrži sol. Jestive morske školjke dobro je uroniti na nekoliko sati u kantu slane vode (20 grama soli po litri vode) kako bi se same očistile od ostataka i sitnog pijeska.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama